Járműipari beszállítók seregszemléje

Publikálás dátuma
2017.10.11. 07:27
FORRÁS: AUTOMOTIV/HUNGEXPO

A magyar járműipar tavaly a GDP 4,5 százalékát adta, a feldolgozóipari termelés 30,2 százalékát tette ki - köszönhetően a hazai járműipari beszállítóknak is, amelyek október 18-20. között az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói kiállításon mutatkozhatnak be a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója tegnap bejelentette, a seregszemlének idén 215 kiállítója lesz 12 országból és az eseményre tavaly 10 ezer szakmai érdeklődő látogatott ki. A kiállításon bemutatkoznak mások mellett a Bosch, a Continental, a Flex, a KUKA, a TRUMPF, a Thyssen Krupp, és a ZF Hungária. Emellett újabb kiállítók érkeznek Németországból, Dél-Koreából, Olaszországból, Svájcból és Tajvanból is.

Szerző

Az Energiaklub vitatja Aszódi számításait

Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár a beruházás alapvető pénzügyi összefüggéseit magyarázza félre, amennyiben a pozitív megtérülési mutatókat nem veti össze a beruházásra felvett hitelek ennél magasabb kamataival - fogalmaz az Energiaklub. A környezetvédő szervezet - az államtitkárhoz hasonlóan az Európai Bizottság számításaiból idézve - úgy látja: a tőke kamatokkal együtt számolt költsége magasabb a 70 éves élettartam alatt várható hozamnál. Vagyis a 4 ezer milliárdos beruházás végül jelentős veszteséget hoz majd az adófizetőknek.

Szerző

Mi az összefüggés a tankönyv és az infláció között?

Publikálás dátuma
2017.10.11. 07:25
Illusztráció - Fotó: Vajda József

A várakozásoknál kisebb mértékben, átlagosan 2,5 százalékkal emelkedtek szeptemberben - éves összevetésben - a fogyasztói árak. Havi alapon 0,1 százalékkal nőtt az átlagos árszínvonal. A meglepetés egyértelműen egy tételre vezethető vissza: a tankönyvek ára – az ingyenes tankönyvet kapó diákok körének bővítése miatt – éves összevetésben 58,7 százalékkal csökkent. A szeptemberi inflációt az idényáras élelmiszerek árának 4 százalékos csökkenése is lefelé húzta, illetve a szolgáltatásokon belül az üdülési szolgáltatások ára is mérséklődött.

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok és a dohányáruk (6 százalék), valamint a jármű-üzemanyagok (5,3 százalék) és az élelmiszerek drágultak (3,1 százalék).

Az elemzők az idén éves átlagban 2,3-2,4 százalékos inflációra számítanak, jövőre pedig 3 százalékos átlagos árnövekedést várnak. Az infláció július óta benne van az MNB céltartományában, és előreláthatólag a 2-3 százalékos sávban marad jövő év júniusáig, majd a jövő év második felében mozdulhat el 3 százalék fölé. A piaci elemzők ezt követően a monetáris politika lassú, fokozatos szigorítására számítanak.

Szerző