Negyven éve elhunyt gyereket kérdeztek volna Sorosról

Publikálás dátuma
2017.10.11 11:20
Sorosoznak a plakátokon is FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
Egy negyven éve, nyolc éves korában elhunyt kisfiúnak is címzett a kormány nemzeti konzultációs levelet, amiben Soros Györgyről kérdezik a lakosságot. A megdöbbentő esetről az elhunyt gyerek rokona számolt be a Magyar Nemzetnek.

– 1977-ben, negyven éve halt meg az unokaöcsém, Szedlák László. Nyolcéves korában lezuhant a Gellért-hegyről. És most kíváncsiak a véleményére a Soros-tervről – fogalmazott a lapnak a nyugdíjas hölgy. A korábbi nemzeti konzultációk esetében nem kaptak levelet a negyven éve elhunyt gyermek nevére, bár sorkatonai szolgálatra még be akarták hívni. 

– Hülyének nézik az embert. Felzaklató ilyen levelet kapni. Jobban tenné a miniszterelnök úr, ha inkább egy virágcsokrot küldene a Lacika sírjára. Én is súlyos beteg vagyok, talán egy stadionnal kevesebbet kellene építeni, és akkor az egészségügynek is több jutna – mondta az asszony, aki szerint a tévedés kizárt, az óbudai lakcímen soha nem élt másik Szedlák László.

A napokban a Hír TV számolt be arról, hogy kamu e-mail-címekről is ki lehet tölteni a konzultációt, ráadásul egy ember többször is megteheti ezt.

Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár múlt héten mondta el, hogy a kérdések kipostázása november 10-éig tart, a válaszadásra pedig november 24-éig van lehetőség. Először a budapestiek kapják kézbe a levelet, de október második hetében vidékre is megindul a szállítás. 

Szerző
2017.10.11 11:20

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48