Előfizetés

Börtönre ítéltek egy újabb újságírót

Egy török bíróság „terrorpropagandára” hivatkozva két év és egy hónap börtönbüntetéssel sújtotta távollétében a Wall Street Journal egy újságírónőjét. 

Ayla Albayrakot egy 2015 júliusában megjelent cikke alapján ítélték el, amelyben a török hadsereg délkeleti, a kurdok által lakott régióban végrehajtott hadműveletéről számolt be. A riportban megszólalt a Törökországban betiltott Kurd Munkáspárt (PKK) egy ifjú aktivistája is.

A török-finn kettős állampolgár Albayrak jelenleg New Yorkban tartózkodik. A WSJ kiadója, a Dow Jones teljesen alaptalannak nevezte az újságírónővel szembeni vádakat, az ítéletet pedig elfogadhatatlannak nevezte. 

Nem bír magával Orbán barátja

Publikálás dátuma
2017.10.11. 12:05
Orbán Viktor és Erdogan ankarai találkozója FOTÓ: HO / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / AFP
Recep Tayyip Erdogan török elnök kemény támadást intézett az Egyesült Államok Ankarába akkreditált nagykövete ellen azt állítván, hazája már nem tekinti őt Washington külképviselet vezetőjének. 

A török elnök szerint John Bass „egyoldalún” döntött az Amerikába szóló vízumok kiadásának felfüggesztése mellett, miután Törökországban letartóztatták az amerikai konzulátus egyik munkatársát. Erdogan azt is közölte, hogy „ügynökök” dolgoznak az amerikai külképviseleten.

A washingtoni State Department ugyanakkor Basst teljes támogatásáról biztosította, s a nagykövet lépését egyeztette az amerikai külügyminisztériummal, a Fehér Házzal, valamint a nemzetbiztonsági tanáccsal. Az eset után még feszültebbé válik Ankara és Washington viszonya.

Az amerikai nagykövetség vasárnap jelentette be: felfüggeszti a vízumok kiadását, amíg nem győződik meg arról hogy Törökország kellőképpen biztosítja a külképviselet munkatársainak biztonságát. Ankara az év folyamán a külképviselet két munkatársát is letartóztatta azzal vádolva őket, hogy a tavalyi puccs kitervelésével megvádolt Fethullah Gülen hálózatának tagjai. Egy harmadik személyt pedig a napokban elhurcoltak kihallgatásra. Heather Nauert, a State Department szóvivője nagyon nyugtalanítónak nevezete a török lépést. Erdogan viszont jogosnak véli hazája fellépését, s szerinte ez csak azt bizonyítja, hogy „valamit ki akarnak főzni” az Egyesült Államok isztambuli konzulátusán.

Szembemegy az elnök a kormányfővel

Publikálás dátuma
2017.10.11. 12:01
Zeman (balra) és Sobotka FOTÓ: Michal Cizek / AFP
Élesen kikelt a cseh elnök ellen a prágai miniszterelnök. Bohuslav Sobotka azt közölte, hogy Milos Zeman államfőnek az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén elhangzott szavai nem a hivatalos cseh külpolitika álláspontját tükrözik. 

Zeman beszédében ismételten megkérdőjelezte az Oroszországgal szembeni szankciók hatékonyágát, egyben azt is közölte, kész ténynek kell venni, hogy Moszkva megszerezte a Krím félszigetet, cserében ezért Ukrajna pénzügyi kártérítést igényelhet az orosz vezetéstől.

Bohuslav Sobotka ezzel szemben úgy foglalt állást, hogy hazája tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, az Oroszországgal szembeni szankciók értelme pedig az: így vegyék rá az országot arra, hogy teljesítse a minszki kritériumokat. Lubomír Zaorálek külügyminiszter szintén azt közölte, hogy Zeman szembemegy a cseh belpolitikával. Mint mondta, a határok megváltoztatása, a nemzetközi szerződések megsértése nem illeszkedik Csehország politikájába.

Zeman elnöksége folyamán nem egy ízben tett egyértelműen oroszbarát kijelentéseket. Az országban jövőre tartják az elnökválasztást, melynek ő az esélyese.