Rajoy: tisztázzák, hogy független lett-e Katalónia

Publikálás dátuma
2017.10.11. 14:34

A spanyol kormány hivatalosan felszólítja a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya szerdai rendkívüli ülése után Madridban, melyen értékelték a katalán elnök keddi függetlenségi nyilatkozatát.

Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelyenek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Carles Puigdemont tegnap jelentette be, hogy október 1-jén megrendezett népszavazás alapján Katalónia elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon. Ugyanakkor békülékeny beszédében hozzátette, felfüggesztik a függetlenségi nyilatkozatot és a következő időszakot a madridi kormánnyal való tárgyalásoknak szentelik. „Esélyt adunk a megbeszéléseknek" - közölte.

Lásd még: Felfüggesztik a katalán függetlenséget

Szerző

Nyugdíjazzák a 65 év feletti tanügyeseket

Mladen Šarčević szerb oktatási miniszter az összes iskola számára elrendelte, hogy minden 65 életévét betöltött dolgozó számára állítsák ki a munkaviszony megszűnéséről szóló szerződést, írja a Danas szerdai száma, amelyet a Vajdaság Ma idézett.

A lap szerint Šarčević azt kéri az iskoláktól, hogy az oktatási és nevelési rendszer alapjairól szóló törvény szerint járjanak el, és állítsák ki a munkaviszony megszűnéséről szóló szerződést azok számára, akik betöltötték a 65-ik életévüket, és ezzel teljesítették a nyugdíjazási feltételeket.

A Danas közölte az Oktatási Minisztérium értékelését, amely szerint ezzel mintegy 900 munkahely szabadul majd fel, hiszen sok iskola igazgatója is nyugdíjba vonul majd.

Šarčević 2016 augusztusában már felszólította az iskolák igazgatóit, hogy szabadítsák fel azokat a munkahelyeket, amelyeket olyan személyek töltenek be, akik eleget tesznek a nyugdíjazás feltételeinek, és adják át ezeket a helyeket a fiatal munkaerőnek. Akkor viszont sok iskolában nem tették ezt meg arra hivatkozva, hogy a minisztérium ezt csak ajánlotta, és nem tette kötelezővé.

Szerző

Tízmilliókkal védekeznek az aszály ellen

Becslések szerint az aszály Európa területének mintegy 17 százalékát érinti, és ez alól Szlovákia sem kivétel. Idén nyáron ezzel például Erdőhát és a déli országrész lakói is szembesülhettek. Ráadásul a szárazság kedvezőtlen hatásai a jövőben még érezhetőbbek lesznek – írja a bumm.sk.

A pozsonyi környezetvédelmi minisztérium ezért ma bemutatta „Értékünk a víz” elnevezésű programjának tervezetét. Az aszály elleni védekezés akcióterve olyan konkrét lépéseket tartalmaz, melyekkel megelőzhetők a szárazság lakókra, a régiók gazdaságára és magára a természetre gyakorolt kedvezőtlen hatásai. Egyúttal több intézkedésre 70 millió eurót különített el uniós forrásokból és a Környezetvédelmi Alap keretéből.

„Szlovákia ma nem szembesül olyan mértékben a szárazság hatásaival, mint más európai országok. De ez nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk az aszállyal. Éppen ellenkezőleg. A probléma megelőzésére irányuló befektetések mindig felelősebbek, olcsóbbak és hatékonyabbak, mint az utólagos kármentés” – mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

 „Szlovákiában az évi átlaghőmérséklet 1991 és 2014 között 1 °C-kal emelkedett az 1961 és 1990 közötti időszakhoz képest, ami növelte a vízigényt, az aszály pedig az ország bármely területét elérheti"- jelentette ki Lívia Labudová, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet klimatológusa.

Szerző