Új oktatóterem a szakemberhiány mérsékléséért

A kereskedelmi szektorban is érzékelhető szakemberhiány mérséklése érdekében modern oktatótermet adtak át szerdán a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán a SPAR több mint 4,5 millió forintos támogatásával. A 24 fős – számítógépekkel, szoftverekkel illetve projektorral felszerelt - teremben az élelmiszerkereskedelem, az élelmiszeripari gazdaságtan, az értékesítés, a logisztika és a marketing tárgyak oktatása zajlik majd.

- Stratégiai fontosságú a leendő munkatársak felkészítése a valós vállalati elvárásokra, ezért elsők között csatlakoztunk a duális főiskolai, egyetemi képzéshez – hangsúlyozta Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője, emlékeztetve: a vállalat 13 éve működik együtt az egyetemmel. Ez idő alatt számos innovatív kezdeményezést valósítottak meg közösen, egyebek mellett az élelmiszerbiztonságra, valamint az élelmiszerek nyomon-követhetőségére vonatkozóan.

Duális képzések a műszaki, informatika, agrár, természettudomány és gazdaságtudományok képzési területek gyakorlatigényes szakjain, illetve szociális munka szakon indulnak 2015 óta. Ezek lényege, hogy a hallgatók felsőoktatási tanulmányaik idején - a valós munkatapasztalatok megszerzése érdekében - szakmailag minősített vállalatoknál gyakorlatot végeznek. A hallgatók közel ugyanannyi időt töltenek a cégeknél, mint a felsőoktatási intézményben, és ez rengeteg pluszmunkát jelent számukra. Lényegesen több tapasztalatra tesznek szert ugyanakkor, így munkaerő-piaci esélyeik is nőnek a hagyományos képzési formában tanuló társaikhoz képest. A cégek ráadásul a képzés teljes idejére kötelesek díjazásban részesíteni a hallgatókat, ennek mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér – minimálbér – 15 százaléka.

A duális képzésbe bekapcsolódó vállalkozások számára is előnyös az együttműködés: nincs szükség a frissen végzett diplomás munkaerő továbbképzésére, az adott vállalat speciális feladatainak megismertetésére, ezzel pedig jelentős terheket és plusz költségeket spórolnak meg.

- A felsőoktatási intézmények elméleti tudását és a vállalatok valós igényeit összhangba kell hozni - fogalmazott Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese, utalva arra, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszer-kereskedelem komoly kihívások előtt áll. - Az ENSZ szerint 2050-re a világban 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, miközben 30 százalékkal csökken a termőföldek aránya és 40 százalékkal lesz kevesebb vizünk – mondta, hozzátéve: ezekre a problémákra a felsőoktatási intézmények és a vállalatok együttműködése adhatja meg a választ.

2017.10.11 18:38

"Okos" kormány-multi-kézfogás

Publikálás dátuma
2018.08.21 21:08

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Teljes immáron az összhang az Orbán-kabinet és az Elmű-ÉMÁSZ között – derült ki a Fidesz által korábban oly sokat támadott, német hátterű áramcsoport öt fővárosi „okososzlopának” keddi átadása során. 
Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára, illetve Marie-Theres Thiell, az Elmű-ÉMÁSZ elnöke egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a fejlesztés illeszkedik a kormányzat innovációs, környezetvédelmi és vállalkozásfejlesztési elképzeléseihez. A ferencvárosi Lechner Ödön fasorra telepített oszlopok a közvilágítás mellett alkalmasak többek között e-autók – egyelőre ingyenes – gyorstöltésére, tér- és forgalomfigyelésre, időjárás-, levegőminőség- és napsugárzásmérésre, sugároznak wifit, van rajtuk vészjelzőgomb és egy, akár hirdetések elhelyezésére alkalmas ledtábla is. Az oszlop a fővárosi hátterű BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. tulajdona, a beruházó az Elmű-ÉMÁSZ, a szállító a magyar Hofeka, közreműködött a Netvisor és a Vodafone. Az öt oszlop ára körülbelül ötvenmillió forint, a megtérülési lehetőségeket még vizsgálják – tudtuk meg Jászay Tamás vállalatfejlesztési igazgatótól. A sok dicséretbe rejtve Kaderják Péter bejelentette: az Innovációs és Technológiai Minisztériumon (ITM) belül létrehozzák az Energetikai Innovációs Tanácsot, ahhoz kapcsolódó pedig innovációs alprogramokat alkotnak, többek között az áramtárolás, a napenergia-, biomassza- és földhő-erőforrások hasznosítása, az energetikai ügyintézés informatikája, illetve a fogyasztók „piaci részvétele” ösztönzése témakörében. Az okososzlopok telepítése a BDK 7 ezer fővárosi lámpa ledesítését célzó programjának része – jelentette be Papp Zoltán, a BDK ügyvezetője. Az elektromos autók töltésének jövőbeni költségére vonatkozó kérdés kapcsán Marie-Theres Thiell megjegyezte: várják az erre vonatkozó törvényt, amit az ITM az ősz végére ígért. Addig töltőállomásaikon várhatóan továbbra is ingyenes lesz a töltést, amire egy fajta befektetésként tekintenek. Kaderják Péter szintén nem tartotta fenntarthatónak az elektromos töltéssel kapcsolatos jelenlegi, tisztázatlan helyzetet, amin a maguk részéről a szabályozás eszközeivel igyekeznek változtatni. Céljuk az átlátható, kiszámítható, a befektetők számára kiszámítható jogi környezet kialakítása – fogalmazott. (E megjegyzéseket akár megszokottnak is nevezhetnénk, ha nem mutatnának hangsúlyaikban éles ellentétet a Fidesz korábbi rezsikampányaival.) Az Elmű-ÉMÁSZ országszerte immáron közel száz, nyilvános ,illetve bárki által megközelíthető elektromosautó-töltőt üzemeltet – közölte kérdésünkre Jászay Tamástól.
2018.08.21 21:08
Frissítve: 2018.08.21 21:10

323,22 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:38

Fotó: Shutterstock/
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 323,22 forintra csökkent este hét órára a reggel nyolc óra előtt jegyzett 323,88 forintról.
Az euró kedden 322,83 és 323,98 forint között mozgott.
A svájci frank árfolyama 283,98 forintról 283,50 forintra, a dolláré pedig 280,78 forintról 279,40 forintra csökkent.
Szerző
2018.08.21 19:38