Előfizetés

Chirac mauzóleuma, könyvtéglákból

Várkonyi Tibor
Publikálás dátuma
2017.10.12. 07:31
Chirac és neje tíz évvel ezelőtt Fotó: AFP/Patrick Kovarik
Méltánytalan volt Jacques Chirac-kal, a francia Ötödik Köztársaság egyik legnépszerűbb elnökével a politika. Nimbusza ennek ellenére töretlen.

A francia alkotmánymódosítás két teljes esztendőt elcsent Jacques Chirac elnök hivatali idejéből. Majdnem elérte már Mitterrand tizennégy elnöki évét, amikor hatályba lépett, hogy ezen túl az Élysée-palotában mindenkinek csakis öt év járhat. Jó esetben kétszer öt. Amit az utódok közül senki nem ért el, az első ciklus után Sarkozytől Hollande-ig, kivétel nélkül mindenki megbukott.

Chiracnak még jutott tizenkét év. Éppen tíz esztendeje, 2007 májusában búcsúzott el a hatalomtól, és ebből az alkalomból az idei tél a francia könyvkiadásban Chirac-ciklus lesz. December végéig hét kötet jelenik meg róla. Elismerők, méltatók, de természetesen kritikusak is. De Gaulle igazi elismert utódának, az őt közvetlenül követő filozofikus hajlamú Georges Pompidou-t tartják, akihez kegyetlen volt a sors, élete derekán végzett vele a szörnyű betegség. Utána egyetlen hűséges degaulle-istának, úgyszólván csakis Chiracot ismerték el. Ő most november végén tölti be nyolcvanötödik évét, gyakorlatilag teljesen visszavonultan él, és ez magyarázza a rendkívüli érdeklődést is iránta. Azt se tudja igazán senki, hogy az egészségi állapota kifogástalan-e, bármilyen kór gyötri-e, csupán megalapozatlan, suttogó találgatásokat terjesztenek róla.

A Le Monde találékonyan, kötetekbe gyűjtött mauzóleumnak minősítette e szokatlan érdeklődést. Megelőlegezett nekrológoknak, amelyekben rajongók és ellenfelek mondják el gyakran ellentétes véleményüket. A kisebb szenzációkra mindig szomjas Paris Match hírmagazin meglehetősen önkényesen barátságtalan, javarészt pletykákból táplálkozó sztorikból festett portrét. Különössége a történetnek, hogy az állítólagos forrás Daniel Le Conte, a hajdani jó barát, bensőséges szóvivő, most júliusban halt meg 68 éves korában, és azzal a címmel tette közzé visszaemlékezéseit, hogy „Elnök úr, az éjszaka beköszöntött. A Chirac rejtély”. Találgatják, Le Conte elárulta-e a baráti intimitást, a kötetét szenzációnak szánta-e? Egyébként őt úgy tartják számon többnyire ma is, mint igazi cimborát, kellemes társat, akivel naphosszat együtt töltött az elnök. Az volt állítólag Le Conte igazi szándéka, hogy ápolja Chirac mindennapi kapcsolatát a külvilággal, éreztesse milyen környezetben él. De éppen ellenkezőleg alakult. A Paris Match publikációjából kisebb botrány kerekedett. A család legfiatalabb leánya, Claude riasztott. Maga a cím, „Chirac alkonya” is kihozta őt a sodrából, amely álláspontja szerint nélkülözi a tiszteletet és a méltóságot. „Azt óhajtom – mondta Claude -, hogy vallják be egyértelműen és kereken, az egész riport a család ellenére született, nem tudtunk róla semmit. Sokkolt, bosszantott”.

A L’Express hetilap szerint a valóság azonban ennél cifrább. Chiracnak és feleségének, Bernadette-nek a viszonya állítólag pokoli volt, immár hét éve. Hónapokon keresztül nem is étkeztek együtt, vagy csupán nagyon ritkán. Bernadette késő éjszaka tért nyugovóra, másnap déltájban ébredt, külön szobájában reggelizett. Nappal ellenben Chirac, ha nem volt éhes lepihent, mély álomba merült, hiába ébresztgették, néha sürgősen kórházba kellett szállítani, ahol az orvosok megállapították, ellentétes hatású gyógyszereket szedett, jelentős mellékhatásokkal. A liftbe az előző otthonban nem fért be a tolószéke, amelyben közlekedett. Elköltöztek. Chirac most földszinten él, parkra néző árnyas szobában, napfényben ritkán van része. Mintha csak névtelenek otthona volna a lakhelyük.

A barátságos szellemiségű kötet a napokban jelenik meg Jean-Louis Debrének, a nemzetgyűlés egykori elnökének a tollából. „Majd később újabb részletek” címmel tette közzé, visszaemlékezéseinek második részeként. „Chirac – írta – ma nosztalgikus visszaemlékezésekre serkent, azt a múltat idézi föl, amelyben a politikusokat még hősöknek tartották. A franciák tudnak kedvelni olyanokat is, akikért egyébként nem túlzottan rajonganak”. Arnaud Ardoin újságíró a maga visszatekintéseiben azt írta, hogy negyvenöt éves politikai pálya és tucatnyi könyv, amely ezt elemzi, még mindig változatlanul ébren tarthatja a honfitársak érdeklődését. Akárcsak a fáraósírok, amelyekből mindig rejtélyek bukkanhatnak felszínre. A misztikus Chirac, az utolsók egyike, aki maga és emlékei köré tud híveket toborozni, még ha ellentétes érzelműeket is. A fiatalabbak közül „az ínyenc falatokat kedvelőket”, akiknek még ma is tetszik egykori legendás fekete kocsija, a szájában állandóan ott csüngő csikk, a jellegzetes chiraci póz. Förtelmes politikai tévedések is tarkítják a múltját, gyakran szeszélyesen váltott doktrínákat, de az egyénisége változatlanul hódító.

Tíz éve távozott a hatalomból, a nosztalgia új és új erőre kap. Akadnak, akik hajlamosak azt hirdetni, előleg mindez arra az esetre, amikor majd elérkezik az igazi és végleges búcsú ideje.…

Katalónia - Rajoy is időt nyer

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.10.11. 20:53
Fotó: AFP/Javier Soriano
Színvallásra szólította fel a spanyol miniszterelnök a katalán kormányfőt, Carles Puigdemontot arról, kihirdette-e kedden a függetlenséget, vagy sem.

Megosztotta a katalán elszakadás híveit Carles Puigdemont tartományi kormányfő kedd esti beszéde, aki a még ki sem kiáltott függetlenség felfüggesztését indítványozta, hogy időt adjanak a spanyol kormánnyal való tárgyalásoknak. A legelvakultabbak nemigen hallották meg a miniszterelnök mondatait, úgy értékeltek, történelmi pillanat volt ez, mivel kikiáltották a függetlenséget. A józanabbul gondolkodók azonban elismerték, Puigdemont egy lépést tett hátra. A Le Figaro francia lap több személyt szólaltatott meg azok közül, akik a katalán parlament előtt a nagy bejelentésre vártak, s egyikük egyenesen úgy értékelt, „megszégyenítették” a katalánokat. A többség azonban úgy vélte, a felfüggesztett elszakadásért nem a tartományi, hanem a madridi miniszterelnököt, Mariano Rajoyt terheli a felelősség, no és az Európai Uniót, amely nem állt ki Katalónia függetlensége mellett.

A katalán kormányzat is egyre megosztottabb. A szélsőbaloldali, radikálisan elszakadáspárti CUP párt szerint kedden este ünnepelni kellett volna, s hiba volt a függetlenség felfüggesztését indítványozni.

Puigdemont beszédével csak gyarapodtak a kérdőjelek. Erre utalt Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, aki szerdai beszédében azt követelte a regionális kormányzattól, tegye világossá, kikiáltotta-e a függetlenséget, vagy sem. Ettől függ ugyanis az, hogy életbe lépjen-e a spanyol alkotmány 155-ös cikkelye, amely Katalónia autonómiájának visszavonását tenné lehetővé. Ennek aktiválása egyúttal Puigdemont hatalmának elvételét is jelentené. Rajoy hozzátette, ha Puigdemont nem a spanyol törvények szerint cselekszik, akkor indítványozza a szenátusnál, szavazzák meg az említett cikkely életbe lépését. A felsőházban többségben vannak az általa fémjelzett Spanyol Néppárt képviselői.

A katalán autonómia felfüggesztése alapján elméletileg akár az is elképzelhető lenne, hogy Madrid a hadsereggel tesz rendet. Ezt a lehetőséget azonban megfigyelők teljességgel valószínűtlennek tartják.

Rajoy kemény fellépését az ellenzéki szocialisták is támogatják. Pedro Sánchez pártelnök szintén azt közölte, világossá kell tenni, hogy kihirdették-e a katalán önállóságot, vagy sem. Egyben késznek mutatkozott olyan alkotmánymódosításra, amely kiterjedtebb jogköröket biztosítana a katalánok számára.

Rajoy előzőleg, szerda délelőtt, összehívta a spanyol kormány rendkívüli ülését, hogy a további lépésekről egyeztessen. Kormányzati körök ekkor még azt közölték: minden lehetőség elképzelhető. A miniszterelnök azonban hasonló stratégiát választott, mint Puigdemont: időt próbált nyerni. Ugyanakkor még a spanyol sajtó is csak találgatni tudta, mi is történt kedden este a katalán parlamentben. Már a katalán kormányfő szavai is többféle értelmezésre adtak okot, az azonban végképp meglepő fordulat volt, hogy Puigdemont aláírt egy dokumentumot, amelyben Katalónia függetlenségét hirdették ki, ezt a nyilatkozatot azonban azonnal hatályon kívül helyezték. A függetlenségi népszavazást október 1-jén rendezték meg. Ugyan a polgárok 90 százaléka voksolt az elszakadásra, de csak 42 százalékos részvétel mellett.

Az EB 2018-ig megvalósítaná a bankuniót

Az Európai Bizottság szerint 2018-ig meg kell valósítani a bankuniót, hogy pozitív hatásai maximálisan érvényesülhessenek - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, az euróért és szociális párbeszédért felelős biztos Brüsszelben.

Indoklása szerint a bankunió hozzájárul a gazdasági és monetáris unió (GMU) stabilitásához, a sokkokkal szembeni ellenálló képesség növeléséhez és a kockázatmegosztásban játszott állami szerep csökkentéséhez.

Aláhúzta, a bankunió sikerének feltétele a kockázatcsökkentés és a kockázatmegosztás együttes megvalósítása. A tavaly novemberben bemutatott átfogó kockázatcsökkentési javaslatcsomagban a bizottság a bankok szabályozásának módosítását irányozta elő. A nem teljesítő hitelek szintjének csökkenő trendjét tudomásul véve, a bizottság szerdán bemutatott tervében új intézkedéseket javasol az ilyen hitelek további mérséklésére és a bankok államkötvény-kitettségének diverzifikálására.

A bizottság gyors lépéseket sürget a tagállamok által már 2013-ban elhatározott, utolsó segítséget nyújtó közös költségvetési védőháló létrehozására, amely stabilizálná a rendszert, illetve lehetővé tenné, hogy az egységes szanálási alapnak elegendő forrása legyen akár több nagybank egyidejű talpra állításához is.

Dombrovskis elmondta, a bankunió teljes kiépítése elengedhetetlen a gazdasági és monetáris unió jövője és a foglalkoztatás- és növekedésbarát pénzügyi rendszer kialakítása érdekében.

"Olyan bankszektort akarunk, amely megelőzi a válságokat, és állami csatornák igénybevétele nélkül osztja meg a kockázatokat, hogy elsősorban ne az adófizetők állják a számlát" - fogalmazott.

A bizottság véleménye szerint gyors megállapodásra van szükség a banki kockázatok csökkentését és az uniós bankok ellenálló képességének növelését elősegítő csomagról. Meg kell valósítani az európai betétbiztosítási rendszert és iránymutatást kell adni a nemzeti eszközkezelő társaságok számára, illetve egységes intézkedések kellenek az államkötvény-fedezetű értékpapírokra - közölték.

A bizottság 2012-ben tett javaslatot a bankunió létrehozására, amelynek alapját a bankokkal szembeni szigorúbb követelmények képezik. Részei a bankfelügyelet, a nehéz helyzetben lévő bankok igazgatására vonatkozó szabálycsomag és a betétesek fokozott védelme.