Előfizetés

Katalónia - Rajoy is időt nyer

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2017.10.11. 20:53
Fotó: AFP/Javier Soriano
Színvallásra szólította fel a spanyol miniszterelnök a katalán kormányfőt, Carles Puigdemontot arról, kihirdette-e kedden a függetlenséget, vagy sem.

Megosztotta a katalán elszakadás híveit Carles Puigdemont tartományi kormányfő kedd esti beszéde, aki a még ki sem kiáltott függetlenség felfüggesztését indítványozta, hogy időt adjanak a spanyol kormánnyal való tárgyalásoknak. A legelvakultabbak nemigen hallották meg a miniszterelnök mondatait, úgy értékeltek, történelmi pillanat volt ez, mivel kikiáltották a függetlenséget. A józanabbul gondolkodók azonban elismerték, Puigdemont egy lépést tett hátra. A Le Figaro francia lap több személyt szólaltatott meg azok közül, akik a katalán parlament előtt a nagy bejelentésre vártak, s egyikük egyenesen úgy értékelt, „megszégyenítették” a katalánokat. A többség azonban úgy vélte, a felfüggesztett elszakadásért nem a tartományi, hanem a madridi miniszterelnököt, Mariano Rajoyt terheli a felelősség, no és az Európai Uniót, amely nem állt ki Katalónia függetlensége mellett.

A katalán kormányzat is egyre megosztottabb. A szélsőbaloldali, radikálisan elszakadáspárti CUP párt szerint kedden este ünnepelni kellett volna, s hiba volt a függetlenség felfüggesztését indítványozni.

Puigdemont beszédével csak gyarapodtak a kérdőjelek. Erre utalt Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, aki szerdai beszédében azt követelte a regionális kormányzattól, tegye világossá, kikiáltotta-e a függetlenséget, vagy sem. Ettől függ ugyanis az, hogy életbe lépjen-e a spanyol alkotmány 155-ös cikkelye, amely Katalónia autonómiájának visszavonását tenné lehetővé. Ennek aktiválása egyúttal Puigdemont hatalmának elvételét is jelentené. Rajoy hozzátette, ha Puigdemont nem a spanyol törvények szerint cselekszik, akkor indítványozza a szenátusnál, szavazzák meg az említett cikkely életbe lépését. A felsőházban többségben vannak az általa fémjelzett Spanyol Néppárt képviselői.

A katalán autonómia felfüggesztése alapján elméletileg akár az is elképzelhető lenne, hogy Madrid a hadsereggel tesz rendet. Ezt a lehetőséget azonban megfigyelők teljességgel valószínűtlennek tartják.

Rajoy kemény fellépését az ellenzéki szocialisták is támogatják. Pedro Sánchez pártelnök szintén azt közölte, világossá kell tenni, hogy kihirdették-e a katalán önállóságot, vagy sem. Egyben késznek mutatkozott olyan alkotmánymódosításra, amely kiterjedtebb jogköröket biztosítana a katalánok számára.

Rajoy előzőleg, szerda délelőtt, összehívta a spanyol kormány rendkívüli ülését, hogy a további lépésekről egyeztessen. Kormányzati körök ekkor még azt közölték: minden lehetőség elképzelhető. A miniszterelnök azonban hasonló stratégiát választott, mint Puigdemont: időt próbált nyerni. Ugyanakkor még a spanyol sajtó is csak találgatni tudta, mi is történt kedden este a katalán parlamentben. Már a katalán kormányfő szavai is többféle értelmezésre adtak okot, az azonban végképp meglepő fordulat volt, hogy Puigdemont aláírt egy dokumentumot, amelyben Katalónia függetlenségét hirdették ki, ezt a nyilatkozatot azonban azonnal hatályon kívül helyezték. A függetlenségi népszavazást október 1-jén rendezték meg. Ugyan a polgárok 90 százaléka voksolt az elszakadásra, de csak 42 százalékos részvétel mellett.

Az EB 2018-ig megvalósítaná a bankuniót

Az Európai Bizottság szerint 2018-ig meg kell valósítani a bankuniót, hogy pozitív hatásai maximálisan érvényesülhessenek - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, az euróért és szociális párbeszédért felelős biztos Brüsszelben.

Indoklása szerint a bankunió hozzájárul a gazdasági és monetáris unió (GMU) stabilitásához, a sokkokkal szembeni ellenálló képesség növeléséhez és a kockázatmegosztásban játszott állami szerep csökkentéséhez.

Aláhúzta, a bankunió sikerének feltétele a kockázatcsökkentés és a kockázatmegosztás együttes megvalósítása. A tavaly novemberben bemutatott átfogó kockázatcsökkentési javaslatcsomagban a bizottság a bankok szabályozásának módosítását irányozta elő. A nem teljesítő hitelek szintjének csökkenő trendjét tudomásul véve, a bizottság szerdán bemutatott tervében új intézkedéseket javasol az ilyen hitelek további mérséklésére és a bankok államkötvény-kitettségének diverzifikálására.

A bizottság gyors lépéseket sürget a tagállamok által már 2013-ban elhatározott, utolsó segítséget nyújtó közös költségvetési védőháló létrehozására, amely stabilizálná a rendszert, illetve lehetővé tenné, hogy az egységes szanálási alapnak elegendő forrása legyen akár több nagybank egyidejű talpra állításához is.

Dombrovskis elmondta, a bankunió teljes kiépítése elengedhetetlen a gazdasági és monetáris unió jövője és a foglalkoztatás- és növekedésbarát pénzügyi rendszer kialakítása érdekében.

"Olyan bankszektort akarunk, amely megelőzi a válságokat, és állami csatornák igénybevétele nélkül osztja meg a kockázatokat, hogy elsősorban ne az adófizetők állják a számlát" - fogalmazott.

A bizottság véleménye szerint gyors megállapodásra van szükség a banki kockázatok csökkentését és az uniós bankok ellenálló képességének növelését elősegítő csomagról. Meg kell valósítani az európai betétbiztosítási rendszert és iránymutatást kell adni a nemzeti eszközkezelő társaságok számára, illetve egységes intézkedések kellenek az államkötvény-fedezetű értékpapírokra - közölték.

A bizottság 2012-ben tett javaslatot a bankunió létrehozására, amelynek alapját a bankokkal szembeni szigorúbb követelmények képezik. Részei a bankfelügyelet, a nehéz helyzetben lévő bankok igazgatására vonatkozó szabálycsomag és a betétesek fokozott védelme.

Katalónia üzent a spanyol kormánynak

Publikálás dátuma
2017.10.11. 15:28
Katalónia ünnepel FOTÓ: Marco Panzetti / NurPhoto
Szimbolikus esemény volt a függetlenségi nyilatkozat aláírása a katalán elnök és a függetlenséget támogató képviselők részéről a parlament kedd esti ülését követően - mondta Jordi Turull katalán kormányszóvivő, aki a Catalunya Radio rádiócsatornának és a TV3 katalán televíziónak is interjút adott szerda délelőtt.

"Az aláírás szimbolikus aktus volt, amellyel mindannyian aláírtuk elkötelezettségünket e függetlenség kinyilvánítása mellett" - fogalmazott a politikus, aki kifejtette azt is, hogy a függetlenségi nyilatkozat végső formáját majd a katalán törvényhozásnak kell megadnia, és ebben az esetben erről nincs szó.

"Üljünk le, beszéljünk" - üzent nyilatkozatában a spanyol kormánynak, és kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy adja meg a "napot, helyet, és órát" a tárgyaláshoz. Előttespanyol kormány hivatalosan felszólította a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét. Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. 

Jordi Turull szerint Carles Puigdemont katalán elnök nagy gesztust tett, és az államnak lehetősége van elkezdeni a párbeszédet. Utalt arra, hogy a következő napokban ebben nemzetközi közreműködés is várható, mert néhány szereplő már kapcsolatba lépett a katalán kormánnyal emiatt, de nem mondott konkrétumokat. Mint mondta, nem kell heteket várni, hogy kiderüljön, a spanyol kormány nyitott-e a párbeszédre a katalán vezetéssel, mert ha Madrid alkalmazza az alkotmány 155-ös cikkelyét (amely Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére ad lehetőséget), akkor azzal kifejezi, hogy nem áll szándékában párbeszédet folytatni. Hozzátette: a katalán kormány következetes lesz a függetlenségi menetrend folytatásában.

Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

A kedd esti beszédet ezrek követték figyelemmel a parlamenthez vezető sétányon, ahol kivetítőket is felállítottak a megmozdulást szervező, a függetlenséget támogató katalán civil szervezetek. A helyszíni beszámolók szerint üdvrivalgás, tapsvihar tört ki, amikor az elnök a független államról beszélt, mivel arra számítottak, hogy kihirdeti a katalán köztársaságot. Viszont a többség szomorú és csalódott lett, amikor kiderült: ez elmarad. Voltak, akik kifütyülték az elnököt, és olyanok is, akik árulásként értékelték a történteket.

Az október 1-jei népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.