Amnesty-főtitkár az orbáni politikáról

Publikálás dátuma
2017.10.12 14:10
Salil Shetty FOTÓ: Orlando SIERRA / AFP
Fotó: /
Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára tegnap este szólalt fel a Közép-európai Egyetemen. Emberi jogok és az új hazafiasság című beszédében az Orbán Viktor által "új hazafiasságnak" hívott doktrínát két irányból közelítette meg. 

Szerinte nemzetbiztonsági szempontból vizsgálva a kérdést abban Orbán Viktornak és a magyar kormánynak teljesen igaza van, hogy Magyarországnak és minden más államnak kötelessége megvédenie a polgárait és a határait. De a valódi védelem és biztonság csak az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartásával képzelhető el, a nemzetbiztonság és az emberi jogok nem egymást kizáró fogalmak.

A biztonságos Magyarország nem azt jelenti, hogy a magyar állam konténerekbe zárja a 21. század eddigi legsúlyosabb konfliktusa elől menekülő szíriai menekülteket, vagy pusztán politikai célokból bűnbakot kreál egy Ahmed H. szíriai származású férfiból, és még azelőtt terroristának kiáltja ki, hogy az első tárgyalási napot megtartották volna az ügyében.

Salil Shetty véleménye szerint egy erős és biztonságos országot éppen arról lehet megismerni, hogy kellően magabiztos ahhoz, hogy elviselje a kritikus hangokat és véleményeket, és nem folytat megbélyegző és lejárató kampányokat a civil szervezetek, köztük az Amnesty International ellen.

Ha az Orbán Viktor által olyan gyakran hangoztatott értékek irányából közelítjük meg a kérdést - folytatta a főtitkár - az látjuk, hogy Magyarországról, amely korábban a régió egyik vezető állama volt, ma már szinte csak negatív hírek jelennek meg a sajtóban, és külföldről egy egyre sötétebb helynek tűnik. Az orbáni pesszimizmussal szemben az Amnesty főtitkára szerint az emberek alapvetően szolidárisak és jók, amelyet a 2015-ös menekültválság magyar önkéntesei is tökéletesen bizonyítottak. A szolidaritás erősebb a félelemnél - hangsúlyozta Salil Shetty.

A főtitkár egyetértett azzal, hogy az Orbán Viktor által felvetett problémák egy része valós és fontos róluk beszélni. Nem helyes, hogy egy magyar dolgozó ugyanazért a munkáért kevesebbet pénzt kap mint egy nyugat-európai, nem helyes, hogy egyes multinacionális vállalatok kizsákmányoló politikát folytatnak vagy hogy a valódi döntések kikerültek az emberek kezéből. De ezekre a problémákra nem az a válasz, hogy szembefordítjuk egymással az embereket és másokat hibáztatunk. A kormánynak a valódi problémákkal kellene foglalkoznia, például azzal, hogy csökkentse az országban az egyenlőtlenségeket, egészségügyi ellátást és megfelelő oktatást biztosítson vagy valóban leszámoljon a korrupcióval.

Salil Shetty szerint minden politikának az emberi méltóságot kell a középpontba helyeznie, ez pedig ugyanúgy megilleti a dolgozó magyar nőt, mint a szíriai menekültet. Egy biztos, az orbáni gyűlöletpolitikától senkinek nem lett jobb az élete, sőt - zárta beszédét az Ammesty International globális vezetője.

Az Amnesty közleményében emlékeztetett, hogy Salil Shetty 2010-ben lett a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmának vezetője, korábban 2003 és 2010 között az ENSZ Millenniumi Célkitűzéseiben foglaltak megvalósítását célzó kampányát irányította, előtte pedig egy fejlesztéssel foglalkozó civil szervezet, az ActionAid ügyvezető igazgatója volt. Felsőfokú tanumányait az ahmadábádi Indian Institute of Managamentben és a London School of Economicsban végezte.

Szerző
2017.10.12 14:10

Szenvedve jutott tovább a Vidi a BL-ben

Publikálás dátuma
2018.07.17 22:11

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A Felcsúton, 1500 néző előtt pályára lépő fehérvári együttes a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörét abszolválta nyögvenyelős győzelemmel, végig benne volt a pakliban a kiesés szégyene.
Amikor a luxemburgi Dudelange labdarúgói alig 45 perccel a magyar bajnok MOL Vidi FC elleni, 1-1-ről folytatódó BL-visszavágó kezdete előtt elsőként melegíteni kezdtek a Pancho Arénában, már nagyjából sejthető volt, hogy félig tele lesz az a bizonyos pohár, a Budapest Honvéd labdarúgói ugyanis a főváros XIX. kerületében 3-0-ra vezettek a macedón Rabotnicki ellen, azaz továbbjutásra álltak az El első selejtezőkörében. Kisvártatva megérkeztek a házigazda labdarúgói is a felcsúti gyepre, a zárt kapus büntetés miatt ürességtől kongó Bozsikban viszont teljes lett az öröm, miután Holender Filip után Danilo is duplázott a hajrában. A kispestiek az idegenbeli 1-2 után végül fölényesen, 4-0-ra nyertek, így 5-2-es összesítéssel jutottak tovább. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy a román játékvezetőt sérülés miatt a 28. minutumban lecserélték Kispesten.
Felcsúton tárva-nyitva voltak a stadion kapui, a széksorok azonban teljesen a kezdésre sem teltek meg. A bajnokcsapat mérkőzéseit a névváltoztatás után tett ígéretnek megfelelően bojkottáló ultrák hiánya hangulatban erősen éreztette hatását; noha jó 1500-an azért így is összeverődtek a lelátón, kezdetben erősen edzőmeccs-hangulatú volt az összecsapás, még a taktikai utasításokat, a játékosok egymás közti kommunikációját is tisztán lehetett hallani. A közönség legfeljebb egy-egy felhördülés erejéig hallatta hangját, a néhány vendégszurkoló pedig csak elvétve kiabálta be a luxemburgi csapat nevét.
A selejtező 1. fordulójához képest egyébként kissé tán elhamarkodott, de mindenképpen szokatlan módon a középkezdés előtt a Bajnokok Ligája himnuszára vonultak ki a csapatok, az viszont már kevésbé volt meglepő, hogy játék korántsem idézte az elitligában megszokott színvonalat. Kezdetben kezdeményezőbb volt az idegenben lőtt Huszti-gólnak köszönhetően „virtuálisan” továbbjutásra álló Vidi, amely a 18. percben a pályán is előnybe került: Jonathan Joubert Nego lövését még védte, ám a kipattanóra lesipuskásként lecsapó Danko Lazovic tízről a jobb alsóba célzott löketénél már tehetetlen volt. Az 1-0-s állás egyben azt is jelentette, hogy összesítésben 2-1-re vezetett a Videoton, pardon: a MOL Vidi FC. 
Hogy az előny birtokában megnyugodtak-e a fehérvári klub labdarúgói, azt nem tudni, tény azonban, hogy a gól után a Dudelange közelebb állt az újabb találathoz. Az átigazolási ügyekben mértéktartó hivatkozási alapként kezelhető Transfermarkt adatai szerint alig 3 millió euróra taksált összértékű kerettel kiálló vendégek komoly helyzetet is kialakítottak, miközben a Vidi labdarúgói alig-alig jutottak el a vendégkapu elé a folytatásban. Csupán a teljesség kedvéért: a magyar együttes neve mellett 14 millió eurót ír a fentebb említett portál.
Noha a szünetben átmenetileg az áhított második körben érezhette magát a magyar bajnok, a Vidi a látottak alapján még meglehetősen messze volt a továbbjutástól, de egyáltalán az elfogadható játéktól is. Marko Nikolic hiába kért jobb játékot az összecsapás előtt – és valószínűleg a félidőben is – az 54. percben egy csúnya védelmi hiba után megtörtént, amire az előzmények okán számítani lehetett: Couturier egyenlített, hosszabbításra állt a parti. Habár négy perc múlva újra a Vidinél volt az előny (Marko Scepovic közelről volt eredményes), a hátralévő fél órában „meleg perceket” élt át a csapatáért aggódó hazai publikum: bizony, jócskán benne volt a levegőben egy újabb Dudelange-gól, és az azzal együtt járó szégyen. 
Az égést végül elkerülte a MOL Vidi FC, amely 3-2-es összesítéssel ejtette ki a luxemburgiakat.
2018.07.17 22:11

Megszűnik a győri Rába ETO futsalcsapat

Publikálás dátuma
2018.07.17 21:52

Fotó: eto.hu/
Biztossá vált, hogy a címvédő és nyolcszoros magyar bajnok Rába ETO nem indul az élvonalbeli futsalbajnokság következő idényében. A kisalfold.hu információ szerint a Rába-parti együttes – mely a hétfő déli határidőig nem adta le nevezését az NB I-re –  400 millió forintos adósságot halmozott fel az elmúlt években. A győriek spanyol trénere, Javi Rodríguez a csapattól már korábban, a stábtól múlt pénteken búcsúzott el.
Az ETO az elmúlt kilenc évben nyolcszor hódította el a magyar bajnoki címet, s hétszer lett itthon kupagyőztes. A nemzetközi porondon, a Bajnokok Ligájában idén érte el legnagyobb sikerét, ugyanis első magyar együttesként szerepelhetett a sorozat négyes döntőjében. A futsalcsapat utánpótláskorú játékosainak sorsa – a klubban az U7-estől kezdve az U20-as korosztályig bezárólag mintegy 130 gyerek teremfutballozott – egyelőre nem dőlt el, elképzelhető, hogy ők az ETO színeiben szerepelhetnek tovább – írja a honlap. A felnőtt együttes játékosai közül többeknek már van új klubja, de több volt győri futsalos jövője még kérdéses. A a győriek NB I-ben megüresedő helyét a másodosztályból fel nem jutottak közül a legjobb helyen végzett Szigetszentmiklós veheti át.
Szerző
2018.07.17 21:52