Amnesty-főtitkár az orbáni politikáról

Publikálás dátuma
2017.10.12 14:10
Salil Shetty FOTÓ: Orlando SIERRA / AFP
Fotó: /
Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára tegnap este szólalt fel a Közép-európai Egyetemen. Emberi jogok és az új hazafiasság című beszédében az Orbán Viktor által "új hazafiasságnak" hívott doktrínát két irányból közelítette meg. 

Szerinte nemzetbiztonsági szempontból vizsgálva a kérdést abban Orbán Viktornak és a magyar kormánynak teljesen igaza van, hogy Magyarországnak és minden más államnak kötelessége megvédenie a polgárait és a határait. De a valódi védelem és biztonság csak az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartásával képzelhető el, a nemzetbiztonság és az emberi jogok nem egymást kizáró fogalmak.

A biztonságos Magyarország nem azt jelenti, hogy a magyar állam konténerekbe zárja a 21. század eddigi legsúlyosabb konfliktusa elől menekülő szíriai menekülteket, vagy pusztán politikai célokból bűnbakot kreál egy Ahmed H. szíriai származású férfiból, és még azelőtt terroristának kiáltja ki, hogy az első tárgyalási napot megtartották volna az ügyében.

Salil Shetty véleménye szerint egy erős és biztonságos országot éppen arról lehet megismerni, hogy kellően magabiztos ahhoz, hogy elviselje a kritikus hangokat és véleményeket, és nem folytat megbélyegző és lejárató kampányokat a civil szervezetek, köztük az Amnesty International ellen.

Ha az Orbán Viktor által olyan gyakran hangoztatott értékek irányából közelítjük meg a kérdést - folytatta a főtitkár - az látjuk, hogy Magyarországról, amely korábban a régió egyik vezető állama volt, ma már szinte csak negatív hírek jelennek meg a sajtóban, és külföldről egy egyre sötétebb helynek tűnik. Az orbáni pesszimizmussal szemben az Amnesty főtitkára szerint az emberek alapvetően szolidárisak és jók, amelyet a 2015-ös menekültválság magyar önkéntesei is tökéletesen bizonyítottak. A szolidaritás erősebb a félelemnél - hangsúlyozta Salil Shetty.

A főtitkár egyetértett azzal, hogy az Orbán Viktor által felvetett problémák egy része valós és fontos róluk beszélni. Nem helyes, hogy egy magyar dolgozó ugyanazért a munkáért kevesebbet pénzt kap mint egy nyugat-európai, nem helyes, hogy egyes multinacionális vállalatok kizsákmányoló politikát folytatnak vagy hogy a valódi döntések kikerültek az emberek kezéből. De ezekre a problémákra nem az a válasz, hogy szembefordítjuk egymással az embereket és másokat hibáztatunk. A kormánynak a valódi problémákkal kellene foglalkoznia, például azzal, hogy csökkentse az országban az egyenlőtlenségeket, egészségügyi ellátást és megfelelő oktatást biztosítson vagy valóban leszámoljon a korrupcióval.

Salil Shetty szerint minden politikának az emberi méltóságot kell a középpontba helyeznie, ez pedig ugyanúgy megilleti a dolgozó magyar nőt, mint a szíriai menekültet. Egy biztos, az orbáni gyűlöletpolitikától senkinek nem lett jobb az élete, sőt - zárta beszédét az Ammesty International globális vezetője.

Az Amnesty közleményében emlékeztetett, hogy Salil Shetty 2010-ben lett a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmának vezetője, korábban 2003 és 2010 között az ENSZ Millenniumi Célkitűzéseiben foglaltak megvalósítását célzó kampányát irányította, előtte pedig egy fejlesztéssel foglalkozó civil szervezet, az ActionAid ügyvezető igazgatója volt. Felsőfokú tanumányait az ahmadábádi Indian Institute of Managamentben és a London School of Economicsban végezte.

Szerző
2017.10.12 14:10

Le kell bontani a kétfarkúak buszmegállóját Felcsúton

Publikálás dátuma
2018.08.19 21:10

Fotó: /
Bejelentés érkezett – indokolt a Magyar Közút, amely rájött, hogy tőle nem kértek engedélyt a hiánypótló kampánybuszmegállóhoz.
Három napon belül el kell bontania a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak (MKKP) azt a buszmegállót, amelyet Felcsúton, a Fő utcán építettek az időközi polgármester-választás kampányában. Illetve buszmegálló korábban is volt, csak semmi nem védte a buszra várókat az időjárástól  ezt orvosolta Mészáros László polgármesterjelölt és csapata egy fából készült bódéval.  A Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek azonban sem humorérzéke nincs, sem a felcsútiakra nem gondol. Egy, Kovács Gergő pártelnöknek címzett levélben azt írják: bejelentés érkezett hozzájuk az építményről, ők pedig megállapították, hogy tőlük annak elhelyezésére nem kértek, így nem is kaphattak engedélyt. Valahonnan azt is tudják, hogy az MKKP „helyezte el” az építményt a söröző előtt, ezért fordultak hozzájuk a felszólítással.  A kutyapárt azt közölte a Facebook-oldalán: „Először azért még megkérdezzük a felcsútiakat, hogy kell-e nekik. Aztán ha nem, akkor lehet pályázni: Melyik városnak kell buszmegálló?”
2018.08.19 21:10

Ezzel a hat számmal sok pénzt lehet nyerni

Publikálás dátuma
2018.08.19 17:46
Shutterstock fotó
Fotó: /
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: 15, 16, 17, 18, 27, 43. Hattalálatos szelvény nem volt; öttalálatos szelvény 14 darab, nyereményük egyenként 966 630 forint; négytalálatos szelvény 1 152 darab, nyereményük egyenként 11 745 forint; háromtalálatos szelvény 26 683 darab, nyereményük egyenként 1 970 forint. 
2018.08.19 17:46