Felmentették tisztségéből a kormánypárti polgármestert

Publikálás dátuma
2017.10.12. 16:24
Álmosd Forrás: Google Street View
Helybenhagyta az elsőfokú ítéletet és jogerősen felmentette tisztségéből Köteles Istvánt (Fidesz-KDNP), Álmosd polgármesterét csütörtökön a Debreceni Törvényszék - közölte a bíróság sajtószóvivője.

Tatár Tímea hozzátette: a törvényszék tanácsa megállapította, hogy első fokon a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság teljes körűen feltárta a tényállást, és jogosan marasztalta el az alperest előlegfelvételei, jutalma, eszközvásárlásai, valamint nyolc rendezvény költségeinek elszámolása miatt.

Álmosd képviselő-testülete 2016 májusában fordult a bírósághoz azzal, hogy Köteles István sorozatos vagyoni hátrányt okozó törvénysértő magatartása, mulasztása miatt a bíróság szüntesse meg polgármesteri tisztségét. A bíróság 2016 júliusában felfüggesztette posztjáról a polgármestert, majd 2017 júniusában - nem jogerősen - megszüntette a tisztségét.

Az ítéleti tényállás szerint Köteles István 2015 augusztusa és 2016 januárja között másfél millió forint előleget vett fel. 2016 januárjában úgy próbált elszámolni, hogy nyolc rendezvény megtartásáról mutatott be dokumentumokat. A megrendelők és a plakátok azonban utólag készültek el, az azokon szereplő időpontokban, helyszíneken és tartalommal Álmosdon nem voltak események: így nem volt rendezvény a magyar köztársaság napja, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, a nemzeti összetartozás napja, a független Magyarország napja vagy az aradi vértanúk emléknapja alkalmából sem. 

A programokról a képviselőknek, az egyház- és intézményvezetőknek, továbbá a hivatali dolgozóknak sem volt tudomásuk. A bíróság szerint az alperes nem önkormányzati rendezvényeket finanszírozott az önkormányzat pénzéből. Az elszámolásokhoz csatolt számlákon a beszerzett élelmiszer mennyisége is túlzott volt, főleg úgy, hogy a résztvevők számát a polgármester 10-50 főben adta meg. Az előleg elszámolásakor az alperes egy televízióról és egy forróvíztárolóról szóló számlát is bemutatott, amelyekről kiderült, hogy mindkettőt otthon használja, ami viszont nem függ össze a polgármesteri munkakör ellátásával.

Magyar Erzsébet tanácselnök indoklásában kiemelte: másodfokon is arra jutott a bíróság, hogy nem létező rendezvényekről akart elszámolni a településvezető. A programokról senki nem tudott, miközben egy 1600 fős kistelepülésen általában mindenki értesül mindenről. Törvényt sértett az alperes akkor is, amikor 2015 decemberében képviselő-testületi határozat nélkül vett fel nettó 293 ezer forint jutalmat. 

Az előlegek és a jutalom felvétele, a meg nem tartott rendezvények és az eszközvásárlások a Debreceni Törvényszék szerint is jelentős kötelezettségszegésnek számítanak, amelyek vagyoni hátrányt okoztak a felperesnek. A tanács elnöke leszögezte: ha egy településvezető szegi meg a jogszabályokat, az különösen kifogásolható, hiszen éppen neki kellene élen járnia a törvények betartásában. A törvényszék szerint az alperes súlyos, szándékos, sorozatos, vagyoni kárt okozó magatartása nem egyeztethető össze a polgármesteri tisztséggel.

Szerző

Október 23. - Közösen tüntet az ellenzék a Kossuth téren

A Közös Ország Mozgalom szervezésében nyolc ellenzéki párt – DK, Együtt, Liberálisok, MoMa, Momentum, MSZP, Párbeszéd – és a civil szféra prominensei közös demonstráción követelik az igazságtalanságok és az ezekért felelős túlhatalom felszámolását október 23-án.

A Közös Ország Mozgalom szerint csatlakozhat még a fenti névsorhoz az LMP, az ő részvételük egyeztetés alatt, de a Jobbik biztosan nem csatlakozik a tüntetőkhöz. A Váltsunk rendszert közösen elnevezésű esemény október 23-án fél 5-kor kezdődik a Kossuth téren. Mindazokat a pártokat és civileket várják a demonstrációra, akik eddig is az igazságtalanságok megszüntetésén munkálkodtak, hogy közösen határozzák meg azokat a követeléseket, amelyeket a magyar társadalom egy új, igazságos hatalommal szemben támaszt.

A felhívásban azt írják: "elegünk van a magát nemzetinek és együttműködőnek hazudó, valójában önző, korrupt és igazságtalan rendszerből! Elegünk van abból, hogy a polgárok kisebbségét képviselő hatalom a többség véleményét figyelmen kívül hagyva kormányoz! Elegünk van abból, hogy az ország vagyonát egy szűk kör a saját politikai és gazdasági pozícióinak megerősítésére használja!

A Közös Ország Mozgalom azért küzd, hogy Magyarország végre a polgárainak közös országa legyen, ahol a közügyek valóban közös ügyek, a hatalom forrása pedig kizárólag a választók többségének akarata. Ezért hoztuk létre a lehető legszélesebb körű összefogást egy olyan új választási rendszer megalkotására, amelyben minden politikai párt esélyei egyenlőek és minden polgár szavazata egyformán számít. A pártok közös munkájával megszületett törvényjavaslat a napokban benyújtásra kerül az Országgyűlés elé.

Nem gondoljuk, hogy a saját hatalmától megittasult parlamenti többség önként lemondana az ezt a hatalmat bebetonozni hivatott jelenlegi választási rendszerről. Ezt nekünk, a választópolgároknak kell közösen kikényszerítenünk, ha nem akarunk újabb négy évig a jelenlegi igazságtalan rendszerben élni! - írják.

A tüntetésen beszédet mondanak az aláíró pártok és az igazságtalanágokért küzdő civil szervezetek képviselői, a Közös Ország Mozgalom képviseletében Gulyás Márton. 

Szerző

Hadházy: újabb uniós közbeszerzést függesztettek fel

Publikálás dátuma
2017.10.12. 15:08
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Az elmúlt héten újabb, hatalmas, uniós pénzből finanszírozott, különböző laborgépek beszerzését célzó közbeszerzést függesztett fel a közbeszerzési döntőbizottság - hívta fel a figyelmet Hadházy Ákos, az LMP társelnöke e heti Korrupcióinfóján.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett, hogy az eddigi korrupcióinfókon már két olyan gigatenderrel is foglalkoztak, ahol az Állami Egészségügyi Ellátó Központ uniós forrásból vett, vagy vett volna új készülékeket, azonban a megbundázott közbeszerzések miatt pont dupla pénzt fizettek (vagy az időben közbeszóló Közbeszerzési Döntőbizottság miatt fizettünk volna) CT-kért, röntgenekért, vagy éppen lélegeztetőgépekért.

Mint Hadházy mondta, az ÁEEK-et elvileg azért hozta létre a Fidesz, hogy “a központosított közbeszerzéseken, nagy tételben, kedvezményesebben, olcsóbban lehessen vásárolni”. Ehhez képest a harmadik olyan példát mutatta be a politikus, ahol primitív és könnyen átlátható módon próbálta kizárni a tisztességes versenyt az ÁEEK.

A panasz lényege: a közbeszerzést úgy írták ki: “laborgépek” beszerzése 16 kórházba. Azonban - mint Hadházy a Korrupcióinfó honlapján írja - a “laborgép” egy rendkívül tág fogalom, egyszerűen nincs olyan piaci cég, amely egyszerre gyárt vagy forgalmazza mindegyik típust. Olyan ez, mintha egy közbeszerzést “közlekedési eszközökre” írna ki a kormány, de ebben egyszerre kérne ajánlatot személyautókra, teherautókra, repülőgépekre, kishajókra és villanymozdonyokra… Nyilvánvaló, hogy nincs olyan gyártó, vagy forgalmazó cég, aki egyszerre foglalkozik ennyi mindennel, mint ahogyan a laborgépek esetén sincsen ilyen. Nem véletlen, hogy a közbeszerzési törvény ilyenkor előírja a részajánlatok lehetőségét – egyrészt ezzel tágítaná a versenyt a kisebb cégek felé másrészt kiküszöbölné a “csomagolócéget“, akinek semmi valódi feladata nincsen, csak az, hogy “megbízható baráti” cégként bulizza le a közbeszerzést és egy plusz láncszemként plusz hasznot fölözzön le a “csomagolással” (mint láttuk azt pl. a lélegeztetőgépeknél) - emlékeztet a képviselő.

Szerinte teljesen nyilvánvaló logika lett volna itt megengedni a részajánlatokat, azonban az ÁEEK nem ezt tette: a részajánlatokat régiónként engedte meg. "A kiírás ellen úgy tűnik, hogy a teljes szakma tiltakozik" - fűzte hozzá Hadházy, amit az ÁEEK vezérének írt levéllel bizonyított. (A levelet ide kattintva olvashatja el!)

Kartellgyanú a CT-k beszerzése körül
Idén júliusban kavart nagy port az az eset, amikor az Országos Kardiológiai Intézetből szívműtét után, még nyitott mellkassal szállítottak át egy 12 éves kislányt a Heim Pál Gyermekkórházba, ugyanis a kardiológiai klinikán nincs komputertomográfia (azaz CT, a röntgen elvén működő diagnosztikai berendezés). A kislány nem sokkal később meghalt.
Hadházy ezután hívta fel a figyelmet arra, hogy két klinikát is érintette egy 2015-ös, CT-, MR- és röntgengépekről is szóló, 9 milliárd forint értékű közbeszerzés, amely miatt a Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú és túlárazás miatt indított vizsgálatot. Ezzel a beruházással egyébként Balog Zoltán és az Emmi is büszkélkedett, utalva arra, hogy a kórházi felszerelések ügyében nem jogos a kormányt kritizálni, hiszen a Fidesz kormányzása alatt jelentősen nőtt a CT-k száma a kórházakban. Ez ebben a formában igaz is, azonban az említett közbeszerzés során a versenyszabályok megsértése és bűncselekmény gyanúja is felmerült.Szerző