Az Egyesült Államok kilép az UNESCO-ból

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy Egyesült Államok kilép az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből, az UNESCO-ból. 

A döntés bejelentésekor a washingtoni külügyminisztérium a szervezet állítólagos Izrael-ellenességére és arra hivatkozott, hogy az UNESCO tevékenyéségében alapvető reformokra lenne szükség. A minisztérium utalt arra, hogy a kilépés 2018. december 31-től hatályos. Az Egyesült Államok az állandó tagság helyett megfigyelői státuszt tart majd fenn az ENSZ párizsi székhelyű szervezetében.

Az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata 2011-ben beszüntette a tagsági díj fizetését, mert a szervezet teljes jogú tagként felvette soraiba a Palesztin Hatóságot. A pénzügyi hozzájárulás elmaradása miatt Washington 2013-ban elveszítette szavazati jogát. Alapokmánya szerint az 1945-ben létrehozott és a 195 tagállammal és 10 társult állammal rendelkező szervezet a nevelés, a tudomány és a kultúra területén kívánja szolgálni a békét és a biztonságot a világban. Ennek érdekében világszerte különböző programokat támogat, például az írástudatlanság leküzdése vagy a nők egyenjogúságának előmozdítása terén elősegítésére.

Az UNESCO dönt a világörökség helyszíneiről is, legutóbb júliusban a ciszjordániai Hebron városát nyilvánította a palesztin világörökség helyszínévé.
kjj \ kpl

Szerző

Demokratikus plakátháború Ausztriában

Publikálás dátuma
2017.10.12. 16:58
Fotók: a szerző/Bánovics Attila

Vasárnap rendezik meg az osztrák parlamenti választást. Az elektor.hu portálja ennek kapcsán azt vizsgálta, mennyire teljesülnek a demokrácia alapfeltételei. A szerző szerint ha demokrácia van az országban, akkor sok plakát van az utcákon, hogy a választók tájékozódhassanak, a nagy pártok egyenként nagyobb felületen hirdetik magukat, mint a kisebbek, hiszen előbbieknek több a pénzük tagdíjból, állami támogatásból, illetve a nagy pártok egymáshoz viszonyítva többé-kevésbé ugyanakkora felületen hirdetnek, hiszen ezt törvények garantálják számukra.

A szerző Oberpullendorfot, azaz Felsőpulyát választotta vizsgálódása helyszínéül. 3,4 kilométer során 40 kampányplakátot számolt, átlagosan 85 méterenként volt egy poszter. „A plakátok a legforgalmasabb utak mentén és a kereszteződésekben tömörültek. Az első feltétel tehát teljesült, az oberpullendorfiak bőven láthatják a jelölteket és a pártok legfontosabb üzeneteit.” – írta a szerző.

Az egyes pártok ennyi és ekkora plakátokat helyeztek el: szociáldemokrata SPÖ: 19 db: 3 szimpla óriás, 16 kicsi, Osztrák Szabadságpárt (FPÖ): 10 db: 2 szimpla óriás, 8 kicsi, FLÖ: 6 db: mind kicsi, Zöldek: 3db: 1 szimpla óriás, 2 kicsi, Osztrák Néppárt (ÖVP): 2 db: mindkettő dupla óriás. „A számok alapján a kisebbik kormánypárt, az SPÖ dominál, azonban az ellenzéki FPÖ plakátjai sokkal látványosabb helyeken vannak, olyannyira, hogy az volt az első benyomásom, nekik van a legtöbb. Meglepő, hogy Ausztria legnagyobb pártjának, a kormányzó ÖVP-nek van a legkevesebb plakátja, igaz, az a kettő óriás és dupla méretű (az egyik egy forgalmas körfogalomban, nem lehet nem észrevenni). A kivitel is más: az ÖVP elnöke, Sebastian Kurz drága zakóban, telefonnal a kezében ül egy autó anyósülésén.”

Mivel Ausztriában arányos a választási rendszer, számolhatjuk kormánypártok – ellenzék összevetésben is a plakátokat:
Kormánypártok: 21 db: 5 óriás (3 szimpla, 2 dupla), 16 kicsi
Ellenzéki pártok: 19 db: 3 óriás (mind szimpla), 16 kicsi

Csaknem egyenlők az oldalak. Ha a láthatóságot nézzük, akkor az ellenzéki FPÖ dominál. Ráadásul változatosak is a plakátjai: van pártelnökös, helyi jelöltes, valamint feliratos, erős üzenettel. A plakátok száma, mérete és láthatóság alapján Oberpullendorfban az SPÖ és az FPÖ kampányol a legerőteljesebben, ugyanakkor eltéveszthetetlenül jelen van az ÖVP, a Zöldek és az FLÖ is.

A szerző azt írja, ugyanezt a kísérletet elvégzi a jövő évi választások előtt néhány nappal Magyarországon is. Találomra választ egy kisvárost, ahol véletlenszerűen autózik, és dokumentálom, amit lát. „Valószínű, hogy az eredmény itthon más lesz, mint Ausztriában” – állapítja meg. Magyarországon az önkormányzatok, illetve a köztéri felületek tulajdonosai törvényesen megtilthatják a pártoknak, hogy plakátokat helyezzenek ki a kampány során.

A 2014-es kampányban a Fidesz, a kormány és az őt támogató CÖF csaknem pont annyival előzte meg az ellenzéki pártokat a plakátfelületeken, mint amennyivel több parlamenti mandátumot kapott a választás után. Ehhez köze van az aránytalan választási rendszernek is. Míg Ausztriában, ha összeadjuk a pártok szavazati, majd mandátum arányait, akkor a két eredmény egyenlő lesz, addig nálunk a Fidesz jóval kevesebb vokssal, mint az ellenzéki pártok több mint kétszer annyi képviselői helyet kapott. Így még ha egyenlő is lenne a plakátfelületek elosztása kormánypárt és ellenzék között, az is a Fidesznek kedvezne – írja az elektor.hu.

Szerző

Tragédia a nemzeti ünnepen - Lezuhant egy vadászgép (videó)

Publikálás dátuma
2017.10.12. 15:38
FOTÓ: JAVIER SORIANO / AFP
Lezuhant egy vadászrepülő a spanyol nemzeti ünnep alkalmából tartott madridi katonai felvonulás után a Los Llanos-i légibázisnál csütörtökön - közölte a spanyol védelmi minisztérium.

Tragédiával végződött a spanyol nemzeti ünnep alkalmából rendezett katonai parádé. Egy Eurofighter vadászbombázó lezuhant az albacetei Los Llanos légi bázis közelében. A pilóta életét vesztette. A tragikus baleset elterelte a figyelmet az addig uralkodó témáról: Katalóniáról. Mint arról az El País beszámolt, az idei nemzeti ünnep érezhetően más volt, mint a korábbiak, a madridi utcákon talán soha ennyi spanyol zászló nem lobogott, az egység hangsúlyozása, és a – védelmi minisztérium által bevezetett jelmondat – „a spanyol büszkeség” határozta meg a napot. „Évek óta nem volt olyan október 12-e, hogy ne fütyülték volna ki a kormány tagjait” – mutatott rá tudósításában a spanyol napilap. A katonai parádéra érkező királyi családot tapsviharral fogadták, a tömegben pedig felhangzott a „börtönbe Puigdemonttal”, utalva a katalán vezetőre, aki távol maradt az ünnepségtől. Carles Puigdemontnak hétfőn reggel 10 óráig kell választ adnia a spanyol kormánynak, hogy keddi beszéde a függetlenség kikiáltásaként értelmezhető-e vagy sem. Nagyon fontos, hogy mit reagál, hiszen ettől függ, hogy végérvényesen életbe lép-e a katalán autonómia visszavonását jelentő 155. cikkely.

Szerző
Frissítve: 2017.10.12. 20:54