Előfizetés

Offshore-ügy - Feljelentést tesz az MSZP

Az MSZP feljelentést tesz és adatokat kér ki a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól az ügyben, hogy Magyarország külképviseletei hány offshore hátterű céggel szerződtek - informált az MTI a párt frakcióvezető-helyettesének tájékoztatása alapján. Szakács László a minisztérium székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kormány egy salátatörvényben bújtatta azt a passzust, hogy a magyar külképviseletek visszamenőlegesen felmentést kapnak az alaptörvényben és az államháztartásról szóló törvényben is szereplő átláthatósági szabály alól.

Rámutatott, a jogszabályok szerint közpénzből nem lehet olyan társasággal szerződni, amelynek tulajdonosi háttere, vagy tevékenysége nem átlátható, vagyis offshore-nak minősül. Elmondta, az Országgyűlés gazdasági bizottsága keddi ülésén - amikor a javaslatot tárgyalták - a külgazdasági tárca helyettes államtitkár azzal indokolta a módosítást, hogy eddig megpróbálták betartani az államháztartási törvényt, de nem sikerült százszázalékosan.

Szakács László szerint hogyha nem tudják betartani a törvényt, nem az a megoldás, hogy megváltoztatják a jogszabályt. A helyettes államtitkári válasz ráadásul beismerésnek is számít - mondta. A szocialista politikus közölte, írásbeli kérdéssel fordul a külügyi tárcához, hogy gyűjtsék össze neki azokat az eseteket, amelyek alapján arra jutottak, hogy változtatni kell a törvényen. Mikor, kivel, mekkora összegben és milyen időtartamra kötöttek offshore hátterű cégekkel a külképviseletek szerződést? Átvilágították-e ezeket a cégeket? - sorolta a kérdéseit. Elmondta, feljelentést is tesznek, hiszen a kormány maga mondta el, hogy a közpénzekkel kapcsolatos előírásokat nem tartották be. Szorgalmazta azt is, hogy a külügyminisztérium vezetői indítsanak vizsgálatot, és ha nem tudják tisztázni magukat, mondjanak le.

Az egyes törvények biztosítási, illetve pénzforgalmi tárgyú jogharmonizációjával kapcsolatos módosításáról szóló, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által szeptember végén benyújtott törvényjavaslat szerint az a külföldi jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, amellyel Magyarország külképviselete a külképviselet működtetése, üzemeltetése, fenntartása vagy feladatainak ellátása érdekében visszterhes szerződést köt, az a megkötött szerződés vonatkozásában átlátható szervezetnek minősül. A paragrafus a használati, a bérleti, a lakásbérleti, a vállalkozási, a közüzemi, a közszolgáltatási, a tervezési, a kivitelezési, az utazási, a pénzügyi, a folyószámla, a betéti, a biztosítási, a fuvarozási, a megbízási, a szállítmányozási és az adásvételi szerződésekre vonatkozik.

Szakács Lászlót kérdezték arról, hogy az Index internetes hírportál szerint kockázatokat tárt fel a Terrorelhárítási Központ (TEK), amikor ellenőrizte Jordánia tiszteletbeli konzuljának, Zaid Naffának a hátterét, amikor a férfi magyar állampolgárságért folyamodott. Az ellenzéki politikus szerint az ügyet érdemes vizsgálni, mert van egy nemzetközileg körözött, valószínűleg bűnöző és terrorizmust támogató csoport, amelyet Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos neve is fémjelez. Pharaon a miniszterelnök háza mellett vett házat és ezt a TEK nem tudta. Az ügy végére kell járni, hogy milyen kapcsolatok vannak a nemzetközi bűnözői és a magyar kormányzati körök között - hangsúlyozta.

Fehér bot napja - Gyerekek vakvezető-képzős kutyakölykökkel (fotók)

Publikálás dátuma
2017.10.13. 16:56

KATTINSTON A KÉPRE A TÖBBIÉRT - FOTÓK: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola és MTI/ Márton Mónus

A Fehér Bot Nemzetközi Világnapján vakvezető kutyának készülő labrador kiskutyák látogatták meg a Vakok Általános Iskolájának gyermekeit - informált a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola. A látássérült gyerekek számára élményt adott az iskola kiskutyáinak közelsége, simogatása, és választ kaptak a vakvezető kutyás mindennapi élettel, közlekedéssel kapcsolatos kérdéseikre is, hiszen eljöhet az idő, amikor ők is úgy döntenek, hogy vakvezető kutyával szeretnének közlekedni. Erre leghamarabb a 18. évét betöltött látássérült személyeknek van lehetősége Magyarországon. A kutya hű társ a biztonságos közlekedésben, a mindennapokban és a kapcsolatteremtést is segíti. A négy labrador kölyöknek, Ikonnak, Indigónak, Indusnak és Aysának nagy sikere volt a gyerekek körében. Egy kisfiú ámulva mondta: "Érzi, hogy mennyire szeretem".

A rendezvényen részt vett az Emberek Vagyunk Egyesület kabrió autókkal. A máskor csak hangjuk alapján beazonosított autókba most beülhettek a gyerekek, átélhették a sebesség, az autózás élményét. Egyikük azt mondta: "Olyan, mintha repülnék". A Fehér Bot Nemzetközi Világnapja október 15. E nap célja elsősorban attitűdformálás, a társadalom figyelmének felhívása a vak és gyengénlátó emberek sajátos helyzetére, ugyanakkor megmutatni azt is, hogy látássérültként ők is ugyanolyan teljes életet élnek, mint a látók, csak kicsit másképp.

Mobilgát - Rendkívüli ülésen születhet újabb döntés

Publikálás dátuma
2017.10.13. 16:10
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Újabb döntés születhet a római-parti védművel kapcsolatban jövő szerdán a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén.

A budapest.hu oldalra pénteken felkerült meghívó szerint a testület jövő szerdai rendkívüli ülésén várhatóan egyetlen napirendi pontként a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést tárgyalják majd meg a képviselők. A "Javaslat a Csillaghegyi-öblözetben kialakítandó árvízvédelmi létesítménnyel kapcsolatos közgyűlési döntésre" címmel benyújtott előterjesztést későbbi időpontban bocsátják rendelkezésre.

A Kúria kedden tette közzé internetes oldalán végzését, amellyel megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését és hitelesítette a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést.  A helyi népszavazást Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be, magánszemélyként. Azt akarják elérni, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert véleményük szerint a gátat nem a part mentén, hanem beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.

A benyújtott kérdés úgy szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?" A közgyűlés ebben a határozatában azt mondta ki, hogy "a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra".

Tarlós István főpolgármester szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Kúria lehetővé tette a népszavazást a római-parti védmű ügyében, "nekem ezzel nincsen különösebb bajom", majd meggondolják, hogy mi a teendőjük. A hitelesített népszavazási kérdésből semmi nem következik, a kérdésre adott válasz "semmiféle utasítást" nem ad a nyomvonal helyére - jelentette ki Tarlós István. Felvetette: miért nem tudják a kérdést feltevők azt vállalni, amit akarnak.  Miért nem azt a kérdést teszik fel: akarják-e, hogy a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon épüljön fel a védmű - mondta. Szerinte a hitelesített népszavazási kérdés csak időhúzásra jó, és azért nem az előbbi kérdést teszik fel, mert "ők maguk is sejtik, hogy erre nem kapnának már pozitív választ".