Előfizetés

Elég volt! A lakhatási válság ellen tüntettek - Fotógaléria

Publikálás dátuma
2017.10.14. 20:52

A fő képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Molnár Ádám

Az egyre szélesebb tömegeket elérő lakhatási válságra igyekezett felhívni a figyelmet a hetedik alkalommal megrendezett Lakásmenettel A Város Mindenkié csoport (AVM). Mintegy kétezren gyalogoltak szombaton, Budapesten a felelős minisztériumokhoz és közintézményekhez azért, hogy követeljék a lakhatáshoz való jogot.

A Fidesz-KDNP kormány mintegy 200 milliárd forintot költ lakhatási célokra a költségvetésből, ám ennek csak elenyésző részét fordítják a lakhatási szegénység csökkentésére. Az AVM ugyanis úgy lája, hogy a támogatások 80 százaléka a tehetősebbek lakáscéljait támogatja. Emiatt pedig a civil csoport szerint a lakosság jelentős része egyre rosszabb lakhatási körülmények közé kerül: becslések szerint csak 2017-ben összesen mintegy négyezer családot lakoltathatnak ki, miközben 140 ezer háztartásban nem tudják fizetni a jelzáloghitel törlesztőrészletét, és több mint másfél millió embernek gondot okoz a rezsi rendszeres fizetése is. Több mint 100 ezer embernek nincs lakcíme, számukra nem elérhető az alapvető egészségügyi és szociális ellátás, és szavazni sem tudnak, kétszázezer gyerek nő fel Magyarországon fürdőszoba nélkül, a gyerekek egyharmada penészes lakásban él – olvasható az AVM "diagnózisában".

A szombati menet négy olyan állami intézményt érintett, amelynek felelőssége van a lakhatási válság megszüntetésében. A Fővárosi Önkormányzattól budapesti szintű lakbérszabályozást, fővárosi rezsitámogatást és szociális bérlakás-programot követeltek. A Belügyminisztériumon a lakásmutyi felszámolását és a lakcímhez való jog biztosítását kérték számon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál országos lakásfenntartási támogatást és annak biztosítását követelték, hogy ne lehessen gyerekeket anyagi okok miatti elválasztani a családjuktól. A Kossuth téren pedig az Országgyűléstől követelték a felvonulók az elhelyezés nélküli kilakoltatások leállítását, számonkérhető lakáspolitikai stratégia kidolgozását és azt, hogy a lakhatás ügyének is legyen felelős kormányzati tisztségviselője.

Az Együtt az "újabb pártokkal" fogna össze

Az Együtt szerint az a legjobb megoldás, ha a 2018-as választáson minden egyéni választókerületben egy-egy jelölt indul a Fidesszel szemben, és ha "a régebbi, illetve az újabb pártok" külön listát állítanak.

Ezért fontos, hogy az Együtt, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum, azaz "az új pólus" önálló listát állítson. Az a párt, amely senkivel nem működik együtt listán, senkivel nem működik együtt az egyéni választókerületekben, nem érti a 2018-as választás jelentőségét - hangsúlyozzák az Együtt közleményében, amelyben arról tájékoztattak, hogy választási kampánystábképzést tartottak 106 egyéni jelöltjüknek és kampánystábjaiknak.

A közleményben beszámoltak arról, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke és Szigetvári Viktor, az Együtt választmányának elnöke a képzés szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondták, 40 körzetben már el is indult az egyéni jelöltek kampánya, szórólapokat, saját újságokat és más eszközöket használva.

A közlemény szerint a 200 fő részvételével tartott képzésen szó volt a Római-part ügyében kezdeményezett népszavazásról, és hogy az Együtt már hétfőn megkezdi az aláírásgyűjtést.

A közlemény szerint a párt vezetői örülnek annak, hogy teljes ellenzéki együttműködés valósult meg Budapesten ebben a fontos, környezetkárosító ügyben. Ez főpróbája a 2018 tavaszi, felelős együttműködésnek is - tették hozzá.

Nemsokára fillérekért tankolhatunk

Publikálás dátuma
2017.10.14. 17:46
Olajszállítók sztrájkolnak Pakisztánban. FOTÓ: RIZWAN TABASSUM / AFP
A jelenlegi ötödére, vagyis hordónként 10 dollárra eshet az olaj ára - mondta egy iparági elemző a CNBC-nek. Várakozásai szerint az elektromos autók elterjedése már a következő 6-8 évben érdektelenné teszi az olajipart, és teljesen átalakítja a különböző energiahordozók jelentőségét a gazdaságban - írja a hvg.hu.

A Longview Economics vezetője, Chris Watling az amerikai televíziós csatornának a jövő évi várakozásairól beszélt, és úgy ítélte meg, hogy 2018-ban az olajpiac kulcsfontosságú katailzátora a szaúdi állami olajvállalat, az Aramco tőzsdei bevezetése lesz. Amikor azonban a részletekről kérdezték, Watling azt mondta:

Nos, én azt hiszem, hogy a szaúdiaknak gyorsan kell lépniük, még mielőtt 10 dollár nem lesz a hordónkénti olajár.

Habár a szakértő nem gondolja azt, hogy heteken vagy hónapokon belül bekövetkezne egy árzuhanás, de amellett érvelt, hogy "ami az elektromos autókkal történik, az nagyon-nagyon fontos". 

A Longview Economics ügyvezetője állítja, hat-nyolc éven belül hordónként 10 dollárig süllyed a nyersolaj ára. A különböző olajfélékkel ezekben a napokban 51-57 dolláros áron kereskednek, miután 2014-ben csaknem 120 dollárról kezdett zuhanni az ár, és már 40 dollár közelében is volt.