A népirtás sem állíthat meg egy anyát

Publikálás dátuma
2017.10.17 07:47

Mindenki háborút vív Pachmann Péter Misu háborúja című regényében, néhányan több fronton is. A történet elbeszélője, Misu anyja küzd a férjével, aki egy két lábon járó anyaméhnek tekinti. Próbál megbirkózni az anyaság gondolatával, az anyai ösztön ugyanis nem jön nála természetesen, Misu megfoganásának körülményei miatt pedig azt kívánja, inkább ne is jöjjön világra a gyerek. Misu megszületése után a gyerek betegségével kell megvívnia a harcot az anyának és Misunak is. A betegség az oka, hogy az anya önkéntes ápolónőként indul Misuval a Drina-völgybe a délszláv háború kellős közepén.

A regény két időpont eseményeit meséli el felváltva: az egyik a Misu születése körüli történések, a másik a hat évvel későbbi események. Utóbbiak mozgatórugóiról folyamatosan adagolva kapunk információkat. Például arról, milyen szerepe van a férj barátjának, Ábrahámnak a család életében és miért kell a legvadabb népirtás helyszínére mennie a nőnek a beteg gyerekkel együtt. A regény a késleltetett információk miatt fordulatos és olvastatja magát, viszont megterhelő is a háborús kegyetlenkedések nem túlzó, de gyomorfacsaró leírásai miatt. Jó párhuzam az út során és a táborban a bosnyák anya és lánya története, főleg, hogy a végén kiderül, a kislány Misu anyjának életében és a regény létrejöttében is fontos szerepet játszik.

A regény szereplőinek nevét kevés kivétellel nem tudjuk, ahogy a helyszínekről is csak annyit, hogy közel vagy messze vannak a Drina-völgyétől, a cél pedig feltételezhetően Srebrenica. A megalázott félholdasokat sem nevezik bosnyáknak, ami utal arra, hogy a történetnek általánosabb jelentése van, a központi téma pedig a bármilyen szenvedést kibíró anyai önfeláldozás, illetve az etnikai tisztogatás értelmetlensége. Másrészt viszont a szereplők kidolgozottsága szempontjából zavaró, hogy nem tudni, térben hol vagyunk és honnan származnak a kissé egysíkú szereplők. Tudjuk, hogy az anyának van kapcsolata a Drina-völggyel, gyerekkori emlékei a bosnyákokról, de titokban marad, hogy miről is van szó. Otthonában és a háborús közegben is kívülállónak tűnik, nem csak mert kereszténynek mondja magát és nő, hanem mert az orvos nyelvén kívül más nyelvet nem beszél, habár általában nem tudjuk, milyen nyelven beszélnek a regényben. Nem tudja, mi történik körülötte, ami eleinte magyarázható információhiánnyal, az események előrehaladtával viszont inkább naivitásnak tűnik. A délszláv háború és a népirtás csak díszlet lesz ahhoz, amit viszont jól megmutat a regény, azaz, hogy egy anya bármire képes, hogy megmentse a gyerekét.

Infó:

Pachmann Péter: Misu háborúja

Athenaeum Kiadó

206 oldal

Szerző

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.