A népirtás sem állíthat meg egy anyát

Publikálás dátuma
2017.10.17 07:47

Mindenki háborút vív Pachmann Péter Misu háborúja című regényében, néhányan több fronton is. A történet elbeszélője, Misu anyja küzd a férjével, aki egy két lábon járó anyaméhnek tekinti. Próbál megbirkózni az anyaság gondolatával, az anyai ösztön ugyanis nem jön nála természetesen, Misu megfoganásának körülményei miatt pedig azt kívánja, inkább ne is jöjjön világra a gyerek. Misu megszületése után a gyerek betegségével kell megvívnia a harcot az anyának és Misunak is. A betegség az oka, hogy az anya önkéntes ápolónőként indul Misuval a Drina-völgybe a délszláv háború kellős közepén.

A regény két időpont eseményeit meséli el felváltva: az egyik a Misu születése körüli történések, a másik a hat évvel későbbi események. Utóbbiak mozgatórugóiról folyamatosan adagolva kapunk információkat. Például arról, milyen szerepe van a férj barátjának, Ábrahámnak a család életében és miért kell a legvadabb népirtás helyszínére mennie a nőnek a beteg gyerekkel együtt. A regény a késleltetett információk miatt fordulatos és olvastatja magát, viszont megterhelő is a háborús kegyetlenkedések nem túlzó, de gyomorfacsaró leírásai miatt. Jó párhuzam az út során és a táborban a bosnyák anya és lánya története, főleg, hogy a végén kiderül, a kislány Misu anyjának életében és a regény létrejöttében is fontos szerepet játszik.

A regény szereplőinek nevét kevés kivétellel nem tudjuk, ahogy a helyszínekről is csak annyit, hogy közel vagy messze vannak a Drina-völgyétől, a cél pedig feltételezhetően Srebrenica. A megalázott félholdasokat sem nevezik bosnyáknak, ami utal arra, hogy a történetnek általánosabb jelentése van, a központi téma pedig a bármilyen szenvedést kibíró anyai önfeláldozás, illetve az etnikai tisztogatás értelmetlensége. Másrészt viszont a szereplők kidolgozottsága szempontjából zavaró, hogy nem tudni, térben hol vagyunk és honnan származnak a kissé egysíkú szereplők. Tudjuk, hogy az anyának van kapcsolata a Drina-völggyel, gyerekkori emlékei a bosnyákokról, de titokban marad, hogy miről is van szó. Otthonában és a háborús közegben is kívülállónak tűnik, nem csak mert kereszténynek mondja magát és nő, hanem mert az orvos nyelvén kívül más nyelvet nem beszél, habár általában nem tudjuk, milyen nyelven beszélnek a regényben. Nem tudja, mi történik körülötte, ami eleinte magyarázható információhiánnyal, az események előrehaladtával viszont inkább naivitásnak tűnik. A délszláv háború és a népirtás csak díszlet lesz ahhoz, amit viszont jól megmutat a regény, azaz, hogy egy anya bármire képes, hogy megmentse a gyerekét.

Infó:

Pachmann Péter: Misu háborúja

Athenaeum Kiadó

206 oldal

Szerző

Óriási repülőt "kényszerített" földre Ferihegyen egy utas rosszulléte

Publikálás dátuma
2019.04.19 14:17

Fotó: MTI/ Mihádák Zoltán
Ilyen Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás eddig csak egyszer járt Budapesten, a reptér nem is képes kiszolgálni ekkora repülőgépet.
A budapesti repülőtéren szakította meg útját a Qatar Airways Doha – London (Heathrow) járata pénteken, írja az airportal.hu. A QR3-as számú járatot teljesítő Airbus A380-800-as típusú repülőgép személyzete egy utas rosszulléte miatt döntött a nem tervezett leszállás mellett.
A kétszintes, négy hajtóműves utasszállító biztonságosan leszállt a ferihegyi repülőtéren, ahol megkezdték az utas vizsgálatát.
Az Airbus A380-as superjumbo becenevű óriás a világ legnagyobb befogadóképességű utasszállító repülőgépe. Budapesten ritka vendégnek számít, eddig egyetlen egyszer, 2011 októberében járt ilyen Ferihegyen, egy bemutató alkalmával. A repülőtér az érvényben lévő eljárások szerint csak korlátozásokkal képes kiszolgálni a típust.
Frissítve: 2019.04.19 14:50

37 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány - majdnem mind a Miniszterelnöki Kormányirodánál landol

Publikálás dátuma
2019.04.19 13:53
Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt érkezik a kinevezés előtti meghallgatás
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26,3 milliárdhoz jutott. De bőven jut sportra, és még az egyházaknak is cseppen valamennyi.
A Magyar Közlönyben megjelent határozat 37 milliárd 279 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik, a pénz forrása a központi maradványelszámolási alap - szúrta ki a Napi.hu. Ebből
  • 2 milliárd 995 millió jut a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és a sportesemény pályázatokra;
  • 157 millió az egyházak az alapintézményeik működtetésére (az szja kiegészítéseként);
  • 525 millió az Európai Tett és Védelem Ligával kapcsolatos kiadásokra;
  • 1 milliárd 396 millió forint jut az Országgyűlés Hivatalának dologi kiadásaira;
  • 1 milliárd 409 millió a Steindl Imre program támogatására;
  • 1 milliárd 680 millió a Miniszterelnökségnek felhalmozásra és még 720 millió működésre; és
  • még 1 milliárd 368 millió a Miniszterelnökségnek, szakpolitikai feladatok támogatása;
  • 1,5 milliárd fordítható a közúthálózat fejlesztésére.
A Miniszterelnöki Kormányiroda költségvetési fejezetben szereplő nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 26 milliárd 291 millió forinthoz jutott.