Előfizetés

Már lehet szavazni a 2018-as év haláról

Publikálás dátuma
2017.10.16. 12:16
Illusztráció/AFP
Szavazás kezdődött a 2018-as év haláról. A Magyar Haltani Társaság a korábbi évek gyakorlatához igazodva most is két fogható és egy védett fajt állított jelöltként az Év hala választásra. Közülük az nyeri el a kitüntető címet, amelyikre a legtöbb szavazat érkezik december végéig a társaság honlapjára - tudatja közleményében a szervezet. 

A három őshonos jelölt közül a balin az egyik legnagyobb, ragadozó életmódot folytató pontyfélénk. Bár fogai nincsenek, hatalmas szájnyílása és kampós alsó állkapcsa segítségével biztosan szerzi zsákmányát az előtte kétségbeesetten szétspriccelő küszrajból. Nagyobb folyóvizeink és tavaink lakója, a sporthorgászok áhított zsákmánya.

A másik jelölt a szintén pontyfélék közé tartozó domolykó. Fiatal példányai planktonfogyasztók, később mindenevők, ősszel szívesen fogyasztják a vízbe hulló érett gyümölcsöt, az idős példányok pedig már inkább ragadozók. Az áramló vizet kedveli, kisebb-nagyobb folyóvizeink egész hosszában előfordul. Kiváló sporthal, a horgon keményen védekezik.

A listán harmadik a védett kövicsík. A többi csíkféléhez hasonlóan megnyúlt testű, szája körül három pár bajuszt viselő kistermetű hal, ám velük ellentétben a gyorsabb folyókban, patakokban él. Oldalának sárgás alapszínét sötét pettyekből, foltokból álló márványozás díszíti. Apró termete miatt a sporthorgászok érdeklődésére nem tarthat számot, de vizeink egyik védett természeti értéke.

A szavazatokat 2017. december 31-én déli 12 óráig várják itt. 

Polgármestert választ Medgyesbodzás

A Békés megyei településen a korábbi polgármester lemondása miatt lesz vasárnap időközi választás, a tisztségért heten indulnak - tájékoztatta a község jegyzője hétfőn az MTI-t.

Reggel hat órától este hétig 861 választó adhatja le szavazatát. Krucsai József (független) településvezető egészségi okokra hivatkozva mondott le július 21-ei hatállyal.

Újabb ítélet jön Magyarországról

Várhatóan péntek este érkezik a szokásos hitelminősítői felülvizsgálat, ezúttal a Moody's tervezi szemügyre venni az adósbesorolásunkat - írja a Portfólió. 

Magyar szempontból lényeges lesz a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcs is, amely részben a menekültválságra összpontosít, Orbán Viktor kormányfőre egy külön szűk körű vacsora is vár szerda este. A nemzetközi színtéren Kínából és a tengerentúlról is jönnek fontos adatok, de a befektetők egy része már az október végén esedékes EKB-döntésre várhat - informál a portál.