Előfizetés

Heil Hitler! - Így üdvözölték az FPÖ-vezért az osztrák választáson

Publikálás dátuma
2017.10.16. 12:49
Heinz-Christian Strache - Fotó: HANS KLAUS TECHT / APA / AFP
Utolsóként szavazott a listavezetők közül az FPÖ-vezér Heinz-Christian Strache, mégis az ő fellépésétől hangos már most a sajtó - írja a hvg.hu. A bécsi szavazókörzet előtt ugyanis azt kiabálta neki valaki: "Heil Hitler, Heinz-Christian!"

A zavarodottnak tűnő férfi karlendítést mutatott be szavaihoz - adta hírül az orsztrák hírügynökség. Az APA szerint azonnal körbevették a biztonságiak, és izolálták a többiektől. Strache és édesanyja ezt követően zavartalanul szavazhatott.

lásd még: Rajt-cél-győzelem Ausztriában

Összefogás a Rómaiért - Több ellenzéki párt Együtt gyűjt aláírásokat (videó)

Publikálás dátuma
2017.10.16. 12:31
A "Megvédjük a Rómait!" címmel a tervezett árvízvédelmi fejlesztések ellen rendezett civil demonstráció szeptember végén - MTI F
Az Együtt és a Párbeszéd mellett a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Magyar Liberális Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Modern Magyarország Mozgalom és a Momentum részvételével kezdődik ma az aláírásgyűjtés a Római-partról szóló népszavazásért.

Juhász Péter, az Együtt elnöke közölte: harminc nap alatt 138 ezer aláírást kell összegyűjteniük, ez ellenzéki összefogással sikerülni fog, és ahogy nem lett Budapesten olimpia, úgy nem lesz a Római-parton a part mentén mobilgát sem.

Már lehet szavazni a 2018-as év haláról

Publikálás dátuma
2017.10.16. 12:16
Illusztráció/AFP
Szavazás kezdődött a 2018-as év haláról. A Magyar Haltani Társaság a korábbi évek gyakorlatához igazodva most is két fogható és egy védett fajt állított jelöltként az Év hala választásra. Közülük az nyeri el a kitüntető címet, amelyikre a legtöbb szavazat érkezik december végéig a társaság honlapjára - tudatja közleményében a szervezet. 

A három őshonos jelölt közül a balin az egyik legnagyobb, ragadozó életmódot folytató pontyfélénk. Bár fogai nincsenek, hatalmas szájnyílása és kampós alsó állkapcsa segítségével biztosan szerzi zsákmányát az előtte kétségbeesetten szétspriccelő küszrajból. Nagyobb folyóvizeink és tavaink lakója, a sporthorgászok áhított zsákmánya.

A másik jelölt a szintén pontyfélék közé tartozó domolykó. Fiatal példányai planktonfogyasztók, később mindenevők, ősszel szívesen fogyasztják a vízbe hulló érett gyümölcsöt, az idős példányok pedig már inkább ragadozók. Az áramló vizet kedveli, kisebb-nagyobb folyóvizeink egész hosszában előfordul. Kiváló sporthal, a horgon keményen védekezik.

A listán harmadik a védett kövicsík. A többi csíkféléhez hasonlóan megnyúlt testű, szája körül három pár bajuszt viselő kistermetű hal, ám velük ellentétben a gyorsabb folyókban, patakokban él. Oldalának sárgás alapszínét sötét pettyekből, foltokból álló márványozás díszíti. Apró termete miatt a sporthorgászok érdeklődésére nem tarthat számot, de vizeink egyik védett természeti értéke.

A szavazatokat 2017. december 31-én déli 12 óráig várják itt.