Závecz Tibor: elfáradás fenyegeti a Fideszt

Publikálás dátuma
2017.10.17 07:03

Fotó: /
A kormánypárt pánikolhat, hiszen szavazói közül most jóval kevesebben mennének el szavazni, mint négy évvel ezelőtt – hangsúlyozza a ZRI Závecz Research ügyvezető igazgatója.

- Előfordult már önnel, hogy a megrendelő párt, amikor megbízta egy felmérés elkészítésével, a kívánatosnak tartott eredményt is a tudomására hozta?

- Több mint harminc éve vagyok közvélemény-kutató, huszonhét éve van parlamentáris demokrácia Magyarországon. Most is több párt megbízásából készítünk felméréseket. Higgye el, hogy eddig soha, senki nem mondta meg – még csak nem is utalt rá –, milyen eredményt szeretne látni.

- Isten engem úgy segéljen?

- Nyugodtan leírhatja: Isten engem úgy segéljen! A megbízónak is érdeke, hogy az adatok a valós helyzetet tükrözzék, és nekünk – ahogyan mindenkinek, aki ebben a szakmában dolgozik – szintén érdekünk, hogy tőlünk telhetően a valós helyzetet mutassuk be. Máskülönben kockára tennénk a jó hírünket. Nem kizárólag politikai témákkal foglalkozunk. Figyelnünk kell az üzleti szférára vagy a tudomány világára is, ahol különösképpen fontos a megbízhatóság és a hitelesség. A közvélemény-kutatás bizalmi műfaj, ami nem engedi meg a manipulációt. Ha valaki ilyesmire vetemedne, nem élne meg a piacon.

- Feltéve, hogy piaci körülmények uralkodnak.

- Abban a szegmensben, ahol mi mozgunk, a piaci körülmények a meghatározók.

- Arra sincs példa, hogy a nyilvánosságnak szánt felmérés a fiókban marad?

- A pártpreferenciák vizsgálatát mindig a nyilvánosság számára készítjük. Más esetekben a megrendelőtől – az adatok birtokosától – függ, hogy mit tesz közzé és mit nem. Erre nincs ráhatásunk, mi csak mérőműszerek vagyunk.

- Az adatok egy részének eltitkolásával is lehet manipulálni.

- Senkitől sem várható el, hogy a saját pénzéből készült felmérés eredményét kötelezően nyilvánosságra hozza akkor is, ha abból politikailag vagy üzletileg hátránya származhat. A lényeg az, hogy a vizsgálatnak az a része, amely végül nyilvánosságra kerül, megfeleljen a valóságnak.

- Mit szól ahhoz, hogy az MSZP nekiment a Mediánnak, amiért mélyponton mérte a szocialista párt népszerűségét?

- A politikai élet szereplőinek teljesen fölösleges a közvélemény-kutatók hitelességével vagy hiteltelenségével foglalkozniuk. Ez rossz téma. Szerintem használniuk kell az adatokat, az vezeti őket előre.

- Feltételezem, a közvélemény-kutatók sem tévedhetetlenek.

- A konkrét esetben a szocialisták a biztos pártválasztók körében kimutatott támogatottságukat kevesellték. Pedig ennek, egyelőre legalábbis, nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani. Jelenleg annyira alacsony a biztos pártválasztók aránya – nagyjából a választópolgárok harmada –, hogy a mérési hibahatár plusz-mínusz hat százalék között mozog. Ezek tehát egyelőre tájékoztató jellegű adatok, amelyek orientálnak ugyan, de mindenképpen nagy óvatossággal kezelendők. A szocialisták akkor kezdhetnek el igazán aggódni, ha a parlamenti választás közeledtével növekedésnek indul a biztos pártválasztók tábora – ami óhatatlanul bekövetkezik –, és ennek nem lesz pozitív jele a népszerűségükben.

- A bizalmatlanság, a félelem, a hatalomnak való kiszolgáltatottság is befolyásolja, hogy ki mennyire őszintén nyilatkozik politikai preferenciáiról. Milyen módszereik vannak rá, hogy kiszűrjék a torzító hatásokat?

- Az előrejelzéseink során igyekszünk kalkulálni ezekkel a tényezőkkel. Nem hiszem, hogy a Népszava olvasóit érdekelnék a szakmai részletek, maradjunk annyiban: nagy kihívás. Ha az aktuális állapotokról készítünk felmérést, erre nincs lehetőségünk. Ilyenkor a mért adatot tesszük közzé, és nem veszünk figyelembe korrekciós szempontokat. Majd a választási prognózisnál. Jobban elfogadom a személyesen felvett adatokat, mert a személyes találkozáskor a kérdező és kérdezett között kialakul az interakció, megteremtődik az őszinteségre épülő kommunikációs tér. Megjegyzem: ez a drágább megoldás. A telefonos adatfelvétel viszont azzal az előnnyel jár, hogy képes gyorsan reagálni valamilyen eseményre, rögzíteni az azonnali, közvetlenül kiváltott impulzusokat. Komoly erőfeszítéseket teszünk, hogy a társadalom egészét lefedjük, de szembe kell néznünk azzal, hogy az elithez tartozó legfelső réteget egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudjuk elérni. Más okokból ugyanez érvényes a társadalmi ranglétra legalsó szintjén lévő rétegre is. Összesen talán néhány százezer ember tartozik ebbe a két kategóriába, a választók túlnyomó többsége reprezentálja magát a felméréseinkben.

- Sosem jutott eszébe, hogy a politikai teljesítmény mérése helyett szívesen belekóstolna a politika alakításába is?

- Végzettségemet tekintve szociológus és programozó matematikus vagyok, az érdeklődésem ehhez a világhoz köt. A számok, a tudomány világához. Szeretem megvizsgálni és interpretálni a társadalomban zajló folyamatokat. A politikacsináláshoz sok olyan képességre is szükség van, ami belőlem hiányzik. Ambícióm sincs rá.

- Játsszunk el mégis a gondolattal, hogy ellenzéki pártok tanácsadója a kampányban. Mit javasolna például az MSZP-nek?

- Mindenekelőtt azt, hogy a párton belüli ügyeikről ne a nyilvánosság előtt vitatkozzanak, az ilyesmit intézzék el a függöny mögött. Amikor a függöny elé állnak, akkor olyan tartalmi kérdésekkel jöjjenek elő, amelyek csakugyan foglalkoztatják az embereket: egészségügy, a leszakadó rétegek felemelése, vagy például az, hogy az MSZP milyen módon akarja helyreállítani a nyugalmat. Azt hiszem, a nyugalomra nagy szükség lenne Magyarországon.

- Demokratikus Koalíció?

- Ne folytassa, tulajdonképpen minden ellenzéki párt számára ugyanaz a recept: találja meg és következetesen vigye végig azt a témát, ami leginkább megfelel az arculatának. Amilyen a Párbeszédnek a feltétel nélküli alapjövedelem. Nem készültem fel rá, hogy az összes pártra testre szabott javaslatot tegyek, de biztosra veszem, hogy mindegyiknek van ilyen témája.

- A közvélemény-kutatások abban megegyeznek, hogy toronymagasan vezet a kormánypárt. Mivel magyarázza akkor a Fidesz folyamatosan produkált pánikreakcióit?

- A politikailag aktív választók 40 százaléka nem feltétlenül elkötelezett egyik párt felé sem, de határozottan kormányváltást akar. Nagyon heterogén, megosztott csoportra kell gondolnia. A Fideszben mégis él a félelem, hogy ezek az ellenzéki szavazók egységesen lépnek fel, és – ha a pártlistákon nem is – az egyéni körzetekben ugyanarra a jelöltre szavaznak. Ha a Fidesz kellően sok egyéni körzetben veszít, akkor elveszítheti a választást is. Nem véletlen, hogy a Fidesz szeretné „felfűteni” a saját táborát.

- Felfűteni? Hova? Ha tovább fűtik, akkor felrobban.

- Előkerestem a négy évvel ezelőtti adatokat: a fideszes szimpatizánsok kétharmada akkor biztosra mondta, hogy elmegy szavazni. Az arány most mindössze 52 százalék. Az ön által is említett „toronymagas vezetés” éppen ezért megtévesztő lehet. A Fidesz letett arról, hogy megnyerjen új szavazókat – erre most aligha lenne esélye –, de a régieket szeretné egyben tartani. Nekik szólnak a Soros-elleni kampányok is, amelyek nem többek politikai marketingfogásnál.

- A kérdés az, hogy működnek-e.

- Jövő tavasszal kiderül. A fideszes szavazótábor is harapósabb lenne, ha valamelyik ellenzéki párt megerősödött volna annyira, hogy legalább négy-öt százalékra megközelítse a Fideszt. Akkor a kormánypárti választók is úgy éreznék, hogy a választáskor nem maradhatnak otthon.

- Miért, most mit éreznek?

- Azt, hogy nekünk mindig minden sikerül, „én nem is kellek a sikerhez”. A Gyurcsány-kormány 2006-ban, nem sokkal a megnyert parlamenti választások után, megszorításokat jelentett be. A Fidesz ekkor vette át a vezetést.

- Nem az őszi utcai zavargások után?

- Már előtte, 2006 nyarán. Azóta több mint tizenegy év telt el, a fideszes szavazók több mint tizenegy éve, minden egyes hónapban meghallgatják a hírekben, hogy pártjuk áll az első helyen. Közben kétszer is kormányra kerültek. Elvesztettek ugyan pár időközi választást, de számukra ez csak apró kisiklás volt. Ha nincs győzelemre esélyes kihívó, akkor a választóik miért törnék magukat? Orbán Viktor pontosan ettől tart. Mostanában ezért beszél arról, hogy az elfáradás és a kényelmesség a legnagyobb veszély, ami a Fideszt fenyegeti. A miniszterelnök is tudja, hogy a 2018-as választást még nem nyerték meg.

Névjegy
Závecz Tibor
- programozó matematikusként, majd szociológusként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen
- 1986-1991 Magyar Közvéleménykutató Intézet, tudományos munkatárs
- 1991-2015 Ipsos, véleménykutatási igazgató
- 2015 végén megalapította a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft-t, melynek ügyvezető igazgatója

2017.10.17 07:03

Nem lesz könnyű közlekedni augusztus 20-án - Mutatjuk a lezárásokat!

Publikálás dátuma
2018.08.18 09:49

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az augusztus 20-i rendezvények miatt Budapest több kerületében forgalomkorlátozásokra kell készülni a hosszú hétvégén és a közösségi közlekedés menetrendje is változik - közölte a rendőrség és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében az áll: kedd reggel 6 óráig lezárják a Lánchíd utcát és az Ybl Miklós teret. Hétfő este 6 óráig lezárják a Szent Gellért rakpart két forgalmi sávját is a Hegyalja úttól a Rudas fürdő végéig. Kedd hajnalig lezárják a Clark Ádám teret, a Fő utcát a Halász utcától a Clark Ádám térig, a Lánchidat (a gépjárműforgalom elől), az Alagutat, valamint az Alagút utcát az Attila úttól az Alagútig. Emellett a Lánchíd északi járdáját a gyalogosforgalom elől is lezárják szombat hajnaltól kedd hajnalig. A teljes forgalom elől augusztus 20-án 17-től 23 óráig lesz lezárva a Lánchíd. Vasárnap reggeltől hétfő hajnalig nem lehet közlekedni a Szent Gellért rakparton a Rudas fürdőtől az Erzsébet hídig. Vasárnap délután 2 órától hétfőn hajnali 1 óráig lezárják a Szent Gellért rakpart, a Budai alsó rakpart, a Krisztina körút, az Attila út, a Hegyalja út, a Naphegy utca, a Kereszt utca, a Kossuth Lajos utca, a Szabad sajtó út és a Március 15. tér egyes szakaszait. Augusztus 20-án, hétfőn reggeltől kedd hajnalig lezárják továbbá a budai alsó rakpart és pesti alsó rakpart egyes szakaszait. Szintén hétfőn este 7 órától várhatóan 22.30-ig a Margit híd (gyalogos forgalomtól függően) - Szent István körút - Bajcsy-Zsilinszky út - Károly körút - Múzeum körút - Vámház körút - Szabadság híd - Szent Gellért tér - Kelenhegyi út - Szirtes utca - Sánc utca - BAH-csomópont - Alkotás utca - Széll Kálmán tér - Margit körút - Tölgyfa utca - Margit híd által határolt területet is lezárják.
A rendőrség honlapján talál bővebb információt az ország más városaiban várható lezárásokról.
Változik a közösségi közlekedés menetrendje is Budapesten az ünnepségek miatt. A BKK közleményében tudatta: szombaton a Lánchíd, az Alagút, valamint a Szent Gellért rakpart Hegyalja út és Rudas Gyógyfürdő közötti lezárása miatt kedd hajnalig a budavári buszjáratok csak Budán közlekednek, a 105-ös és 990-es járatok pedig az Erzsébet hídon át haladva. Vasárnaptól amellett, hogy teljes vonalán közlekedik a 17-es villamos, a nagykörúti villamosok pedig ismét használják a Széll Kálmán téri végállomást, több korlátozás lép életbe. Rövidített útvonalon jár a 2-es villamos, először két szakaszra osztva, majd rövidített útvonalon jár a 19-es, illetve a 41-es villamos. Szintén két szakaszra osztva közlekedik az 5-ös és 8E, a 105-ös, a 110-es és 112-es busz, illetve a Szabadság hídra terelve szállít utasokat a 7-es és a 133E busz, a 907-es, a 908-as és a 956-os éjszakai járat. Augusztus 20-án napközben a korábban már lezárt Várkert rakpart, Lánchíd, Alagút és Kossuth Lajos tér mellett lezárják a pesti rakpartokat is. Emiatt a 2-es villamos újra rövidített útvonalon jár, a 19-es két szakaszra osztva, a 41-es a Krisztina körútra terelve közlekedik, emellett a 9-es busz nem áll meg a Szent István-bazilikánál, a 15-ös és 115-ös, illetve a 105-ös busz pedig módosított útvonalon viszi az utasokat. Az augusztus 20-i tűzijáték miatt először a Lánchidat, majd este 7 órától a Margit hidat és az Erzsébet hidat is lezárják a gyalogos forgalom elől. A Duna-part eléréséhez a BKK a sűrűbben közlekedő metrókat ajánlja. Az 5-ös és 8E, a 9-es, a 105-ös, a 110-es és 112-es buszjárat két szakaszra osztva, a 7-es és a 133E, a 9-es és a 91-es buszcsalád járatai terelve járnak, míg a 11-es, a 26-os, a 109-es és a 178-as buszok az eredetinél rövidebb útvonalon közlekednek.
2018.08.18 09:49
Frissítve: 2018.08.18 10:11

„Bernadettel egyformán gondolkodunk”

Publikálás dátuma
2018.08.18 08:00
A két társelnök
Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
A Jobbikkal való összeborulást látja az egyetlen valódi politikai innovációnak Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke. Interjú.
Egy párttársa szerint Önnek a Jobbik-LMP frigy az egyetlen politikai elképzelése, „azt hiszi, hogy emiatt minden megoldódik majd”. Ez nem valami sok.   – Néhány alapvető politikai kérdésben sarkos véleményem van. Először is, amit ez a kormány művel, az kimeríti a nemzetárulás fogalmát. Ezért minden meg kell tennünk, hogy bukjon a rendszer. Másik állításom, hogy ezt a kormányt csak akkor lehet meneszteni, ha hiteles, erős alternatívát és pozitív jövőképet tudunk felmutatni. Erre egyedül egyetlen párt sem képes. Sem az LMP, sem a Jobbik - akármilyen jó szakpolitikai munkát végzünk is. A régi baloldali pártok alkalmatlanok, többszörösen bizonyították, hogy képtelenek valóban az emberek érdekében kormányozni. Létezésük a Fidesz érdeke, mert nehezítik egy hiteles ellenzéki alternatíva felépítését - így a NER részeinek tekintem őket. Mondom ezt annak ellenére, hogy sok baloldali barátom van, és tudom, hogy rengeteg tisztességes, jó szándékú ember politizál ezekben a pártokban is. És igen: fontosnak tartom, hogy az aktuális kihívásokra is választ kínáló, a NER ellen fellépő, nem pedig abba belesimulni igyekvő XXI. századi pártok megpróbálják megtalálni az együttműködés lehetőségeit. Most ezt látom az egyetlen valódi politikai innovációnak.

Nem látom, hogy ettől az innovációtól „minden” megoldódna.  – Távolabbról indulok, konkrét példával. Csaknem nyolc évig voltam pécsi önkormányzati képviselő. Azért álltam politikusnak – életemben először 35 évesen, addigra komoly munkatapasztalattal – mert fiatal édesapaként nem tudtam tovább nézni, hogy tönkreteszik a városunkat. Megvalósítható, jó programmal indultunk a választáson, de nem nyertünk. Pontosan ugyanez történik országosan. A vidéki térségek népességvesztése óriási, a kistelepülések helyzete sokszor kifejezetten tragikus. A magát nemzetinek hazudó kormány éppen a mi érdekeinket nem képviseli, azonnal lefekszenek a nagyhatalmi érdekeknek elég csak a paksi bővítés ügyére, vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére gondolni. Az LMP ezekre a problémákra kínál megoldásokat, helyi szinten, és országosan. Ugyanakkor most pontosan annyit tudunk megvalósítani ebből a programból, mint például a Jobbik a sajátjából: semennyit. Nagyon határozott politikai célom, hogy az LMP, a Jobbik és a helyi civilek összefogása a legtöbb városban, térségben megvalósulhasson. 
– Miért növekedne az önök, vagy a Jobbik támogatottsága egy ilyen együttműködés után? A Mi Hazánk Mozgalom lerabolja a radikálisokat, a mérsékeltebb Jobbiknak esetleg a Fideszen kívüli jobboldali, illetve a kiábrándult kormánypárti szavazók maradnak. Önöknek is ez a merítése, de egy ilyen frigy után a baloldali szavazók kizárt, hogy az LMP-re voksoljanak.  – A Mi Hazánk Mozgalom már deklarálta, hogy számukra inkább elfogadható a NER, mint a XXI. századi pártok együttműködése. Nem hiszem, hogy túl sok zavart keltenének, még akkor sem, ha ez a Fidesz érdeke, és meg is adja nekik a médiafelületet. Ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy ha – beszéljünk továbbra is helyi szintről – egy-egy városban megalapozott program mentén működnek együtt a hiteles civilek, és a valós megoldásokat kínáló politikai erők, akkor a változást akaró (akár bal-, akár jobboldali) választók ezt értékelik, és nagyobb számban szavaznak erre a szövetségre, mint ahány szavazatot egyenként kapnának ezek a szervezetek.    – Az LMP nem támogatja Németh Angélát a XV. kerületi időközi polgármester-választáson, viszont úgy tudjuk: a Jobbik arra biztatja majd a szavazóit, hogy voksoljanak rá. Nem érez ellentmondást? – Ebben a kérdésben a helyi csapatunk az illetékes. Azt ugyanakkor látom, hogy Németh Angéla csak hivatalosan független, valójában a DK jelölte. Úgy tudom, hogy ezért a Jobbik sem támogatja.  – Régóta nyilvánvaló a jobboldalisága és az is, hogy sokkal előbb fogna össze a Jobbikkal, mint baloldali pártokkal. Szél Bernadett társelnöktársa mit szól ehhez stratégiához? – Ez gyakori félreértés. Nemzeti érzelmű vagyok, és sok kérdésben konzervatív elveket vallok, de nem tartom magamat jobboldalinak. A Jobbik a néppárti fordulattal olyan irányba indult el, ami miatt egyre inkább vállalható az együttműködés, programok vagy konkrét ügyek mentén - tisztelve a pártjaink között fennálló fontos nézetkülönbségeket. Bernadettel ebben egyformán gondolkodunk.
2018.08.18 08:00
Frissítve: 2018.08.18 08:00