Szupersztár

Hol vannak már azok az idők, amikor szupersztár lehetett. A Fidesz szupersztárja. Akit párttársai egyedül hagytak a parlamenti ülésteremben, amikor a hazudós Gyurcsány beszélt. És ő állta a sarat. Ha kellett, reagált, ha kellett támadott, higgadt volt és naprakész. Akkor sok barátja is akadt. Lapogatták a hátát és "nem győztek ájuldozni az úgynevezett zsenialitásától".

2014 óta azonban Navracsics Tibor már nem miniszterelnök-helyettes, hanem uniós biztos. És megengedheti magának azt is, hogy más legyen a véleménye, mint amit a hazai szentencia előír. Például mondhatja, hogy szerinte nincs Soros-terv. "Az Európai Bizottságban nincsen ilyen, nem beszélünk ilyenről, és az Európai Bizottság munkatervében sem szerepel ilyen feladat.” De láthatóan fáj neki, hogy párttársai - mind a kedves vezető kegyeltjei - emiatt elfordultak tőle. Nem tartja fairnek, hogy a gyakorlatilag nem létező KDNP nagyon is eleven vezére emiatt hazaárulózza őt. Mert Semjén Zsolt úgy véli, nem egy nemzetközi szervezethez kell - akár Brüsszelben is - hűnek lenni, hanem a nemzetéhez.

De azért még ebben a helyzetben sem égeti fel maga mögött a hidakat. Azt ugyanis a hazai belpolitikában eltöltött sok év alatt megtanulta, hogy mindig a főnöknek van igaza (ha meg nincs, akkor érvénybe lép az első szabály). Márpedig arra a kérdésre, hogy akkor valóban van-e Soros-terv, Orbán Viktor csak annyit mondott: "én tudom jól". Ez a válasz Navracsicsnak rendben is van. "Nem hazaárulás-kérdésről van szó; ez egy vita a bizottság és a magyar kormány között” - véli, s megengedi a miniszterelnöknek, hogy az ő véleményét tévesnek állítsa be. Még ha csak azt a három szót mondta is. Kategorikusan. De minek is kellene több, hiszen ő a vezér.

A jelenlegi biztos egy ideig szupersztár lehetett. Vagy: játszhatta azt a szerepet. A főnök kegyelméből. De nemcsak arról győződhetett meg - utóbb -, hogy a hála valóban nem politikai kategória, hanem azt is örökre megtanulhatta, hogy itt csak egy állandó szupersztár van: Orbán Viktor.

Szerző
2017.10.17 08:07

Keződhet a buli, nincs akadálya a tűzijátéknak

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:39
A 2017. augusztus 20-i tűzijáték látképe
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az időjárással nem lesz gond, több százezren nézhetik végig az este kilenckor kezdődő ünnepi programot.
Az augusztus 20-ai központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs úgy döntött: meg lehet tartani a tűzijátékot – jelentette be hétfőn este a Kormányszóvivői Iroda. Az eddig beérkezett jelentések alapján az ünnepi tűzijátékot a terveknek megfelelően meg lehet tartani, az előrejelzések szerint a kilövés idején várható időjárás sem a biztonságos lebonyolítást, sem a látvány értékét nem fogja érdemben befolyásolni.
Kitértek arra is, hogy az ünnepi rendezvénysorozat eddigi programjai rendben, a terveknek megfelelően lezajlottak. A Kossuth téri ünnepi program alatt és az egész napos tömegrendezvények alatt semmilyen rendkívüli esemény nem történt. Az Országházat 11.30 és 19 óra között csaknem 8 ezer ember látogatta meg. Az este kilenckor kezdődő ünnepi tűzijátékra több százezrekre számítanak a szervezők, írja az MTI. A programon hét tonna pirotechnikai látványelemet használnak el, és 21 ezer fényeffektet mutatnak be.
2018.08.20 20:39

Nem csak az anyáknak jár kedvezmény

Publikálás dátuma
2018.08.20 19:48
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Ki kellene terjeszteni az édesanyáknak járó, diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket az apákra is - állapította meg jelentésében Székely László ombudsman. 
Az alapvető jogok biztosához több panasz futott be amiatt, hogy a kormányrendelet szerint a második, illetve a harmadik  gyermek megszületésekor a szülő szüneteltetheti, sőt mentesülhet is a hátralevő visszafizetési kötelezettség alól. A probléma ezzel az - ahogyan Székely is hangsúlyozza jelentésében -, hogy ez csak az édesanyákra terjed ki. Az édesapáknak abban az esetben sem teszi lehetővé a jogi szabályozás a diákhitel-tartozás alóli mentesülést, ha esetlegesen az édesanyának eleve nem volt ilyen tartozása, vagy azt már visszafizette. Hasonló a helyzet örökbefogadás esetén is: a törlesztés szüneteltetése, vagy megszüntetése csak a nőkre vonatkozik, annak ellenére, hogy egyedülállóként örökbefogadó személy férfi is lehet. Székely László Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetőjéhez fordult. Lapunk érdeklődésére viszont - miszerint tervezi-e a kormány, hogy változtatnak a diákhitel konstrukcióján - az EMMI mindössze azt közölte: az alapvető jogok biztosa jelentésében foglalt javaslatok szakmai áttekintése folyamatban van. Az Emmi államtitkára - Székely László jelentésében nem tér ki a nevére - egyébként elismerte, hogy a kormányrendelet jelenleg csak az édesanyának, illetve az örökbefogadó nőnek biztosítja a kedvezményt. - Egyfelől a nők esetében a vér szerinti szülői minőség igazolása könnyebb, mint a férfiaknál, másfelől a jogalkotó célja az édesanyák kifejezett támogatása, a gyermekvállalás időszakában viselt többes terhelés kompenzálása - írta az államtitkár, aki szerint összességében az édesanyának nyújtott támogatás az apával közösen viselt családi terheket csökkenti. Székely ugyanakkor nem osztotta a humántárca munkatársának álláspontját. Az alapvető jogok biztosa szerint az Alaptörvény külön hangsúlyt ad a nemek közötti egyenlőségnek. Székely úgy véli, nincs annak akadálya, hogy az esélyegyenlőség elősegítése érdekében a többgyermekes, a gyermeket egyedül nevelő, továbbá a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat további kedvezményekkel támogassák. Székely leszögezi azt is, hogy amennyiben a családban az édesapának továbbra is van hiteltartozása, az ugyanolyan teherként jelentkezik, mintha az édesanyát érintené.
2018.08.20 19:48