Matolcsy fia lett a vezérigazgató az Origo kiadójánál

Publikálás dátuma
2017.10.17. 11:53
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
És? Mi a gond? A jegybankelnök papa a múltkor közölte: a föld minden lakóját rokonának tartja. Akkor, miért ne pont az ő tehetséges, okos, és persze saját lábon álló fiacskája ne kaphatna valami jól fizető urambátyámos álláskát. És különben is: a részvényeket már korábban megszerezte, úgyhogy nincs itt semmi látnivaló, lehet szépen hazamenni. Ráadásul még a Népszava is úgy írt róla, hogy Ádám egy igazi csodagyerek.  Akkor? 

Azt írja az Átlátszó: a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám György átvette a New Wave Media Group Zrt. vezérigazgatói tisztjét Száraz Istvántól. Még egy nyári cégközlemény tudatta: Matolcsy Ádám György egyszemélyes cége, a Magyar Stratégiai Zrt. megvette az Origo hírportált működtető New Wave Media Group Zrt.-t. Akkor az volt a mondás, hogy Száraz István a zavartalan átmenet érdekében még egy ideig a cég vezérigazgatója marad. Most eljött a perc a váltásra.

A friss Cégközlönyben jelent meg, hogy október 1-i hatállyal Száraz kiszállt a cég vezető testületéből, ifjabb Matolcsy pedig – aki augusztus óta cégvezetőként volt nyilvántartva – vezérigazgató lett. A beharangozott tulajdonosi változások ugyanakkor még nem látszódnak a cégjegyzékben. Az Origo kiadója nagyot megy, amióta direkt kormányközelbe került. 2015-ről tavalyra 5 milliárdról 5,3 milliárdra nőtt a cég árbevétele, s fennállása óta először termelt nyereséget, rögtön félmilliárd forint erejéig - írja az oknyomozó portál. 

Szerző

Csökkent a Fidesz támogatottsága - A Jobbik-közeli Iránytű szerint

Publikálás dátuma
2017.10.17. 10:43

Nyolc hónappal a választás előtt szinte teljesen megcsontosodtak a pártok közti erőviszonyok – derül ki a Magyar Nemzet által megrendelt és publikált, a Jobbik-közeli Iránytű Intézet júliusi felméréséből.

 A kutatás szerint noha a Fidesz a teljes népességen belül és a biztos pártválasztók között is veszített támogatottságából, továbbra is magabiztosan vezet,  az augusztusi 51 százalék után szeptemberben 43 százalékon álltak. A Jobbik tábora változatlanul 16 százalékos, míg a szocialisták egyszázalékos csökkenés után hét százalékon állnak. A DK-val, az LMP-vel és a Momentummal a teljes népesség három százaléka szimpatizál, míg az Együtt, a Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (Moma, Liberálisok) legfeljebb az egy százalékot közelítették meg.

Az Iránytű Intézet felmérése szerint a DK és a Jobbik szavazói között erős többségben vannak a férfiak, míg az LMP-sek, az Együtt, a Párbeszéd és az egyéb pártok szavazói között a nők. A többi szavazói csoportban kicsik a nemek szerinti eltérések a teljes népességbeli átlagtól.

A Momentum szavazóinak abszolút többsége fővárosi. Az Együtt, a Párbeszéd, a DK és az LMP szavazótáborában is erősen felülreprezentáltak a fővárosiak. Az MSZP, a Jobbik és a Fidesz szavazótábora nagyjából egyenletesen oszlik meg az országban, azonban utóbbi két párt a fővárosban valamelyest gyengébben áll.

lásd még: Závecz Tibor: elfáradás fenyegeti a Fideszt

Szerző

DK: 30 ezer idős emberről mondott le a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.10.17. 10:24
Shutterstock illusztráció
A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság jelentése szerint 30 ezer ember szerepel a szociális várólistán, ez újabb negatív rekord. A szakértők szerint ez ráadásul nem minden, a valóságban 40 ezernél is több ember maradhatott ellátás nélkül. Több, mint 90%-uk idős ember, aki arra vár, hogy idősotthonban kapjon helyet - írja közleményében Niedermüller Péter, a demokratikus Koalíció alelnöke.

 Abban az országban, ahol minden télen idős emberek halnak meg a saját otthonukban azért, mert nincs pénzük fűtésre, megengedhetetlen, hogy szeptemberben idősek tízezreit ne tudják fogadni az idősotthonok. A Demokratikus Koalíció tragikusnak tartja, hogy a Fidesz 30 ezer idős emberről mondott le. A DK szerint a lopás és az urizálás kormánya már nem is tagadja, hogy nem érdekli a nyugdíjasok helyzete; szerintük “mindenki annyit ér, amije van". A DK 2018 után meg fogja becsülni a végigdolgozott életeket és valamennyi rászorulónak meg fogja teremteni az otthoni és az idősotthoni ápolás feltételeit!

Szerző