Uniós milliárdok morzsolódnak a diákokkal együtt

Publikálás dátuma
2017.10.18. 07:00

Hatalmas összeget, összesen 27 milliárd forintot fordít a kormány a végzettség nélküli iskolaelhagyás visszaszorítására – tudtuk meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). A pénzt különböző projektekben hasznosítják, amelyek a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú stratégia keretében valósulnak meg. A költségek szinte egésze uniós forrás, a stratégiához kapcsolódó EFOP projekteket 2015-ben, 2016-ban és idén írták ki, az Emmi tájékoztatása szerint mindegyik megvalósítása folyamatban van.

A legtöbb pénzt (12,9 milliárd forintot) a tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények fejlesztésére szánják. A program indítását kedden jelentette be Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Mint mondta, a projekt keretében a lemorzsolódásnak leginkább kitett 150 óvoda és 300 iskola intézményfejlesztését végzik el. Ugyanakkor az Emmi lapunkat úgy tájékoztatta: a fejlesztési terveket megalapozó helyzetelemzés még nem zárult le, október végéig tervezik annak elkészítését. A projekt – ami deszegregációs modelleket, szakmai útmutatókat is tartalmaz – három teljes tanévben, 2020-ig valósul meg.

További milliárdokat fordítanak a tanárok felkészítésére: a "Pedagógusok módszertani felkészítése a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzése érdekében" elnevezésű EFOP projekt keretösszege 9,86 milliárd forint. Az "Esélyteremtés a köznevelésben" című projektre 4,29 milliárd forintot szántak, ennek célja egyebek mellett "az esélyteremtő nevelés-oktatást lehetővé tévő módszertani kultúra kialakítása, megerősítése, esélyteremtő módszertant alkalmazó köznevelési intézmények gyakorlóintézménnyé válásának támogatása", illetve az iskolarendszeren kívüli hátránycsökkentő tevékenységek (Tanoda, Második Esély) eredményességének növelése.

A stratégia része a hároméves kortól kötelező óvodáztatás 2015 szeptemberi bevezetése (az Emmi szerint a 2016-2017 nevelési évben 3,8 százalékkal nőtt a háromévesek aránya 2014-2015-höz képest), illetve az Arany János Programok is. Ezekben eddig több mint négyezer középiskolás, szakiskolás hátrányos helyzetű tanuló vett részt (30 százalékuk roma). "A 2014-ben végzett vizsgálat megállapította, hogy e programok nélkül a tanulók mintegy negyede alacsonyabb képzési szinten vagy valószínűleg egyáltalán nem tanult volna tovább" – állítja a minisztérium.

Ehhez képest a trendek aggasztóak. Az Eurostat adatai szerint miközben a végzettség nélküli iskolaelhagyók aránya Európa-szerte csökken, Magyarországon 2010 óta szinte folyamatosan növekszik, 2014-ben már meghaladtuk az uniós átlagot (lásd ábránkat). A romló trend 2016 után sem állt meg, és nagy valószínűséggel a közeljövőben sem fog, legalábbis Radó Péter szerint. Az oktatáspolitikai elemző lapunknak elmondta: a kormány olyan eszközöket alkalmaz, amelyekről már most tudni, nem lesz jelentős hatásuk.

– Ahhoz, hogy a végzettség nélküli iskolaelhagyást visszaszorítsuk, elsősorban iskolai autonómiára van szükség. Rengeteg kutatás-fejlesztés készült korábban Magyarországon is, egyértelműek a kritériumok. A mutatók 2010 óta romlanak, jól látszik, az okokat a kormány maga idézte elő. Megszüntették a normatív finanszírozást, az iskolákat semmi nem motiválja arra, hogy bent tartsák a diákokat. A tankötelezettség korhatárának leszállítása is azt üzente, idő előtt meg lehet szabadulni a "problémás" gyerekektől. A pedagógusok mozgásterét csökkentették, az állam kívülről irányít. Ilyen környezetben semmi esélye a differenciált oktatásnak, ami az egésznek az alapfeltétele lenne – mutatott rá Radó. A szakértő szerint így hatalmas mennyiségű uniós pénz megy el, a gyakorlati megvalósítást tekintve értelmetlen projektekre.

Szerző

Ködös reggel, enyhe délután

Publikálás dátuma
2017.10.17. 22:06
FOTÓ: Shutterstock
Szerdán folytatódik a nyugodt idő, csapadék továbbra sem várható, de hajnalra, reggelre sokfelé képződhet pára, köd, mely helyenként csak lassan oszlik majd fel a délelőtti órákban. Napközben sokfelé fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet a délies szél. Hajnalban 4-10, délután 20-26 fok közötti értékeket mérhetünk, de a tartósabban ködös tájakon 20 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet. 

Csütörtökön is sokfelé párásan, ködösen indul a nap. Napközben keleten fátyolfelhők jelenhetnek meg az égen, nyugaton, északnyugaton pedig gomolyfelhők takarhatják el gyakrabban a napot, de csapadék továbbra sem várható. A légmozgás nem lesz jelentős. Délután 20-25 fokot mérhetünk, de a tartósabban ködös, vagy felhősebb tájakon 20 fok alatt maradhat a maximum-hőmérséklet.

Pénteken gyengén, változóan felhős, de csapadékmentes időre készülhetünk. A Dunántúlon többfelé megélénkülhet a délies szél. Még többfelé ködös lehet a reggel, majd délután 19-24 fokra van kilátás.

A hétvégén vasárnap estig csak néhol alakulhat ki jelentéktelen csapadék, szombaton számíthatunk több napsütésre. Nyugaton időnként megélénkülhet a szél. Délutánonként 17-23 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szerző

Jövő hónaptól oltják ingyen a lányokat

Publikálás dátuma
2017.10.17. 19:47
Fotó: Shutterstock

Novemberben ismét megkapják a hetedik osztályos lányok a HPV elleni védőoltást. A méhnyakrák-elleni vakcinát a 12. életévüket betöltött lányoknak térítésmentesen biztosítja az állam, de miután nem kötelező oltásról van szó, a szülőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy gyermekük megkaphatja a készítményt – erről Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár beszélt kedden a sajtónak.

Ha szülő nyilatkozata beérkezett az iskolába, akkor a lányok ingyen megkaphatják a vakcinát. A vírus elleni védettség csak akkor alakul ki, ha az érintett kamaszoknál hat hónap múlva, még a tanév befejezése előtt megismétlik az oltást. A politikus beszélt arról is, hogy az oltással nem váltható ki a szűrés, csak a kettő együtt jelenthet biztonságot a méhnyakrák ellen.

Az iskolai kampány célja, hogy még az első szexuális érintkezés előtt beadják az oltást, mert így a leghatékonyabb a vírus elleni védelem. Miután a HPV vírusra nem „emlékszik” az immunrendszer, így ugyanazt a HPV vírust többször is el lehet kapni, azaz mindenképpen érdemes az oltást kérni.

A méhnyakrák a világon a negyedik leggyakoribb megbetegedés és a 9. leggyakoribb halálok. Ha időben fölfedezik, tökéletesen gyógyítható. Magyarországon évente mégis átlagosan 407 nő halálát okozza ez a betegség. A méhnyakrákot vírus okozza, az emberek (nők, férfiak) 50-80 százaléka élete során akár többször is megfertőződik. A vírusfertőzés észrevétlenül, tünetmentesen lezajlik tízből kilencszer, egynél pedig kialakul a daganat. Gyakran a férfiak hímvesszője a vírus közvetítője.

A HPV a humán papillomavírus nevének rövidítése. Több száz típusa van, közülük 13 okozhat méhnyakrákot. Ez a vírusfertőzés nagyon gyakori, könnyen átvihető egyik emberről a másikra szexuális előjátékkal, bőr-bőr érintkezéssel, hüvelyi, végbél- és orális aktussal.

Ezt oltást 2014 óta ajánlja fel térítésmentesen az állam a 12 éves korúaknak. Már az első tapasztalatok kedvezőek évente az érintett korcsoport 74-76 százaléka kéri és kapja meg a vakcinát.

Szerző