Péntek 13 - A pincészet szerint nem találkozott a DK és a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.10.17. 18:33
Forrás: Gréczy Zsolt, Facebook
Sem Gréczy Zsolt, sem Horváth István, sem Horváth Kálmán nem járt nálunk – nyilatkozta Heimann Ágnes, a szekszárdi Heimann pincészet egyik tulajdonosa a Népszavának. - Molnár Gyula: a felelőst (Nyakó Istvánt a szerk.) a mai nappal felmentettem a munkavégzés alól.

Gréczy Zsolt az ellenzéki Demokratikus Koalíció szóvivője, a két másik személy pedig fideszes: Horváth István jelenleg Kósa Lajos államtitkára, korábban Szekszárd „trafikbotrányba" keveredett polgármestere volt, Horváth Kálmán pedig Tolna megye kormánymegbízottja. A szekszárdi MSZP-sek Facebook-oldala azt állította, hogy a három politikus október 13-án, pénteken találkozott a „Heimann pince homályában".

A szekszárdi szocialistákból dőltek a kérdések: „Vajon miről egyeztetett Gréczy Zsolt a Fidesszel? Hogyan verjék szét végleg az MSZP-t? Netán a 2018-as ellenzéki bukás áráról? Esetleg valami egyéb üzletről?"

Gréczy erre közölte, hogy soha életében nem járt az említett pincészetben, a két szóban forgó fideszes politikussal sem találkozott még soha. Állította, tanúk tucatjaival tudja igazolni, hogy a kérdéses napon Budapesten tartózkodott. Éppen ezért jogi eljárást indított a „rágalmazó" szekszárdi MSZP-sekkel szemben.

A szocialista párt válaszközleménye javasolta, hogy foglalkozzanak inkább Orbán Viktor leváltásával. „Ha minden, az MSZP számára sértő és igaztalan Facebook-bejegyzés után feljelentenénk a DK-t, akkor Handó Tündének külön táblabíróságot kellene felállítani az ügyek tárgyalására. Ám az MSZP ilyet soha nem tett" – írták a szocialisták.

Ezt követően hívtuk fel Heimann Ágnest, aki a lehető leghatározottabban kijelentette: a péntek 13-ai találkozó már csak azért sem jöhetett létre, mert a három politikusból egyik sem járt náluk. Heimann azt a másik híresztelést is teljesen alaptalannak nevezte, hogy két évvel ezelőtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc szintén ebben a pincészetben találkozott volna.

Molnár Gyula: a felelőst a mai nappal felmentettem a munkavégzés alól
Az a célunk, hogy az Orbán-kormányt leváltsuk, hogy igazságosabb Magyarországot teremtsünk - írja közösségi oldalán az MSZP elnöke.
Ezt a célt szövetségben érhetjük el, szövetséget kötni pedig csak jóhiszeműen lehet. Ez a jóhiszeműség és bizalom sérült egy helyi vita kapcsán ma átgondolatlanul kiadott rossz stílusú közlemény miatt. Most a jövőt építjük, ezt múltbéli vélt vagy valós sérelmek miatt nem engedhetem kockáztatni. Ezért a felelőst a mai nappal felmentettem a munkavégzés alól - zárul a bejegyzés. 

Szerző
Frissítve: 2017.10.17. 23:06

Az MSZP Gréczynek: Foglalkozzunk inkább Orbán leváltásával!

A Magyar Szocialista Párt Közleménye.

Ha minden, az MSZP számára sértő és igaztalan Facebook bejegyzés után feljelentenénk a DK-t, akkor Handó Tündének külön táblabíróságot kellene felállítani az ügyek tárgyalására. Ám az MSZP ilyet soha nem tett.

Ha azonban Gréczy úr úgy érzi, hogy az ő szava nem elég, és bírói döntés kell arról, hogy soha nem járt a szekszárdi pincészetben, lelke rajta – a bíróság dönteni fog.

Szerző

CEU: a kormánynak alá kell írni a megállapodást (videó)

Publikálás dátuma
2017.10.17. 17:04
Fotó: Molnár Ádám
Minden törvényi feltételnek megfelel a Közép-európai Egyetem  (CEU), ezért az intézmény azt követeli, hogy az Orbán-kormány ne az időhúzással, hanem az egyetem működését biztosító államközi megállapodás aláírásával legyen elfoglalva.

A CEU mindent megtett annak érdekében, hogy megfeleljen a nemzeti felsőoktatási törvény lex CEU néven ismert módosításának, éppen ezért az intézmény rektora bemutatta azokat a dokumentumokat, amelyek, amennyiben az Orbán-kormány komolyan gondolná a törvényesség tiszteletben tartását, biztosítanák az intézmény további működését. Michael Ignatieff délután 3 órakor jelentette be a CEU-n, hogy az egyetem követeli a kormánytól: a magyar hatóságok írják alá a New York állammal kötendő, teljesen előkészített megállapodást. Az elnök-rektor bemutatta azokat a dokumentumokat (1-2), amelyek alátámasztják, hogy a CEU együttműködik a Bard College-dzsal, amely a két intézmény által vállalt közös program révén helyet ad a CEU amerikai képzéseinek. Magyarán a CEU, mint megírtuk, teljes mértékben megfelel a törvényi feltételeknek.

Forrás: youtube.com/CEU

Forrás: youtube.com/CEU

Megírtuk: – Ha módosítjuk a törvényt, akkor nem kell aláírni addig a CEU-ról a megállapodást, amíg nem járt le a törvényes határidő. A megállapodás aláírása igazából ilyen szempontból okafogyott – mondta hétfőn az ATV-nek Balog Zoltán. A humánminiszter, azután beszélt erről, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor kormányfő indítványára megszavazta: kedden, egyetlen nap alatt megtárgyalja a felsőoktatási törvény módosítását, amely szerint egy évvel, 2019 januárjáig meghosszabbítja a határidőt a törvényben megszabott feltételek teljesítésére. Orbán maga indítványozta Kövér László házelnöknél, hogy már kedden tárgyalja meg az Országgyűlés, és szavazzon is a lex CEU módosításáról. Az Országgyűlés ma el is fogadta a gyorsítást, a parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit - írja az MTI. A Ház 118 igen, 31 nem és 1 tartózkodás mellett döntött kedden a felsőoktatási törvény módosításáról a kormány kezdeményezésére.

Ezzel még a miniszterelnök brüsszeli utazása előtt döntés született arról, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) egy év "haladékot kap" az áprilisi törvényi szigorítások teljesítésére. Orbán az indítványban azt írta: a parlamenti napirend megváltoztatását és a felsőoktatási törvény módosítását "a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kormányzati érdek indokolja".

A hvg.hu  munkatársa ugyanakkor hétfőn egy kormánytisztviselőtől megtudta: ezzel igyekeznek elejét venni, hogy az Európai Bíróság előtt landoljon az ügy. A felsőoktatási törvény tavaszi módosításával kapcsolatban ugyanis az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, majd parttalan levelezés kezdődött Brüsszel és Budapest között. A magyar kormánynak még két hete lenne, hogy levélben próbálja megnyugtatóan lezárni vitáját a bizottsággal. Ha ez nem sikerülne, akkor megnyílt volna az út a bírósági procedúra előtt. Ennek végén luxemburgi bírák dönthettek volna a magyar törvényről. Márpedig a Velencei Bizottság korábbi állásfoglalása azt vetítette előre, hogy az európai bírák előtt nem lenne esélye a törvénynek.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs a Magyar Hírlapnak eközben azt állította, hogy "a pénteken benyújtott törvénymódosítás egy gesztus, hogy a Soros-egyetem nyugodtan meg tudjon felelni a törvényben leírtaknak." Mindez azonban aligha állja meg a helyét, hiszen a CEU már korábban is közölte: csakis a kabinetre vár, s minden törvényi feltételnek eleget tett. – Az igazságügyi miniszter javaslata meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát, miközben hátat fordít a kérdés kézenfekvő megoldásának – közölte az egyetem. Mint írták, a CEU fennmaradását biztosító megállapodás New York állam és a magyar kormányzat között készen áll az aláírásra. A helyzet megoldása a kormányzat kezében van: egyszerűen aláírhatja az általa letárgyalt megállapodást. Jelezték, a CEU együttműködik a Bard College-dzsal, hogy az új feltételeknek megfelelően New York államban is oktathassanak, programjuk már bejegyzés alatt áll a New York-i Oktatási Hivatalnál. "A New York állammal kötendő megállapodás aláírásának elmulasztását csak a CEU elleni diszkriminációként tudjuk értelmezni" – fogalmaztak.

Szerző
Frissítve: 2017.10.17. 17:53