Riasztóan erősödik a szlovák szélsőjobb

Publikálás dátuma
2017.10.18 07:38
Már tavaly is az utcán tüntettek a neonácik ellen. Idén azonban a korábbinál is aktívabbak lehetnek a szélsőségesek Fotó: AFP/Vl
Fokozódik a szélsőségek térnyerése: az idegengyűlölet és a rasszizmus egyaránt jelen van a helyhatósági és a parlamenti politikában is.

„Szép, fehér napot kívánok!“ – köszöntötte több ezer hívét egy tavalyi pozsonyi iszlámellenes megmozduláson Marián Kotleba, a 150 tagú pozsonyi törvényhozásban 14 fős saját parlamenti frakcióval rendelkező szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk (LSNS) mozgalom első embere és honatyája. A volt testnevelő tanár, akit sohasem lehetett politikai korrektséggel vádolni, magyarellenes kijelentéseit („kóbor ázsiaiak leszármazottai”) az utóbbi években felváltották a „munkakerülő parazitákról” és a „cigányterrorról” szóló nyilatkozatok, a zsidók és melegek elleni kirohanások. Az LSNS a Hitler által fenntartott, Jozef Tiso nevével fémjelzett szlovák bábállam dicsőségét hirdeti, támogatottsága pedig egyre nagyobb: jelenleg a harmadik legnépszerűbb párt.

Úgy tűnik, a parlament első ülésére legálisan tartott lőfegyverrel érkezett neonácik meglévő igényt elégítenek ki, hiszen az extrémizmus rendkívüli mértékben szárba szökött az országban. A Speciális Ügyészség szóvivője, Jana Tökölyová néhány nappal ezelőtt elmondta, az év első kilenc hónapja folyamán 130 bűnvádi eljárás indult szélsőséges bűncselekmények gyanújával. Ez minden eddigi adatnál magasabb érték. Vádat mindössze két személy ellen emeltek, ketten vádalkut kötöttek, egy férfit pedig elítéltek.

A szélsőségesek térnyerése tükrözi a szlovák társadalom egészét, véli Samuel Abraham politikai elemző. „A neonáci Kotleba növekvő támogatottsága egyáltalán nem meglepő, hiszen minden társadalomban van 10-12 százaléknyi szélsőséges, és ez alól Szlovákia sem kivétel” – mondta az AFP-nek nyilatkozva.

Marián Kotleba első politikai mozgalmát, a fekete egyenruhában masírozó Szlovák Testvériséget az ország legfelsőbb bírósága szélsőségesnek ítélte és feloszlatta, így 2013-ban egy újrakevert párt színeiben indult a vezér, hogy általános megdöbbenést kiváltva Szlovákia nyolc megyéje közül az egyiknek az élére kerüljön. A helyhatósági csúcspozíció mit sem változtatott a hívei által „Vezér”-nek hívott politikus megnyilvánulásain, így idén szélsőséges nézetek hirdetése miatt eljárást indított ellene a rendőrség. A besztercebányai megyefőnök ennek ellenére ismét megméretteti magát a november eleji helyhatósági választásokon, ráadásul a következő öt évben jó eséllyel ismét ő vezetheti a jelentős magyar és roma közöséget számláló megyét.

Megfigyelők szerint Szlovákiában is az Európába irányuló menekülthullám erősíti a szélsőjobbot. A tavaly márciusi parlamenti választások előtt Robert Fico kormányfő Smer pártja is kampánya középpontjába állította a menekültkérdést, melegen tartva a félelem és a vélt fenyegetések témáját. Ficótól egyébként sem áll távol a gyűlöletkeltés (lásd keretes írásunkat), még ha elemzők szerint nem is feltétlenül meggyőződésből, hanem népszerűségi pluszpontok reményében áll be időnként a cigányozók táborába.

Alena Kluknavská, a pozsonyi Comenius Egyetem extrémizmus-szakértője szerint ez tájainkon regionális sajátosság. „Közép- és Kelet-Európában az etnikai vagy kulturális mássággal szembeni közvélekedés aránylag ellenséges, a nacionalizmus pedig nem kizárólag a szélsőjobboldal sajátja, hanem magáévá tette azt a fősodorbeli politika is” – mondta kérdésünkre a szakértő.

Szavait alátámasztja a Szlovákia biztonságáról tavaly készült jelentés is, amely előrevetítette, hogy 2017-ben a megyei választások kapcsán egyes szélsőséges politikusok és csoportok egyre aktívabbak lesznek, legitimitást követelve maguknak. A jobboldali szélsőségesek fő témája továbbra is a menekültkérdés, az iszlámellenesség, az EU- és NATO-ellenes hangulatkeltés – emeli ki a jelentés. A pozsonyi Közéleti Kérdések Intézete idei felméréséből kiderül, Szlovákia lakosságának közel háromnegyedét – 71 százalékot – nyugtalanítja a szélsőséges nézetek terjedése.

Ez a tendencia hívhatta életre a Speciális Ügyészséget és a Speciális Büntető Bíróságot is. Idén januártól ezek a testületek határoznak az extrémizmussal kapcsolatos büntetőjogi esetekről. A belügy pedig egy mintegy 100 főt számláló elitegységet hozott létre a terrorizmus és a szélsőségesség ellen. Minden jel szerint szükség is lesz rá.

Fico sem a tolerancia mintaképe
„Elég volt a toleranciából! Nem toleráljuk tovább azokat, akik visszaélnek a szociális rendszerrel, akik zaklatják a törvénytisztelő polgárokat. A politikai korrektségnek nincs helye ezen a világon.” Ez az idézet már nem a neonáci Kotlebától származik, hanem Robert Ficótól. A szlovák kormányfő romáknak szóló üzente a Smer párt tavalyi kongresszusán hangzott el.
Fico már korábban is kikelt a romák ellen. „A roma-problémát Szlovákiában nem lehet hatékonyan megoldani anélkül, hogy az Európai Unió bizonyos engedményeket tenne az emberi jogok terén” – mondta egy egyetemistáknak szóló előadásában. Ezért a kijelnetéséért 2012-ben az Amnesty International és az EBESZ is élesen bírálta a miniszterelnököt.
Fico 2013-ban elmondta, akár a szülők engedélye nélkül is elvenné tőlük a roma gyerekeket, és nevelőintézetekben helyezné el őket. „Ezeket a gyerekeket ki kell venni a környezetükből, és más helyre vinni. Vagy kimondjuk, hogy Szlovákiában a helyzet szélsőséges, ezért szélsőséges megoldásokat kell alkalmazni, vagy tovább hablatyolunk, és egy lépéssel sem kerülünk közelebb a romakérdés megoldásához” – jelentette ki Fico.

Kéretlen reklámfilm miatt határolódott el a Leica a Tienanmen téri vérengzés ábrázolásától

Publikálás dátuma
2019.04.19 12:06
-
Fotó: DANIEL ROLAND
Kína jelenleg a német cég első számú növekedési piaca, ahol a Huawei-jel együttműködésben csúcstechnológiás mobilkészülékeket gyárt.
Cenzúrázták a Leica optikai készülékeket gyártó német vállalat oldalát a kínai Weibo mikroblogon, miután a cég neve összefüggésbe került egy az 1989-es Tienanmen téri vérengzést is bemutató promóciós videóval - derül ki a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap pénteki cikkéből. Az ötperces, The Hunt című reklámfilm ("a vadászat" - többek közt a Vimeo-n és a Youtube-on is megnézhető), amelyet a héten tettek közzé, a történelem több sötét pillanatait eleveníti fel. A központi szálat egy nyugati újságíró története adja azonban, aki egy pekingi szállodából próbál kijutni az utcára, hogy dokumentálhassa a kínai hadsereg tüntetők elleni fellépését, mely 2-10 ezer életet követelt, de ebben a katonák próbálják akadályozni.
A videót a kínai internetcenzorok Kínában elérhetetlenné tették, majd pekingi idő szerint csütörtök estére már nem engedélyeztek semmilyen, a Leica nevet tartalmazó bejegyzést közzétenni a kínai Twitternek is nevezett Weibón - írja a SCMP. Az eset kellemetlen helyzetbe hozta a Leica kínai partnerét, a Huawei telekommunikációs óriáscéget is. Így nem kellett sokat várni a cég elhatárolódására. Emily Anderson, a Leica egyik szóvivője csütörtökön úgy nyilatkozott: a kérdéses videó, bár a Leica-logóval ér véget, nem a cég megrendelésére készült, így azt hivatalosan nem is hagyták jóvá. A szóvivő kiemelte:
a Leica elhatárolódik a videóban bemutatott tartalomtól, és elnézést kér bármiféle ebből adódó félreértés vagy helytelen következtetés miatt.
Hozzátette: a cég lépéseket tett annak érdekében, hogy biztosítsa, a rövidfilmet a Leica egyetlen hivatalos közösségi oldalán sem osztják meg. A SCMP azonban rámutat: a videó alkotói az elmúlt években számos díjnyertes filmet készítettek a Leica számára.
Kína jelenleg a Leica első számú növekedési piaca, ahol a Huawei-jel együttműködésben csúcstechnológiás mobilkészülékeket gyárt. A Huawei nem nyilatkozott az ügyben.
Az eset amiatt is különös jelentőséggel bír, mert az idén esedékes a Tienanmen téri események 30. évfordulója. A hét elején volt 30 éve, hogy meghalt Hu Jao-pang, egykori reformista kínai pártfőtitkár, akinek a halálát követő tömeges utcai megemlékezések indították el azt a tüntetéshullámot, amelynek 1989. június 4-én a kínai hadsereg vetett kíméletlenül véget. Ekkor készült a huszadik századi egyik legismertebb fényképe, amelyen egy fehér inges férfi áll a felé tartó tankokkal szemben - a kép a most megjelent videó záró motívuma. A Tienanmen téren egyébként Orbán Viktor 2017-ben a kínai hadsereg emlékművét koszorúzta meg.

Nem haladt a korrupciót könnyítő reformmal - lemondatták a román igazságügy-minisztert

Publikálás dátuma
2019.04.19 10:27
Tudorel Toader
Fotó: AFP/ DANIEL MIHAILESCU
Ha Tudorel Toader nem lemond, hanem felmentik, akkor Klaus Iohannis elnök döntésén múlt volna, mikor adja ki az erről szóló rendeletet.
"Lemondásom oka, hogy a szociáldemokrata párt megvonta tőlem, mint igazságügyi minisztertől a politikai támogatást"
- mondta. Tudorel Toader lemondása azt is jelenti, hogy a jobboldali államfő kénytelen azt tudomásul venni és kinevezni utódját. Ha nem lemond, hanem felmentik, akkor Klaus Iohannis elnök döntésén múlt volna, mikor adja ki az erről szóló rendeletet. Ezzel az eddigiek alapján a kormánnyal ellentétes politikai platformon álló Iohannis nem valószínű, hogy sietett volna.
A bukaresti kormány februárban fogadott el azonnal hatályba lépő, titokban előkészített sürgősségi rendeletet a tavaly hatályba lépett új igazságszolgáltatási törvények újabb módosításáról. A kabinet egyebek mellett arról határozott, hogy a vezető ügyészi tisztségeket ezentúl bírák is megpályázhatják, holott a tavalyi reform egyik fő alapelve volt az ügyészi és a bírói pálya szigorú szétválasztása. A rendelet egy másik előírásával a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló speciális vádhatóságot - amelyet a legutóbbi módosításkor hoztak létre - kivonták a legfőbb ügyész hatásköre alól. A rendeletek miatt már az Európai Bizottság is bírálta az országot.
Ezzel együtt, már 2017 óta tartanak az igazságügyi reformok. Ennek részeként a bukaresti törvényhozás úgy módosította a Btk-t, hogy az megnehezítené a magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálását. Emellett elbocsátották a rendkívül eredményes korrupció-ellenes ügyészség vezetőjét, Laura Codruta Kövesit, akinek a tevékenységét folyamatosan méltatta az Európai Bizottság. A román kormánypárt elnökét egyébként jogerősen is elítélték korrupcióért, mielőtt as reformok sora elindult volna.