Előfizetés

Trump kudarcai - Ismét felfüggesztették egy rendeletét

Derrick Watson honolului szövetségi bíró kedden közzétette, hogy ismét felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök rendeletét a beutazások átmeneti korlátozásáról. A bíró egy nappal életbe lépése előtt függesztette fel a rendeletet - írja az MTI. 

Az elnöki döntés átmenetileg korlátozta volna a beutazást Iránból, Szíriából, Jemenből, Líbiából, Szomáliából, Csádból, és Észak-Koreából, valamint megtiltotta volna egyes venezuelai kormányzati tisztségviselők amerikai beutazását is. A beutazást szigorító elnöki rendelet a harmadik volt a maga nemében, az amerikai elnök korábban két, a legtöbb pontjában hasonló korlátozó intézkedést is elrendelt, de mindegyiket felfüggesztette egy szövetségi bíró. A szóban forgó rendeletet az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság is jóváhagyta. 

Hawaii szövetségi állam azonban pert indított egy honolului szövetségi bíróságnál az alkotmánybírósági döntés ellen. Arra hivatkozott, hogy a szövetségi törvények keretében Donald Trump nem hozhat megszorító intézkedéseket a listázott országok közül hat ellen. Hawaii az Észak-Koreára és Venezuelára vonatkozó korlátozást nem vonta kétségbe. Watson bíró a keddi döntését azzal indokolta, hogy a rendelet újabb változatával is ugyanaz a baj, mint a korábbiakkal: nem bizonyítja elégségesen, hogy az említett hat országból történő beutazások "sértik az Egyesült Államok érdekeit". A bíró márciusban az elnöki rendelet második változatát függesztette fel először.

A Fehér Ház közleménye szerint Watson döntése "veszélyesen téves". Az elnöki hivatal álláspontja szerint a megszorítások létfontosságúak az amerikai nemzetbiztonság számára.

Közleményt adott ki az igazságügyi minisztérium is. A tárca "inkorrektnek" minősítette Derrick Watson bíró döntését, és közölte, hogy "nagyon gyorsan" fellebbez ellene. A kormányzat álláspontja szerint az utazási korlátozásban említett országok nem hajtották végre a vízumkiadáshoz előírt szigorú átvilágítási folyamat bevezetését.

Liberális támadás a német kancellár ellen

Nem túl jó ómen a ma kezdődő német koalíciós egyeztetések előtt, hogy kemény támadást indított Christian Lindner, a liberálisok elnöke Angela Merkel ellen. A potenciális koalíciós partner úgy vélte, „Németország jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy komoly döntéseket hozzon”. Lindner azt követelte a kancellártól, hogy visszafogottságot tanúsítson a csütörtökön kezdődő uniós csúcson az EU-s partnerekkel való megbeszélései során. Lindner szerint Merkel csak olyan döntéseket hozna, amelyeknek nem lenne politikai legitimációjuk. A koalíciós egyeztetések még nem a konkrét programról szóló tárgyalásokat jelentik, hanem ennek során dől el, sikerül-e tető alá hozni a Jamaica-koalíciót, azaz az uniópártok, a liberálisok és a Zöldek kormányzati együttműködését.

Felháborítóan jelképes büntetés folyószennyezésért

Publikálás dátuma
2017.10.18. 07:40
Fotó: Facebook
Mindössze 50 000 lejes pénzbírsággal sújtották a román hatóságok az Unicarm húsüzemet a folyó szennyezéséért. A cégnek újra kell engedélyeztetnie vízkezelési rendszerét.

Az Unicarm húsfeldolgozó állati fekáliát, vizeletet, vért, bőrdarabokat, húscafatokat és számos veszélyes vegyszert tartalmazó szennyvizet önt a folyóba a Szatmár megyei Vetés település közelében – derült ki a Baranyi Krisztina által tavasszal kezdeményezett vizsgálatokból. Az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa elsőként tárta nyilvánosság elé a mérések eredményeit. Baranyi szerint a vízkémiai vizsgálat határérték feletti ammónium-, foszfor- és zsírkoncentrációt mutatott ki a Magyarországon a Tiszába ömlő Szamosban.

Később a Greenpeace magyar, román és szlovák szakértői is arra a következtetésre jutottak, hogy súlyosan fertőző szennyezés ömlik a folyóba. A szervezet aktivistái által vett minták magyarországi akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálatai kimutatták, hogy a fertőzéseket okozó E. coli baktérium telepszáma továbbra is meghaladta az elfogadható értéket, így megállapítható, hogy a folyóba ömlő szennyezés gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladéknak minősül.

Miután a belügyminisztérium nemrég elrendelte a Szamos magyarországi szakaszának fokozott megfigyelését, rendszeres vízminőségi vizsgálatát, továbbá diplomáciai lépéseket tett a folyó észak-erdélyi ipari szennyezése miatt, a Krónika a román hatósághoz fordult. Ennek eredményeként ötvenezer lejes (3 millió forint) büntetést szabott ki a környezetőrség az Unicarmra a vetési üzeménél történt folyószennyezés miatt – tudta meg a kronika.ro. Szép Róbert, a környezetvédelmi őrség helyettes főbiztosa a lapnak elmondta, az ideiglenes szennyezést az okozta, hogy a cég túllépte a környezetvédelmi engedélyében rögzített kapacitását. A hatóság leállíttatták a többlettermelést, és a szennyvízkezelési rendszer újraengedélyeztetésére kötelezték a céget. Az illetékes ugyanakkor úgy véli: a Szamoson nem történt folyamatos szennyezés, ennek mértéke pedig közel sem akkora, mint azt a környezetvédők beállítják. A Szamos szennyezését nem lehet az Unicarmra ráhúzni.

"Immár nem csak a magyar kormány és minisztériumai, de a román hatóságok is felismerték, hogy tenni kell valamit a felelőtlen és pusztító szennyezés ellen, amely tönkreteszi folyóinkat" – írta a Facebookján Baranyi Krisztina.