Előfizetés

Soros György átutalta vagyona nagy részét emberbarát alapítványához

Publikálás dátuma
2017.10.18. 10:35
A Momentum Mozgalom aktivistáinak hétfő hajnali átmatricázó akciója - Forrás: Momentum Mozgalom/Facebook
A magyar származású, a Fidesz-KDNP részéről a plakátokon tobzódó gyűlöletcunami mellett már sátánnak is nevezett üzletember a nemzetközi alapítványának adta át befektetési cége vagyonának nagy részét - írja a Wall Street Journal nyomán a Hvg.hu.

Ezzel a második legnagyobb amerikai filantróp szervezetté vált Bill és Melinda Gates alapítványa mögött az Open Society Foundations (OSF) azt követően, hogy Soros György közel 18 milliárd dollárt helyezett át a szervezethez a 26 milliárdos befektetési cégétől, amely eddig a vagyont kitermelte. A Soros Fund Management LLC nevű befektetési cég feletti ellenőrzést a 87 éves Soros immár megosztja az OSF befektetési bizottságával. Az elnök jelenleg még az üzletember, de a lap értesülései szerint azzal a szándékkal hozta létre a bizottságot, hogy halála után továbbvigye az addigi tevékenységét.

A Soros Fund Management áprilisban új vezetőt is kapott Dawn Fitzpatrik személyében, aki a WSJ szerint kevésbé kereskedőként, inkább vagyonkezelőként osztja szét a tőkét különféle belső és külső alapkezelőknek. Elődeivel szemben Fitzpatrik már nem személyesen Sorosnak vagy a cég más vezetőjének tartozik jelentési kötelezettséggel, hanem az alapítvány befektetési bizottságának. Az alapítványhoz átirányított vagyont Soros nem befektetésekre, kereskedésre szánja - írta a WSJ meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A befektetési cég pénze folyamatosan átáramlik majd az alapítvány támogatására. Az írás felidézi, hogy az OSF egy több mint 40 helyi alapítványt irányító nemzetközi szervezet, amely számos országban működik Afganisztántól Dél-Afrikáig. Tevékenységébe beletartozik a menekültek jogvédelme, a közegészségügyi programok, illetve a romák jogvédelme is.

Az OSF - amelynek tevékenysége a lap szerint több nacionalista kormány, például az Orbán-kabinet dühét is kiváltotta már, részben a menekültválságban kifejtett álláspontjáért - eddig összesen 14 milliárd dollárt költött emberbaráti akcióira.

Most, hogy a Soros-vagyon nagyobbik része az OSF-nél parkol, a beszámoló szerint sokan arra számítanak, hogy a Soros Fund Management szakít a hagyományosan nagyívű befektetésekkel. A cég új vezetője ezt részben meg is erősítette, Dawn Fitpatrik szerint viszont nem tűnnek el teljesen a makróügyletek piacáról, de a jövőbeli lehetőségeik kisebbek lesznek- írja a Hvg.hu.

Airbnb - Szigorít Józsefváros

Publikálás dátuma
2017.10.18. 07:14
Fotó: Shutterstock

Október 1-jétől csak akkor lehet az airbnb-n szobát kiadni a VIII. kerületi házakban található lakásokban, ha a lakók ebbe beleegyeznek.  A rendeletről Józsefváros vezető munkatársai tartanak előadást október 21-én az Első Host Konferencián Budapesten. Mester Márton Tamás, a rendezvény szervezője elmondta, azért hívták életre az eseményt, mert nincs rend a piacon.

Az utóbbi években jelentősen átrendeződött a fővárosi lakáspiac. Több lakástulajdonos megunta az idegenforgalmi szakmával járó bajlódást és ingatlanát üzemeltetésbe adta az erre szakosodott vállalkozásnak, miközben mások akár három belvárosi lakásukat is maguk üzemeltetik munkát adva ezzel önmagukon kívül családjuknak is.

A rövidtávú lakáskiadás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a VIII. kerületi önkormányzat új szabályozása viszont rendkívül megnehezíti, hogy újabb lakásokat adjanak az Airbnb vagy hasonló szolgáltatások körébe.

Mesterházi Miklós Kapta a Lukács György-díjat

Mesterházi Miklós filozófusnak, a hazai és nemzetközi Lukács-kutatás kiemelkedő egyéniségének, több évtizedes tudományos, szerkesztői és szakfordítói munkássága, értékes monográfiái és szenvedélyes esszéi, valamint a külföldi műhelyekkel kialakított együttműködésben vállalt meghatározó szerepe elismeréseként adta át a Lukács György Alapítvány kuratóriuma 2017. október 13-án a Lukács György-díjat.