Előfizetés

Kiürítették az EU székházát - Változik a csúcs helyszíne

Publikálás dátuma
2017.10.18. 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Az eredeti tervekkel ellentétben az Európai Tanács régi székházában rendezik meg az uniós állam- illetve kormányfők csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóját, miután a nemrég átadott új épületet egy héten belül már másodjára kellett kiüríteni a konyhában szivárgó mérgező füst miatt.

A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint elővigyázatosságból döntöttek a helyszín módosítása mellett, az ülés programja azonban változatlan. Az uniós csúcsértekezletek és miniszteri ülések új helyszínéül szolgáló Európa épületet tavaly decemberben adták át, ezt megelőzően a szomszédos Justus Lipsius épület volt a tanácsi intézmények központi székháza.

Az Európa épületben dolgozók közül szerdán többen is rosszul lettek, ezért a hatóságok kiürítették a székházat. Hasonló incidensről érkeztek hírek pénteken is, akkor húsz ember lett rosszul, közülük kilencet kórházba kellett szállítani. A hivatalos közleményben bizonyos tisztítószerek közötti kémiai reakcióval magyarázták a történteket.

"Nincsenek biztonsági aggályaink, pusztán azt gondoltuk, jobb lenne megváltoztatni a helyszínt, hogy mindenki jóllétét biztosítani lehessen" - mondta egy uniós tisztségviselő a Le Soir című belga napilapnak. A szivárgás okának felderítésére a hatóságok vizsgálatot indítottak. A Brüsszelben "Űrtojásnak" (Space Egg) is nevezett, futurisztikus épületet sorozatos csúszások után adták át, az építkezés mintegy 320 millió euróba került.

Putyin jól mulatott saját minisztere butaságán - Videó!

Publikálás dátuma
2017.10.18. 18:55
FOTÓ: Sergey Guneev / Sputnik
Vlagyimir Putyin nem bírta visszatartani a röhögést, amikor Alexander Csakov orosz mezőgazdasági miniszter azt javasolta egy tárgyaláson, hogy exportáljanak disznóhúst Indonéziába, ahogyan például Németország Kínába vagy Japánba. Csakhogy Indonézia muszlim többségű lakossággal rendelkezik, a muszlimok pedig köztudottan nem esznek disznóhúst. Az orosz miniszter azonban szemlátomást elfeledkezett erről.

Az október 13-án tartott találkozón a miniszter nagyobb disznóhús-exportot javasolt Ázsia irányába, mert mint mondta, a németek is pont ugyanezt teszik. “Ők (a németek) a disznóik felét exportra szánják. Nézzék meg a számaikat: 5 és fél millió tonna disznóhús minden évben, melyből majdnem 3 milliót exportálnak különböző országokba, köztük Kínába, Indonéziába, Japánba, Koreába és így tovább” – mondta a miniszter.

Putyin erre úgy válaszolt: Indonézia muszlim ország, ott nem esznek disznót. (A disznóhús fogyasztása tilos a muszlim régióban). Csakov erre teljes értetlenséggel rávágta a kérdést: "Mi a különbség?" Itt szakadt el a cérna az orosz elnöknél, kipukkadt belőle a nevetés, bár próbálta eltakarni az arcát.

A közjátékról az Euronews osztott meg egy videót:

Robbanás történt egy svéd rendőrkapitányságnál

Jelentős kárt okozott egy robbanás szerda hajnalban a svédországi Helsingborg rendőrkapitányságának épületében - közölték a hatóságok. Sérülés nem történt, egyelőre nem vettek őrizetbe senkit.

A rendőrség azt nem árulta el, hogy a robbanást mi okozta. Dan Eliasson országos rendőrfőkapitány azt mondta: "a társadalmat érte támadás", de a történteket egyelőre nem tekintik terrorista támadásnak. A robbanás a kapitányság bejáratát rongálta meg, és betörte több környező épület ablakait. Egyelőre senki nem jelentkezett elkövetőként.

Az utóbbi években bűnbandák háborújának színtere volt több svéd város is. "A környéken nagy a bűnözés, és elképzelhető, hogy a jó rendőrségi munka irritálja a bandákat, de üzenjük nekik, hogy tettük nem befolyásolja a munkánkat" - idézte az atv.hu Patric Heimbrand magas rangú helsingborgi rendőrségi tisztségviselőt.