Előfizetés

Orbán éles kritikát kapott Brüsszelben

Publikálás dátuma
2017.10.19. 01:27
Gianni Pitella FOTÓ: Wiktor Dabkowski / DPA
"Nem engedhető meg, hogy Lengyelországhoz és Magyarországhoz hasonlóan az uniós tagországok ne tanúsítsanak szolidaritást egymás iránt. Ez katasztrófával fenyeget Európa jövőjére nézve" - jelentette ki Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője Brüsszelben, a Haladó jövő közös építése címmel Európa jövőjéről  kezdődött  kétnapos konferencia megnyitóján szerdán.

Pittella aláhúzta, a szolidaritás nem működik megfelelően az uniós tagországok között, erős az idegengyűlölet, az európai államok kevés együttérzést mutatnak a rászorultak iránt, nincsenek megfelelő eszközök a polgárok védelmére, ami a félelem erősödéséhez vezetet Európa-szerte.

Veszélyt jelent Európára nézve a több uniós tagországban egyre erősödő nacionalizmus és az Egyesült Államok politikai kiszámíthatatlansága. Európának szembe kell szállnia Donald Trump amerikai elnök "őrült világával", össze kell fogni Európa biztonsága érdekében - húzta alá. "Túl könnyű azt mondani, hogy nem fogadjuk be a menekülteket. Túl könnyű gyűlöletet szítani ellenük" - fogalmazott a politikus. 

Pittella kijelentette, új megközelítésre van szükség az Európát érő kihívások megoldása érdekében. Meg kell érteni, hogy a bevándorlók nem veszélyt és problémát jelentenek. Nem lehet Európa megosztott a migráció mentén. Meg kell védeni az Európai alapjait jelentő liberális értékeket az azokat elutasító lengyel és magyar kormányok támadásaitól - tette hozzá a baloldali politikus.

Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője a rendezvényen kijelentette, összefogásra van szükség a biztonságosabb Európa megteremtése érdekében, ugyanis az európai tapasztalat azt mutatja, hogy a megoldás soha sem érhető el széttagoltság és szembenállás közepette, kizárólag együttműködés által.

A kihívások megoldásához egymás iránti, a tagországok közötti szolidaritásra, együttműködésre van szükség - húzta alá. Az együttműködés pedig nem kerítéséket jelent, nem gyűlöletkeltést, hanem az emberekkel való együttérzést és közös cselekedetet. Összefogást a tagországok között, a migráció kiinduló országaival és a humanitárius szervezetekkel.

Szergej Sztanisev, az Európai Szocialista Párt (PES) elnöke nyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Európa számos országában vesztett  erejéből  az európai baloldal, amelynek oka a széttagoltságban keresendő. Mint elmondta, az európaiak közül sokan bizonytalanok a jövőt illetően, nem érzik magukat biztonságban, félelem tölti el őket az Európát érő kihívások miatt. 

Az európai szocialistáknak az európai és tagállami intézmények, valamint a polgárokkal való összefogás által kell változást elérniük Európa jövője és biztonsága érdekében. Ehhez hitelességre és tiszta jövőképet felvázoló politikára van szükség, hidakat kell építeni a széttagoltság helyébe - mondta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy erősödnek a szélsőséges nézeteket valló politikai csoportok, ezért idejében meg kell állítani az európai nacionalizmust. Ellenkező esetben olyan jövő következhet Európában, mint amilyen Donald Trump Amerikájában tapasztalható, veszélybe sodorva Európa jövőjét - figyelmeztetett Sztanisev.

Lásd még: Brüsszel népszerűbb Orbánnál

Gyurcsány: Orbán egy nem létező sárkányt akar betologatni az ágyunk alá

Publikálás dátuma
2017.10.19. 01:04

"Tessék visszavenni az országot!" - biztatta hallgatóságát Gyurcsány Ferenc Komlón, a Demokratikus Koalíció (DK) lakossági fórumán, ahol többek között az oktatás és az egészségügy romló helyzetéről, a bér-és nyugdíjemelésről, a Soros-tervről és a menekültválságról beszélt.

A Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán jelentkezett be az Orbán, vagy Európa? Válassz! című rendezvény komlói állomásáról, egy képpel illusztrálva, hányan voltak kíváncsiak a pártelnökre a város színháztermében. 

A volt miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott: az emberek félnek a hatalomtól Magyarországon, holott fordítva kellene lennie, és a hatalomnak szolgálnia kellene ahelyett, hogy az embereket teszi szolgává. Meg kell tanítani az embereknek, hogy övék az ország, és lehet, a politikusnak nagy a hangja, de a voksolás pillanatában neki is csak egy szavazata van, ahogy mindenki másnak, legyen akadémikus, vagy közmunkás - jegyezte meg.

Gyurcsány szerint polgárok sokaságának kell azt érezne, hogy ennek az országnak a tízmilliomod része az övé. "Ne adják oda nemcsak Orbánnak, senkinek, nekem sem, másnak sem, és aki el akarja venni tőlünk, attól vissza kell venni" - mondta. 

A pártelnök beszédben értékelte az oktatás, az egészségügy helyzetét, szólt az elvándorlás problémájáról, a nyugdíjakról és a Soros-tervről is. Azt mondta, olyan oktatási rendszerre, iskolákra van szükség, ahonnan fantasztikus, nyitott, sok nyelven beszélő, gondolkodni akaró, a világra érdeklődő tekintettel néző gyerekek jönnek ki. De a rendszer ma nem ilyen, ami 2010 óta történik, az dráma - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc szavai szerint az egészségügy ma rosszabb, mint az elmúlt időszakban bármikor. Lassan szétválik és "kialakul egy gazdag egészségügy meg a szegények egészségügye lehetetlen körülményekkel, lehetetlen várólistákkal". A volt kormányfő az elvándorlásról azt közölte, hogy ha megállítani nem lehet is, fontos lenne lassítani a folyamatot, ahhoz azonban vonzóbb bérek kellenének. A bérek a munkaerőhiány miatt még emelkedhetnek, de amíg Magyarországon a munkahelyek többsége összeszerelő üzem, ahol 120-130 ezer forintot keresnek az alkalmazottak, nem lesz lényeges változás - tette hozzá.

A nyugdíjakra térve megjegyezte, ne higgye el senki, hogy 2018-ban lehet tizenharmadik havi nyugdíjat fizetni, ahhoz ugyanis 250 milliárd forintra lenne szükség. Ha nekem kellene döntenem, de minden bizonnyal nem leszek abban a helyzetben, az egészségügy, az oktatás és a szociális szféra jönne először - fogalmazott. 

Gyurcsány Ferenc a Soros-tervről azt mondta: "Orbán Viktor egy nem létező sárkányt akar betologatni az ágyunk alá, és azt akarja, hogy keresgessük, de ne tegyük, nincs sárkány". A miniszterelnöknek állandóan kell valami ellenség, háborúzni akar, mi azonban békét, nyugalmat szeretnénk - közölte az ellenzéki politikus.

Csalóka lehet az idő - Öltözzön rétegesen!

Publikálás dátuma
2017.10.19. 00:12
Illusztráció: Shutterstock
Csütörtökön is sokfelé párásan, ködösen indul a reggel, napközben északnyugaton alacsony szintű rétegfelhőzet takarhatja a napot, máshol inkább csak vékony fátyolfelhők jelenhetnek meg. Délen és keleten helyenként élénk lökések kísérhetik a délnyugati szelet. Hajnalban 3-10 fokos minimumokat, a legmelegebb órákban pedig 19-25 fokot mérhetünk - írja az Időkép.

Pénteken az ismét ködös, párás reggelt követően derült, gyengén felhős, csapadékmentes időre készülhetünk. A Dunántúlon többfelé megélénkülhet a délies szél. Hajnalban 3-10, délután 18-24 fokra van kilátás. 

Szombaton még hasonlóan kellemes időben lehet részünk, 18-23 fokig melegszik a levegő. Több lesz azonban a felhő az égen, az északi, északkeleti tájakon egy-egy zápor kialakulása sem kizárt. Néhol megélénkülhet a nyugati, délnyugati szél is.

Vasárnap estig csak néhol alakulhat ki jelentéktelen csapadék, 16-22 fokot is mérhetünk, estétől azonban egyre többfelé megélénkül, megerősödik az északnyugatira forduló szél, elered az eső. Hétfőn erős szélre, jelentős lehűlésre, országos esőre készülhetünk.