Megszűnhet a hétvégi fizetős parkolás a Városligetben

Publikálás dátuma
2017.10.19 11:47
A neuralgikus terület a Ligetben - Forrás: Google Street View
Fotó: /
A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén születhet döntés arról, hogy megszűnik a hétvégi fizetős parkolás a Városliget környékén- írja Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a közösségi portálon. 

Zugló tíz év szerencsétlenkedés után szeptember elsején elindította a fizetős parkolás kiépítését a kerületben, az elmúlt években ugyanis a belváros P+R parkolójává váltunk, és a sok ezer itt parkoló autó a kerület számos pontján pokollá tette a helyiek életét - írja a posztban Karácsony.

Azt azonban hogy hol, mikor és mennyit kell fizetni, azt nem a kerület, hanem a Főváros parkolási rendelete határozza meg. Például azt is, hogy a Városligetben a hétvégén is fizetni kell a parkolásért. Ez sokakat teljes joggal felháborított, ezért én Zugló polgármestereként a hétvégi fizetős parkolás megszüntetését támogatni tudom.

De két dolgot nagyon fontos mindehhez hozzátenni - emeli ki a polgármester. Egyrészt a fővárosi parkolási rendelet már 2010 óta tartalmazza a hétvégi fizetős parkolást a Ligetben. Ezért Zugló teljes jóhiszeműséggel úgy állította fel a parkolási rendszerét, úgy kötötte az összes szerződését, úgy készítette az összes kalkulációját, hogy ezzel mint adottsággal számolt. Ha két hónappal az üzemeltetés elindulása után a főváros megváltoztatja a hét évvel ezelőtt meghozott döntését, az a szíve joga, de ezzel nem okozhat anyagi kárt a zuglói adófizetőknek. Ezért a Főváros és Zugló közötti parkolási megállapodásban a kerületet kompenzálni kell majd, legalább azokért a beruházásokért, amiket kifejezetten a hétvégi parkolás miatt végeztünk el.

Karácsony Gergely más problémát is felvet e bejegyzésben: 

Másrészt így mi lesz az autómentes Liget eszméjével? Mivel hétvégénként a meglévő parkolóhelyek sokszorosát jelentő autóforgalom zúdul a Városligetre, az oda autózók továbbra sem tudnak majd rendesen parkolni, viszont nagyon sok üzemanyagot el fognak pöfékelni, parkolóhelyet keresve. A Liget-Projekt által is meghirdetett autómentes Ligetből úgy tűnik nem lesz semmi. Nem épülnek P+R parkolók, ezért a zuglói közterületek váltak P+R parkolóvá. Ezt pedig Zugló nem hagyhatja! - zárul a poszt a Facebookon.

Szerző
2017.10.19 11:47

Nem csak az anyáknak jár kedvezmény

Publikálás dátuma
2018.08.20 19:48
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Ki kellene terjeszteni az édesanyáknak járó, diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket az apákra is - állapította meg jelentésében Székely László ombudsman. 
Az alapvető jogok biztosához több panasz futott be amiatt, hogy a kormányrendelet szerint a második, illetve a harmadik  gyermek megszületésekor a szülő szüneteltetheti, sőt mentesülhet is a hátralevő visszafizetési kötelezettség alól. A probléma ezzel az - ahogyan Székely is hangsúlyozza jelentésében -, hogy ez csak az édesanyákra terjed ki. Az édesapáknak abban az esetben sem teszi lehetővé a jogi szabályozás a diákhitel-tartozás alóli mentesülést, ha esetlegesen az édesanyának eleve nem volt ilyen tartozása, vagy azt már visszafizette. Hasonló a helyzet örökbefogadás esetén is: a törlesztés szüneteltetése, vagy megszüntetése csak a nőkre vonatkozik, annak ellenére, hogy egyedülállóként örökbefogadó személy férfi is lehet. Székely László Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetőjéhez fordult. Lapunk érdeklődésére viszont - miszerint tervezi-e a kormány, hogy változtatnak a diákhitel konstrukcióján - az EMMI mindössze azt közölte: az alapvető jogok biztosa jelentésében foglalt javaslatok szakmai áttekintése folyamatban van. Az Emmi államtitkára - Székely László jelentésében nem tér ki a nevére - egyébként elismerte, hogy a kormányrendelet jelenleg csak az édesanyának, illetve az örökbefogadó nőnek biztosítja a kedvezményt. - Egyfelől a nők esetében a vér szerinti szülői minőség igazolása könnyebb, mint a férfiaknál, másfelől a jogalkotó célja az édesanyák kifejezett támogatása, a gyermekvállalás időszakában viselt többes terhelés kompenzálása - írta az államtitkár, aki szerint összességében az édesanyának nyújtott támogatás az apával közösen viselt családi terheket csökkenti. Székely ugyanakkor nem osztotta a humántárca munkatársának álláspontját. Az alapvető jogok biztosa szerint az Alaptörvény külön hangsúlyt ad a nemek közötti egyenlőségnek. Székely úgy véli, nincs annak akadálya, hogy az esélyegyenlőség elősegítése érdekében a többgyermekes, a gyermeket egyedül nevelő, továbbá a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat további kedvezményekkel támogassák. Székely leszögezi azt is, hogy amennyiben a családban az édesapának továbbra is van hiteltartozása, az ugyanolyan teherként jelentkezik, mintha az édesanyát érintené.
2018.08.20 19:48

Házmestertempó: korty víz miatt hívtak rendőrt a miskolci családra

Publikálás dátuma
2018.08.20 18:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Húsz percig állt vasárnap Miskolcon az Auchan-Avasi kilátó között közlekedő busz, mert a sofőr nem akart elvinni egy családot - írja az Index. Az ok megdöbbentő volt: egy ötéves gyerek visszazárható PET-palackból ivott egy kortyot, a sofőr szerint pedig ez tilos.  A szülők a portál szerint eleinte normális hangnemben vitatkoztak a járat vezetőjével, egy idő után azonban elszabadultak az indulatok; az egyik utas telefonjával rögzítette is a konfliktust, melynek vége az lett, hogy a sofőr rendőrt hívott a helyszínre.
A busz csak a rendőrök kiérkezésekor indult el, miután a család leszállt. Ahogy egy utas megjegyezte, a buszon külön ki is van írva, hogy lehet vizet inni. A videó készítőjének elmondása alapján a buszon ülő utasok közül sokan védték a családot, és nem értették, hogy miért akarta őket leszállítani a sofőr.
2018.08.20 18:54
Frissítve: 2018.08.20 19:38