Előfizetés

Megszűnhet a hétvégi fizetős parkolás a Városligetben

Publikálás dátuma
2017.10.19. 11:47
A neuralgikus terület a Ligetben - Forrás: Google Street View
A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén születhet döntés arról, hogy megszűnik a hétvégi fizetős parkolás a Városliget környékén- írja Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a közösségi portálon. 

Zugló tíz év szerencsétlenkedés után szeptember elsején elindította a fizetős parkolás kiépítését a kerületben, az elmúlt években ugyanis a belváros P+R parkolójává váltunk, és a sok ezer itt parkoló autó a kerület számos pontján pokollá tette a helyiek életét - írja a posztban Karácsony.

Azt azonban hogy hol, mikor és mennyit kell fizetni, azt nem a kerület, hanem a Főváros parkolási rendelete határozza meg. Például azt is, hogy a Városligetben a hétvégén is fizetni kell a parkolásért. Ez sokakat teljes joggal felháborított, ezért én Zugló polgármestereként a hétvégi fizetős parkolás megszüntetését támogatni tudom.

De két dolgot nagyon fontos mindehhez hozzátenni - emeli ki a polgármester. Egyrészt a fővárosi parkolási rendelet már 2010 óta tartalmazza a hétvégi fizetős parkolást a Ligetben. Ezért Zugló teljes jóhiszeműséggel úgy állította fel a parkolási rendszerét, úgy kötötte az összes szerződését, úgy készítette az összes kalkulációját, hogy ezzel mint adottsággal számolt. Ha két hónappal az üzemeltetés elindulása után a főváros megváltoztatja a hét évvel ezelőtt meghozott döntését, az a szíve joga, de ezzel nem okozhat anyagi kárt a zuglói adófizetőknek. Ezért a Főváros és Zugló közötti parkolási megállapodásban a kerületet kompenzálni kell majd, legalább azokért a beruházásokért, amiket kifejezetten a hétvégi parkolás miatt végeztünk el.

Karácsony Gergely más problémát is felvet e bejegyzésben: 

Másrészt így mi lesz az autómentes Liget eszméjével? Mivel hétvégénként a meglévő parkolóhelyek sokszorosát jelentő autóforgalom zúdul a Városligetre, az oda autózók továbbra sem tudnak majd rendesen parkolni, viszont nagyon sok üzemanyagot el fognak pöfékelni, parkolóhelyet keresve. A Liget-Projekt által is meghirdetett autómentes Ligetből úgy tűnik nem lesz semmi. Nem épülnek P+R parkolók, ezért a zuglói közterületek váltak P+R parkolóvá. Ezt pedig Zugló nem hagyhatja! - zárul a poszt a Facebookon.

Amikor az állam küldené dolgozni külföldre a magyart

A börtönben is sokan érdeklődnek a külföldi munkavállalásról, gyakran találkozik a pártfogó irreális elképzelésekkel, amikor megpróbálja visszavezetni a szabadultakat a munka világába. Akár külföldre is.

Van, aki Németországban házmester, és többszörösét keresi, mint a pártfogója, akinél egyébként időnként dübörgő Audival jelentkezik. Mindez a minap hangzott el az európai munkavállalásról szóló, nem sajtónyilvános szegedi üzleti reggelin, ahol az is kiderült, hogy az Európai Unióban 16 millió ember dolgozik más tagállamokban, plusz 1,5 millió ingázik két ország között – írja a Délmagyarország.

Aki menni akar, annak külföldi munkavállalását hiteles információval segítik. Például az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portállal, az EURES honlappal, ahol valóban naprakész információk várják az érintetteket. A cél, hogy senki se szaladjon bele csalásba, visszaélésbe.

A rendőrségnek is fontos, hogy ne váljon áldozattá a munkavállaló. Kurzusaik is vannak az SZTE-n, és tapasztalják, hogy a fiatalok nagy számban készülnek elmenni. Bármilyen meglepő, a hajléktalan-ellátásban is téma a külföldi munkavállalás. Azoknak, akik frissen kerültek ebbe a helyzetbe – például válás után –, ez is egy kitörési pont, esély arra, hogy visszavezessék őket a – külföldi – munka világába.

Németországban van egyházi adó is, amit automatikusan vonnak a fizetésből. A magyar – és persze más nemzet polgára is – ügyeskedik, és nagyon ateista, amikor erre kérdeznek rá. Utána viszont már nem célszerű egyházi óvodába adni a középső csoportost, mert a német hivatalnokok sem hülyék.

Operaház - Sztrájk készülődik

Publikálás dátuma
2017.10.19. 10:59

Az Operaháznál képviselettel rendelkező mindhárom szakszervezet a mai napon sztrájkot hirdetett, Giacomo Meyerbeer: A hugenották című operájának tervezett bemutatójának időpontjára - tudatják közleményükben az érdekképviseletek.

A közlemény: