Gyurcsány Ferenc belekóstolt a börtönéletbe

Publikálás dátuma
2017.10.19 21:53
Gyurcsány így búcsúztatta a szeptember 19-én börtönbe vonuló Császy Zsoltot MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: /
A DK elnöke meglátogatta a jogerős büntetését töltő Császy Zsoltot Tökölön. A volt miniszterelnök közösségi oldalán számolt be róla, hogy az intézmény parancsnoka fogadta, barátjával pedig új munkahelyén, a börtön könyvtárában találkozott. 

Gyurcsány Ferenc akkor is elkísérte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatóját, amikor be kellett vonulnia, mert hűtlen kezelés kísérlete miatt június elején harmadfokon, a Kúria elítélte a meg nem valósult sukorói telekcsere miatt. A DK elnöke azt is megírta, hogy Császy be fogja bizonyítani ártatlanságát, ő pedig kizárólag látogatóként, de többször is visszamegy Tökölre. 

Szerző
2017.10.19 21:53

Nem csak az anyáknak jár kedvezmény

Publikálás dátuma
2018.08.20 19:48
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Ki kellene terjeszteni az édesanyáknak járó, diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket az apákra is - állapította meg jelentésében Székely László ombudsman. 
Az alapvető jogok biztosához több panasz futott be amiatt, hogy a kormányrendelet szerint a második, illetve a harmadik  gyermek megszületésekor a szülő szüneteltetheti, sőt mentesülhet is a hátralevő visszafizetési kötelezettség alól. A probléma ezzel az - ahogyan Székely is hangsúlyozza jelentésében -, hogy ez csak az édesanyákra terjed ki. Az édesapáknak abban az esetben sem teszi lehetővé a jogi szabályozás a diákhitel-tartozás alóli mentesülést, ha esetlegesen az édesanyának eleve nem volt ilyen tartozása, vagy azt már visszafizette. Hasonló a helyzet örökbefogadás esetén is: a törlesztés szüneteltetése, vagy megszüntetése csak a nőkre vonatkozik, annak ellenére, hogy egyedülállóként örökbefogadó személy férfi is lehet. Székely László Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetőjéhez fordult. Lapunk érdeklődésére viszont - miszerint tervezi-e a kormány, hogy változtatnak a diákhitel konstrukcióján - az EMMI mindössze azt közölte: az alapvető jogok biztosa jelentésében foglalt javaslatok szakmai áttekintése folyamatban van. Az Emmi államtitkára - Székely László jelentésében nem tér ki a nevére - egyébként elismerte, hogy a kormányrendelet jelenleg csak az édesanyának, illetve az örökbefogadó nőnek biztosítja a kedvezményt. - Egyfelől a nők esetében a vér szerinti szülői minőség igazolása könnyebb, mint a férfiaknál, másfelől a jogalkotó célja az édesanyák kifejezett támogatása, a gyermekvállalás időszakában viselt többes terhelés kompenzálása - írta az államtitkár, aki szerint összességében az édesanyának nyújtott támogatás az apával közösen viselt családi terheket csökkenti. Székely ugyanakkor nem osztotta a humántárca munkatársának álláspontját. Az alapvető jogok biztosa szerint az Alaptörvény külön hangsúlyt ad a nemek közötti egyenlőségnek. Székely úgy véli, nincs annak akadálya, hogy az esélyegyenlőség elősegítése érdekében a többgyermekes, a gyermeket egyedül nevelő, továbbá a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat további kedvezményekkel támogassák. Székely leszögezi azt is, hogy amennyiben a családban az édesapának továbbra is van hiteltartozása, az ugyanolyan teherként jelentkezik, mintha az édesanyát érintené.
2018.08.20 19:48

Házmestertempó: korty víz miatt hívtak rendőrt a miskolci családra

Publikálás dátuma
2018.08.20 18:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Húsz percig állt vasárnap Miskolcon az Auchan-Avasi kilátó között közlekedő busz, mert a sofőr nem akart elvinni egy családot - írja az Index. Az ok megdöbbentő volt: egy ötéves gyerek visszazárható PET-palackból ivott egy kortyot, a sofőr szerint pedig ez tilos.  A szülők a portál szerint eleinte normális hangnemben vitatkoztak a járat vezetőjével, egy idő után azonban elszabadultak az indulatok; az egyik utas telefonjával rögzítette is a konfliktust, melynek vége az lett, hogy a sofőr rendőrt hívott a helyszínre.
A busz csak a rendőrök kiérkezésekor indult el, miután a család leszállt. Ahogy egy utas megjegyezte, a buszon külön ki is van írva, hogy lehet vizet inni. A videó készítőjének elmondása alapján a buszon ülő utasok közül sokan védték a családot, és nem értették, hogy miért akarta őket leszállítani a sofőr.
2018.08.20 18:54
Frissítve: 2018.08.20 19:38