"A bigottság erősödik" - Bush is rosszul van Trumptól

Publikálás dátuma
2017.10.20. 11:08
George W. Bush - Fotó: FMONIRUL BHUIYAN / AFP
Az ifjabb republikánus George Bush erőszakosnak és előítéletesnek nevezte Donald Trumpot. A most 71 éves volt elnök a bevándorlás és a a nemzetközi kereskedelem fontosságát hangsúlyozta, ez pont az a két terület, amelyet Donald Trump első intézkedései között korlátozott. Bush szót emelet a megosztás ellen is - tudósít az Euronews.

 A bigottság egyre erősödik. Politikai rendszerünk egyre védtelenebb az összeesküvés-elméletekkel szemben. A közbeszédben elfogadott lett a durvaság, a kegyetlenség. Olyan időket élünk, amikor úgy tűnik, a minket szétszakító erők nagyobbak, mint azok, amelyek egyben tartanak. A viták túl könnyen csapnak át gyűlölködésbe – rója fel ifjabb George Bush.

A Donald Trump amerikai elnök által folytatott megosztó politika ellen szólalt fel elődje is. Barack Obama egy kampányrendezvényen bírálta (ismét) Trumpot.

Ahelyett, hogy a politika az értékeinket tükrözné, olyan politikát kapunk, amely megbélyegzi a közösségeket. Ahelyett, hogy azt keresnék, hogyan tudunk együttműködni, megoldani a dolgokat, olyan vezetőket látunk, akik szándékosan próbálják feldühíteni az embereket, és démonizálják azokat, akik másként gondolkodnak – mondta Barack Obama.

Amerikában két államban, New Jersey-ben és Virginiában is kormányzót választanak november 7-én. Obamától azt várják a demokraták, hogy fiatal szavazókat is mozgósítani tud.

A tét: a demokrácia

A volt amerikai elnök Virginiában kampányolva a demokraták kormányzójelöltje mellett csütörtökön leszögezte: a novemberi voksoláson az amerikai demokrácia a tét- írja az MTI. Virginia fővárosában, Richmondban, több ezren voltak kíváncsiak a kampánygyűlésre. A volt elnök az Amerikában jelenleg uralkodó "félelem politikájáról" beszélt, és azt hangoztatta, hogy a kormányzóválasztás az amerikai politika újraírásának kezdete lehet. Az amerikai társadalom elfordulóban van Donald Trump elnöktől és politikájától - vélekedett Obama, annak ellenére, hogy az eddigi, négy időszaki választáson mindenütt republikánus politikusok győztek.

Obama azt mondta nagyon fontos a részvétel, s voksolásra buzdította híveit, mert - mint fogalmazott - a demokrácia a tét. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormányzóválasztással "messze hangzó üzenetet" kell küldeni egész Amerikának, s ennek az üzenetnek a "megosztottság politikája elutasítását kell jelentenie".

Az előrejelzések szerint New Jerseyben szinte biztosra vehető a demokrata párti jelölt győzelme, míg Virginiában kétesélyes a voksolás: a Republikánus Párt színeiben Ed Gillespie, George W. Bush elnöki tanácsadója, a Republikánus Országos Bizottság jelenlegi vezetője elemzők szerint szintén győzelemre esélyes.

Szerző

Agyonütött egy turistát a bazilika lezuhanó köve

Publikálás dátuma
2017.10.20. 10:46
A Santa Croce belülről - Google Street View
Szörnyű tragédia történt csütörtök délután a firenzei Santa Croce-bazilikában. A templom egyik oszlopfőjének köve, mintegy 30 méteres magasságból lezuhant, és agyonütött egy spanyol turistát.

 Az 52 éves férfit a rendőrök, tűzoltók és a mentők gyors segítsége sem tudta megmenteni, a felesége szeme láttára halt meg - írja az MTI alapján az NlCafé. A Santa Croce Firenze nagyjainak nyughelye, itt található többek között Michelangelo, Macchiavelli és Galilei sírja. A bazilikát péntekig zárva tartják.

Szerző

Felgyújtotta magát egy férfi a varsói utcán - Fotók

Publikálás dátuma
2017.10.20. 10:23

A drámai eset a lengyel fővárosban egy hivatali épület előtt történt csütörtökön - írja a francia hírügynökségre, illetve a későbbi rendőrségi megerősítésre hivatkozva a hvg.hu. A férfi nem halt meg, de állapota súlyos, kórházban kezelik.

Az indíték politikai tiltakozás lehetett, erre abból következtetnek, hogy a férfi mellett kormányellenes röplapokat találtak a földön.

Az iratok szerzője tiltakozik egyebek között az ellen, hogy "a hatalom korlátozza a polgári jogokat... megsértik a demokrácia szabályait... az alkotmányt... megsemmisítik a bíróságok függetlenségét és az alkotmánybíróságot".

Szerző