Előfizetés

Németh Szilárd a szegényeket alázza

L.B.J.
Publikálás dátuma
2017.10.20. 19:30
Népszava fotó
Tudjuk persze, hogy néhány hatalomközelbe került pöffeszkedő magasról tesz a népre, és azt is tudjuk - mint a tegnap publikált közvéleménykutatási adatokból is kiderül - hogy ez a sokszorosan lealázott nép egy kis odavetett cukorkáért képes úgy tenni, mintha ebből semmit nem venne észre. És hányszor mondjuk/írjuk, hogy na, ez már túlment minden határon, meg hogy átlépett egy határt, aztán újból szembesülni kell azzal, hogy ó, nem, dehogy, még csak az "edzésnél" tartunk.    

Megjegyzem, korántsem csak a baloldalinak nevezett sajtóoldal cikkezett arról, hogy drámai módon megemelkedtek a fővárosban az albérletárak, a Fidesz-hívők sem mind felkapaszkodott parvenük, akik azt hiszik, hogy a hatalom közelébe dörgölőzve, tele bendővel és zsebbel, azt csinálnak, amit akarnak. 

Szóval: óbégatunk rezsibiztros úr? 

Óbégatunk mi itt alant, ahova nem vetnek morzsákat a "nagyurak" onnan fentről, ahol az azért egy szinttel lejjebb lévőknek is jut még annyi, ha megszolgálják, hogy ilyen magas lóról beszélhessenek/viszonyulhassanak a drága néphez - amelynek számos tagja persze manapság egy kisebb lukat sem képes birtokolni, még bérleményként sem a fővárosban -,  bár a megtisztelő rezsibiztos cím birtokosa nyilván éjt-nappallá téve dolgozik ezért a népért. Csakhogy.

Emberek vagyunk ugye, és néha megfeledkezünk magunkról, nem? Aztán kirakunk egy ilyen posztot a közösségi portálra. Hogy a csórók mit óbégatnak. Mikor nem is nálunk a "legdrágább", mindez csak "ellenzéki hazudozás". 

(Értelmező szótár: óbégat - (gúnyos-tréfás kifejezés) arra, hogy valaki valamely kár, veszteség fölött, vagy akármely fájdalomból panaszos hangon jajgat.)

Kérdezném, ha lenne bármi értelme: van egyáltalán valami fogalma arról, hogy hogy élnek itt a népek manapság?  

Közönségdíjat nyert a Testről és lélekről Indiában

Publikálás dátuma
2017.10.20. 18:01
Enyedi Ildikó rendező a Velencei Filmfesztiválon. FOTÓ: TIZIANA FABI / AFP
Közönségdíjat nyert Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje Mumbai nemzetközi filmfesztiválján - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az összegzés felidézi, hogy India nagyszabású "vörös szőnyeges" filmünnepe október 12. és 18. között 49 országból 220 filmet vonultatott fel.

A Testről és lélekről az év filmtermésének legfontosabb szerzői alkotásait bemutató World Cinema válogatásban szerepelt többek között Agnieszka Holland, Aki Kaurismaki, Abbas Kiarostami, Ruben Östlund, Sally Potter, Hong Sangsoo és Andrey Zvyagintsev filmjeivel együtt.

A közönségdíjat Borbély Alexandra főszereplő és Muhi András producer személyesen vette át a záróünnepségen.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása februárban elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. Sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. Júniusban - első magyar filmként - elhozta a Sydney Filmfesztivál fődíját, az amerikai fesztiválpremierje a nagy presztízsű torontói seregszemlén volt.

A fanyar humorú szerelmesfilm története során két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. A Testről és lélekről női főszereplője a Katona József Színház színésznője, Borbély Alexandra. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, könyves szakember, a magyar kortárs irodalmi élet meghatározó alakja. A filmben látható még többek között, mint Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin.

A Testről és lélekről az Inforg-M&M Film gyártásában készült. Producerei Mécs Mónika, Muhi András, valamint Mesterházy Ernő, operatőre Herbai Máté. Enyedi Ildikó filmjét a hazai mozikban márciusban mutatta be a Mozinet, eddig mintegy 82 ezren váltottak rá jegyet - olvasható a közleményben.

Varsóban lesz A Viszkis világpremierje (előzetes videó!)

Publikálás dátuma
2017.10.20. 12:35
Forrás: A Viszkis/Facebook
Négy magyar mozifilm és egy animáció szerepel a napokban zajló varsói filmfesztiválon, ahol péntek délután lesz Antal Nimród A Viszkis című alkotásának világpremiere - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

Az összegzés emlékeztet arra, hogy a lengyel főváros nemzetközi filmfesztiválja egyike a producerek nemzetközi szövetsége (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 15 seregszemlének a berlini, a cannes-i, locarnói és a velencei mustra mellett. 

A magyar mozikban november 23-tól látható Viszkis-film "egy izgalmas élet látványos, vad üldözésekkel, akciójelenetekkel teli története - úgy, ahogy csak az immár legendás Kontroll és a Predators - Ragadozók rendezője, Antal Nimród tudja elmesélni" - olvasható a közleményben. A filmalap tájékoztatója emlékeztet arra, hogy 2003-ban Antal Nimród első mozifilmje, a Kontroll már szerepelt a varsói nemzetközi filmfesztiválon és el is nyerte a fesztivál közönségdíját.

Az idén 63 ország részvételével megrendezett és mintegy 200 alkotást felvonultató filmünnep szervezőinek tájékoztatása szerint elővételben először A Viszkis című film vetítésére fogytak el a jegyek. A Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán és Klem Viktor főszereplésével készült film producere a Kontrollt és a Kincsem című filmsikereket jegyző Hutlassa Tamás volt.

A varsói filmfesztiválon az elsőfilmek versenyében mutatkozott be Politzer Péter Férfikor című alkotása. Műsoron volt a Kút és az Aurora Borealis - Északi fény, valamint a Néhány szó című 8 perces animáció is.