Afrikában segítettek a magyar középiskolások

Publikálás dátuma
2017.10.24 07:36
Forrás: Magyar Afrika Társaság
Iskolapad, ablak, világítás. Ez mind alap a magyar diákoknak, ám az ugandai oktatási intézményekben nem mindig adatik meg. A képre kattintva galéria nyílik!

A Középsuli sorozat szereplői Afrikába látogattak, hogy megismerjék a helyi iskolákat és segítsék a Magyar Afrika Társaság orvosainak munkáját. Mindeközben életre szóló, izgalmas kalandokba keveredtek.

Afrika egyes részein kilométereket kell megtenniük a diákoknak, hogy eljussanak az iskolába. Nincs elég ivóvíz, a legtöbb helyen áram sincs. Egy magyar diák el sem tudja képzelni, hogyan lehet így élni. Vagy legalábbis nem tudta eddig. De most megtudhatja a Középsuli szereplőitől, akik a Magyar Afrika Társasággal (AHU) együttműködve utaztak ki Afrikába. A céljuk egyrészt az volt, hogy segítsék és népszerűsítsék az AHU ott dolgozó orvosainak munkáját, másrészt pedig kipróbálják a helyi iskolákat, bemutassák a kortársaiknak, milyen kemény feladat Uganda egyes részein az iskolába járás is, hiszen kilométereket kell gyalogolni.

Ha valaki Afrikába látogat, gyakran értékeli át teljes eddigi életét. Így éreztek a Középsuli szereplői is, akik nehezen gondolnak abba bele, hogy eddig mennyi felesleges tárgy után vágyakoztak, hányszor vesztek össze a szüleikkel, amiért kötelező volt suliba menniük, miközben a világ egyik másik pontján a gyerekek hiába imádnak iskolába járni, az odaútba akár bele is halhatnak, annyira sok veszély leselkedik rájuk. Márpedig Ugandában a fiatalok tudásra szomjaznak, meg akarják ismerni a világot, hogy legyen esélyük kitörni a szegénységből. A legtöbb iskolában ezért nagyon komolyan veszik az angol nyelv oktatását. Sok ugandai térségben még ráolvasással is gyógyítanak, de a magyar orvosok segítsége azért hatékonyabb.

Az egészségügyi központok előtt végtelen türelemmel vártak a sorukra a helyiek, hogy a „fehér gyógyítók” megnézzék őket. Ezeken a területeken sokszor 10 000 emberre jut egy orvos, és előfordul, hogy 5-10 kilométert kell sétálni a rendelőig. Gyakori betegség a környéken a malária, a sárgaláz, a lepra és a TBC. Egy családban 8-10 gyerek is van, a nők pedig otthon szülnek. A magyar orvosok olyan betegségekkel találkoztak Ugandában, melyekről eddig csak könyvekben olvastak. A betegek tolmács segítségével értették meg, mi a bajuk. A Középsuli szereplői amellett, hogy segédkeztek az orvosoknak, sokat foglalkoztak a várakozó gyerekekkel is, akik rendkívül hálásak voltak a szeretetért, amit ott kaptak. A kicsik nagy része ekkor látta először életében tisztán az arcát a magyar fiatalok telefonjain - hiszen a legtöbben csak a közeli tócsáknak és pocsolyáknak köszönhetően tudták, hogy nagyjából hogyan néznek ki.

Szerző

Ellenzéki demonstráció volt Kiskunhalason

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:45
Képünk illusztráció
Fotó: Szabad Pécs
A tüntetők nem egy konkrét intézkedés miatt zárták le a városhoz közeli főút egyik sávját, hanem úgy általában az Orbán-kormány ténykedése miatt tiltakoztak.
Ellenzéki pártok és civilek demonstráltak Kiskunhalas közelében lezárva a félpályát a város melletti főút egy szakaszán - írja az atv.hu. A Kiskunmajsára vezető úton 200-250 méter hosszan állták el az autók délután. A tüntetők az akció okaként külön megemlítették rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály, de hozzátették, ezúttal általában véve bírálták az Orbán-kormányt.

"Vidéken is hajlamosak az emberek arra, hogy kifejezzék az ellenvéleményüket a kormány azon politikájával szemben, amellyel azt bizonyítja napi mint nap, hogy egyáltalán nem érdekli az ellenzék véleménye." - mondta az ATV-nek Marton Imre, az MSZP elnökségi tagja. A tudósítás megjegyzi, a tüntetés miatt komoly torlódás nem alakult ki, atrocitás nem történt.

Civilekre lőtt a venezuelai hadsereg a brazil határnál - eddig két halottról tudni

Publikálás dátuma
2019.02.22 21:08
Két halottja és tucatnál is több sérültje van a lövöldözésnek
Fotó: AFP or licensors/ NELSON ALMEIDA
Az emberek a katonai járművek elé állva próbálták megakadályozni a határzárat, ezzel segítve az adományok bejutását a dél-amerikai országba, ám ekkor éles lőszerrel közéjük lőttek.
Csütörtökön megírtuk, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök elrendelte az ország brazíliai határának lezárását, mert az onnan érkező külföldi segélyszállítmányokat a "katonai invázió előjátékának" tartja.

 Pénteken aztán a hírek szerint egy humanitárius konvoj akart bejutni az országba, civilek ebben megpróbáltak segíteni a határ megnyitásával, ám ekkor a venezuelai katonák tüzet nyitottak rájuk - írja a hvg.hu. A portál a Reuters hírügynökség információi alapján azt közölte, eddig két halott és tizennégy sebesült a történtek mérlege.