Afrikában segítettek a magyar középiskolások

Publikálás dátuma
2017.10.24 07:36
Forrás: Magyar Afrika Társaság
Fotó: /
Iskolapad, ablak, világítás. Ez mind alap a magyar diákoknak, ám az ugandai oktatási intézményekben nem mindig adatik meg. A képre kattintva galéria nyílik!

A Középsuli sorozat szereplői Afrikába látogattak, hogy megismerjék a helyi iskolákat és segítsék a Magyar Afrika Társaság orvosainak munkáját. Mindeközben életre szóló, izgalmas kalandokba keveredtek.

Afrika egyes részein kilométereket kell megtenniük a diákoknak, hogy eljussanak az iskolába. Nincs elég ivóvíz, a legtöbb helyen áram sincs. Egy magyar diák el sem tudja képzelni, hogyan lehet így élni. Vagy legalábbis nem tudta eddig. De most megtudhatja a Középsuli szereplőitől, akik a Magyar Afrika Társasággal (AHU) együttműködve utaztak ki Afrikába. A céljuk egyrészt az volt, hogy segítsék és népszerűsítsék az AHU ott dolgozó orvosainak munkáját, másrészt pedig kipróbálják a helyi iskolákat, bemutassák a kortársaiknak, milyen kemény feladat Uganda egyes részein az iskolába járás is, hiszen kilométereket kell gyalogolni.

Ha valaki Afrikába látogat, gyakran értékeli át teljes eddigi életét. Így éreztek a Középsuli szereplői is, akik nehezen gondolnak abba bele, hogy eddig mennyi felesleges tárgy után vágyakoztak, hányszor vesztek össze a szüleikkel, amiért kötelező volt suliba menniük, miközben a világ egyik másik pontján a gyerekek hiába imádnak iskolába járni, az odaútba akár bele is halhatnak, annyira sok veszély leselkedik rájuk. Márpedig Ugandában a fiatalok tudásra szomjaznak, meg akarják ismerni a világot, hogy legyen esélyük kitörni a szegénységből. A legtöbb iskolában ezért nagyon komolyan veszik az angol nyelv oktatását. Sok ugandai térségben még ráolvasással is gyógyítanak, de a magyar orvosok segítsége azért hatékonyabb.

Az egészségügyi központok előtt végtelen türelemmel vártak a sorukra a helyiek, hogy a „fehér gyógyítók” megnézzék őket. Ezeken a területeken sokszor 10 000 emberre jut egy orvos, és előfordul, hogy 5-10 kilométert kell sétálni a rendelőig. Gyakori betegség a környéken a malária, a sárgaláz, a lepra és a TBC. Egy családban 8-10 gyerek is van, a nők pedig otthon szülnek. A magyar orvosok olyan betegségekkel találkoztak Ugandában, melyekről eddig csak könyvekben olvastak. A betegek tolmács segítségével értették meg, mi a bajuk. A Középsuli szereplői amellett, hogy segédkeztek az orvosoknak, sokat foglalkoztak a várakozó gyerekekkel is, akik rendkívül hálásak voltak a szeretetért, amit ott kaptak. A kicsik nagy része ekkor látta először életében tisztán az arcát a magyar fiatalok telefonjain - hiszen a legtöbben csak a közeli tócsáknak és pocsolyáknak köszönhetően tudták, hogy nagyjából hogyan néznek ki.

Szerző
2017.10.24 07:36

Hétvégén már országszerte esni fog a hó

Publikálás dátuma
2018.12.14 15:04

Fotó: / Németh András Péter
Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. Több megyében hófúvás miatt is figyelmeztetnek.
A mediterrán térségben örvénylő ciklon csapadékzónája fokozatosan fölénk helyeződik, és egyre többfelé várható havazás – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szombaton borult lesz az ég, országszerte számíthatunk havazásra, és a keleti határnál átmenetileg vegyes halmazállapotú csapadék is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hóréteget hordhatja a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -4 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul.
Szombatra csaknem az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt, az érintett területeken 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyében hófúvásra figyelmeztetnek.
Vasárnap nyugat felől csökken a felhőzet, de a keleti megyékben szinte egész nap erősen felhős vagy borult marad az ég. Az ország keleti felében egyre kevesebb helyen eshet a hó, de – főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében – még este is havazhat. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -5 fok között alakul, de a derült, hófedte tájakon ennél több fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +2 fok között lesz.  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt. 
2018.12.14 15:04

Tizenhat új Airbus harci helikoptert vásárolt a honvédség

Publikálás dátuma
2018.12.14 15:02
Egy H225M katonai helikopter
Fotó: AFP/ Janek Skarzynksi
A honvédelem gazdasági hivatal a régi orosz helikopterek elavulásával magyarázza a vételt, de gyanús, hogy a Franciaországból rendelt gépekkel a kormány félrenézést is vásárolt Paks 2 miatt. Ha nem mondták le korábbi beszerzésüket, már több mint 30 helikopternél tarthatunk.
Tizenhat Airbus, H225M-típusú helikoptert vásárolt a Magyar Honvédség. A beszerzésről szóló szerződést pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban (HM) írták alá – magyar oldalról  Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatal főigazgatója, az Airbus Helicopters részéről pedig Dennis Bernitz és Thomas Hein értékesítési, illetve kereskedelmi vezetők szignózták dokumentumot.
A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az új helikopterekkel 2023-tól bővül a légiflotta, beszerzésükre pedig azért volt szükség, mert meglévő, Mi-8-as és Mi-17-es szállító helikopterek hamarosan elérik üzemidejük és rendszerben tarthatóságuk végső határidejét. Igaz, nem régen 5,2 milliárdos nagygenerálon estek, a felújítással megbízott orosz cég pedig a Zoom szerint másfélszer olyan drágán vállalta a munkát, mint ukrán versenytársaik tették egy török megbízás esetében.
A nagy bevásárlást már egy korábbi megrendelés is megelőzte: az Airbus júniusban számolt be róla, hogy a honvédség 20 darab  H145M-gépet vásárol tőlük. Ha a korábbi beszerzést nem vonták vissza, az újakkal együtt már 36 Airbus-helikopter beszerzésénél tarthatunk. A helyzet tisztázását nem könnyíti meg, hogy a kormány júniusban és december 13-án is 20 Airbus-gép vásárlásáról tájékoztatott; ha nem ugyanazt az üzletetet reklámozzák- a beszerzésről nyilatkozó Szijjártó Péter nem fogalmazott egyértelműen – akkor akár 56 gép beszerzése is felmerülhet, bár ekkora volumenű beruházás kevéssé valószínű. Mint lapunk írta, a tenderrel nem csak modern légierőt, de nyugati félrenézést is vásárol a kormány, az orosz üzletnek számító Paks2-beruházás miatt. Hogy mennyit kóstál majd a helikopter flotta beszerzésem arról csak találgatni lehet, de az biztos, hogy a választások előtt hirtelen titokban katonai célokra különítettek el 650 milliárd forintot. Hogy ebből a pénzből mit finanszíroznak, arról csak találgatni lehet, hiszen államtitkoknak minősül.
2018.12.14 15:02
Frissítve: 2018.12.14 15:07