Gémesi pártja összefogott az LMP-vel

Publikálás dátuma
2017.10.22. 15:44
Az Új Kezdet sajtótájékoztatója FOTÓ: Molnár Ádám
Az LMP-vel együttműködve indul a jövő évi választáson a Gémesi György gödöllői polgármester által alapított Új Kezdet – jelentették be szombaton párt gödöllői nagygyűlésén. 

A tervek szerint az LMP és az Új Kezdet novemberben írja alá azt az együttműködési megállapodást, mely minden részletet szabályoz majd. Az már most biztossá vált, hogy a közös miniszterelnök-jelölt Szél Bernadett lesz.

Gémesi szerint pártja még túl fiatal az önálló induláshoz (idén márciusban jelentette be, hogy létrehozza az Új Kezdetet) a Lehet Más a Politikát viszont sok mindenben tudják segíteni. „Azzal tudunk hozzájárulni, hogy polgármesterek vagyunk, tudunk az emberek nyelvén beszélni, ezt a lokalitást visszük be ebbe az együttműködésbe. Az LMP-nek van egy frakciója, országos párt, nyilván nekik abban van nagyobb mozgásterük. Együttesen ez olyan eredményt hozhat, amely hozzásegít bennünket a választás eredményességéhez” – idézi a Magyar Nemzet a pártalapító gondolatait.

Gémesi Facebook-oldalán annyit tett hozzá: "hiszem hogy lehet egy gyűlölettől, félelemtől és mesterséges ellenségképtől mentes verseny- és kormányképes alternatívát felépíteni. Ennek az építkezésnek az alapjait tettük és tesszük le" - írta.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a nagygyűlésen azt hangsúlyozta, az oktatásban és az egészségügyben is meg kell hallgatni az emberek, településvezetők véleményét, javaslatait. „Nincs működő egészségügyünk, kiváló oktatásunk, és nincsenek jó bérek ebben az országban. […] Magyarország olyan ország lett, ahol a kivándorlás tragikus méreteket öltött. Mindannyian tudjuk, hogy a megoldás az országban szerves együttműködésben kell hogy megvalósuljon, és ennek a legkézenfekvőbb formája az, hogy ami és akik behálózzák az országot, a kistelepülések és azok vezetői, azok az emberek akik ott élnek, együtt kell velük gondolkodnunk a közös problémák megoldásán” – mondta Szél Bernadett.

Szerző

Piros riasztást adtak ki két megyére és Budapestre

Publikálás dátuma
2017.10.22. 15:25
FOTÓ: Patrick Lefevre / BELGA MAG / BELGA
Több megyére másodfokú, két megyére és a fővárosra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki a sok eső miatt - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében.

Veszélyjelzésükben azt írták: délutántól hétfő estig az országban nagy területen jelentős, az ország északnyugati, illetve délkeleti területeit leszámítva 30-80 milliméter eső valószínű. Emiatt Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, míg Komárom-Esztergom és Pest megyében, valamint Budapesten elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Hétfőn országszerte tartós esőre figyelmeztetnek, első, másodfokú, míg a középső területeken (köztük a fővárosban) már harmadfokú figyelmeztetésekkel. Elsősorban a Dunántúlon éjféltől hétfő éjfélig helyenként viharos széllökések is lehetnek. A hétfő déli, kora délutáni órákban 75-85 kilométer/óra körüli széllökésekre is számítani lehet.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legmagasabb hőmérséklet általában 12-17 Celsius-fok között várható, de az Alföld déli részén 18-20 fok is lehet. Késő estére 8-14 fok közé hűl le a levegő. Hétfőn a minimumhőmérséklet 8-13, a maximum 9-15 fok között alakul.

Szerző

Értelmetlen népszavazás a bulinegyedről?

Publikálás dátuma
2017.10.22. 14:17

Értelmetlen a Belső-Erzsébetvárosban meghirdetett helyi népszavazás, mert a Fővárosi Kormányhivatal a kerületi ellenzéki képviselők kérdésére úgy nyilatkozott: a Fidesz által 2013-ban módosított kereskedelmi törvényből következően a helyi önkormányzat a világörökségi részeken semmilyen módon nem jogosult a nyitva tartás szabályozására – ezt adta közre szombat este Oláh Lajos, a kerület egyéni országgyűlési képviselője (DK) a polgároknak írott személyes levélben, illetve a Facebookon.

Mint emlékezetes, a kerületi képviselő-testület október 3-i ülésén nem kapott többséget a vendéglátóhelyek egységes nyitva tartására vonatkozó indítvány, mert a teljes Fidesz frakció, illetve a Jobbik képviselője leszavazta. Ugyanakkor a testület azt az elvi döntést hozta, hogy legyen helyi népszavazás ebben a témában. A fideszes többség a következő kérdést terjesztette a helyi választási bizottság elé: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő- testülete Budapest VII. kerület Károly körút - Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út által határolt területén úgy szabályozza az üzletek nyitvatartási rendjét, hogy a vendéglátást folytató üzletek 24.00 óra és 6.00 óra között nem tarthatnak nyitva?” A bizottság október 16-án hitelesítette a kérdést.

Eközben a baloldali ellenzéki képviselők írásbeli kérdéssel fordultak a Fővárosi Kormányhivatalhoz, hogy Belső-Erzsébetváros világörökségi területén az erzsébetvárosi önkormányzat egyáltalán milyen formában jogosult szabályozni a vendéglátóhelyek nyitva tartását. Erre kapták azt a választ, hogy a helyi önkormányzat a világörökségi részeken semmilyen módon nem jogosult a nyitva tartás szabályozására.

„Jelen állás szerint a kerületi Fidesz kezdeményezésére vágtatunk egy több tízmillió forintba kerülő helyi népszavazás felé, melyről a Fidesz kormány hivatala azt állítja, hogy fabatkát sem ér!

Oláh Lajos

Oláh Lajos

Hiába döntene a népszavazáson a többség a nyitva tartás korlátozása mellett, a hatályos törvények nem engedik, hogy a kerület döntsön ebben a kérdésben!? Ön érti, mi történik itt? Tombol a szakmai dilettantizmus?” – fogalmaz levelében Oláh, felvetve, hogy „ha a Kormányhivatalnak igaza van, akkor helyi szinten tényleg nem marad más hátra, mint kamu népszavazás helyett a jelenlegi jogszabályok szigorú betartatása és számonkérése! A kerületi jegyző, ha kell, vonja vissza a nem megfelelően működő, a köz érdekeivel semmit nem törődő vendéglátóhelyek éjszakai működési engedélyét.”

A belső-erzsébetvárosi lakosokat ugyanakkor azért háborítja fel a beígért – bár bizonytalan időpontban megtartandó – népszavazás, mert a szabályok szerint azon az egész kerület véleményét kérdezik, miközben a „bulinegyed” zaja és közegészségügyi anomáliái csak a Nagykörúton belül élőket, a kerület lakosságának legfeljebb negyedét sújtják.

Szerző