Evidencia?

Olvasótársam, Románok Mónika azt állította október 13-i véleményében, hogy Theresa May brit miniszterelnök "nagyszerű, rátermett, rendkívül humánus és bölcs". Nos, a politikában eddig nem bizonyította egyiket sem. Bölcs? Nem volt Brexit-párti a referendum előtt, utána pedig hirtelen a "kemény Brexit" híve lett, annak ellenére, hogy a közvélemény tekintélyes része, és a közgazdászok többsége sem fogadja el ezt.

Biztonságos parlamenti többsége ellenére választást írt ki, mert elhitte, hogy ez a Munkáspárt megsemmisítő vereségéhez vezet, de ez a döntése aláásta saját politikai helyzetét. Humánus? Tovább folytatja a megszorítás politikáját, amely például az egészségügyi ellátás ellehetetlenítésével emberek szenvedését hosszabbítja meg, és sokak korai halálát okozza. Sajnos személyes tapasztalatom is van ebben a témában. Ennyi talán elég ahhoz, hogy elfogadjuk: a "külső és belső" kritikák valószínűleg nem valami rosszindulatú összeesküvés következményei.

2017.10.24 08:26

May: Trump azt javasolta, hogy pereljem be az EU-t

Publikálás dátuma
2018.07.15 11:53
Theresa May és Donald Trump 2018. július 13-án
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
A brit miniszterelnök túlságosan keménynek találta az ötletet.
Theresa May brit miniszterelnök szerint az amerikai elnök azt javasolta neki, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások helyett perelje be az EU-t – írja az MTI. Donald Trump, aki kétnapos hivatalos látogatást tett az Egyesült Királyságban, a tárgyalások végén Theresa May kormányfővel tartott közös pénteki sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy előállt May számára egy javaslattal az EU-val szembeni magatartásról, de azt a brit miniszterelnök „túlságosan keménynek, talán brutálisnak is” találta. Theresa May, aki a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának vendége volt, arra a kérdésre, hogy miként hangzott ez a „brutális javaslat”, közölte: Trump azt ajánlotta neki, hogy ne tárgyaljon tovább az EU-val, hanem perelje be az uniót. Arra nem tért ki, hogy Trump szerint Londonnak milyen címen kellene beperelnie az Európai Uniót, de kijelentette, hogy Nagy-Britannia folytatja a tárgyalásokat az EU-val. Theresa May a vasárnapi BBC-műsorban felidézte azt is, hogy kettejük péntek esti sajtóértekezletén Trump már azt javasolta: a brit kormány ne álljon fel a tárgyalóasztaltól, mert akkor a Brexit-tárgyalások „lefulladnak”. Donald Trump már a brit miniszterelnökkel és kabinetjével tartott kétoldalú tárgyalások előtt óriási belpolitikai vihart kavart Nagy-Britanniában egy interjúval, amelyben kijelentette, hogy ha Nagy-Britannia a Brexit után is szoros kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn az Európai Unióval, az lehetetlenné tenné a brit–amerikai szabadkereskedelmi megállapodást, amelyre London törekszik. Az interjút a The Sun című, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú jobboldali brit tömeglap készítette az amerikai elnökkel. A lap által pénteken ismertetett részletek szerint Trump az interjúban azt is kijelentette, hogy ő nagyon sok mindent másképp csinált volna a Brexit-tárgyalásokon, és kész lett volna arra is, hogy felálljon a tárgyalóasztaltól, mivel „ami most folyik, az nagyon szerencsétlen”. Véleménye szerint ugyanis túl hosszú a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat, és az olyan megállapodások, amelyekhez túl hosszú idő kell, „soha nem jók”. Hozzátette, hogy megmondta Theresa Maynek, „hogyan kellene ezt csinálni”, de a brit kormányfő nem értett vele egyet, nem hallgatott rá, más utat választott. Valószínűleg ez volt az a „brutális javaslat”, amelyre az amerikai elnök a brit kormányfővel tartott péntek esti közös sajtótájékoztatón részletek nélkül utalt, és amelyről Theresa May a vasárnapi BBC-interjúműsorban felfedte, hogy Trump a Brexit-tárgyalások folytatása helyett az Európai Unió elleni jogi eljárás megindítását javasolta neki. A kétoldalú megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón Trump „álhírnek” nevezte a The Sun által vele készített interjú ismertetésének módját, arra hivatkozva, hogy a brit lap kihagyta a cikkből „azokat a nagyszerű dolgokat”, amelyeket ő Theresa Mayről mondott. Az amerikai elnök szerint ezeket kellett volna „a főcímben kiugratni”.
Mint megírtuk, Trump nagy-britanniai látogatásán az elnöki gépen adott interjút az ITV tévécsatorna műsorvezetőjének, melynek során részleteket árult el a II. Erzsébettel folytatott megbeszéléséről is. Például megerősítette, hogy terítékre került a Brexit. „Ő azt mondta, hogy ez egy nagyon – és igaza is van –, nagyon összetett probléma, és azt hiszem, senki se gondolta, hogy mennyire összetett lesz...” – mondta, és rendkívüli asszonynak nevezte a brit uralkodót.
2018.07.15 11:53
Frissítve: 2018.07.15 13:39