Belga és osztrák fesztiváldíj az 1945-nek

Török Ferenc 1945 című filmje kapta a bécsi zsidó film fesztivál (Jüdisches Filmfestival Wien) közönségdíját a hétvégén. Az 55 alkotást felvonultató kéthetes nemzetközi rendezvény nyitófilmje volt a magyar alkotás. Vasárnap pedig a belgiumi Waterlooban idén ötödször megrendezett történelmi filmek fesztiválján (Waterloo Historical Film Festival) a kritikusok zsűrije a legjobb film díjával méltatta a magyar alkotást.

Szerző

Kakaókoncert menekült gyerekekkel

Publikálás dátuma
2017.10.24. 07:48

Október 22-én menekült gyerekeket látott vendégül kakaókoncertjén a Budapesti Fesztiválzenekar. Fischer Iván, a zenekar vezetője az Afganisztánból érkező gyerekeknek nem csupán zenélt, velük nem csupán kakaózott és beszélgetett, hanem támogatást is ígért: "És hogyha a gyerekek valami hangszert akarnak tanulni, akkor szívesen segítünk." - mondta a résztvevő gyerekeknek. A zenekar évek óta folyamatosan segíti a gyerekek hangszerválasztását. Ezért született meg Hangszerkóstoló elnevezésű programjuk is, amelynek keretében a zenekar muzsikusai iskolákban és más helyszíneken mutatják be hangszereiket a fiataloknak. Elmagyarázzák, melyik hangszerrel hány éves kortól és hogyan érdemes foglalkozni. A bemutató után a gyerekek maguk is kipróbálhatják, "megkóstolhatják" a hangszereket. A hangszerválasztás után személyre szabott tanácsot adnak, hol lehet és hol érdemes elkezdeni a tanulást. Ez a lehetőség most már már azokra a muzsikálásra vágyó, épphogy Magyarországra csöppent menekült gyerekekre is vonatkozik, akik - és szüleik - nem tudják még, hogy merre induljanak, hogyan tegyék meg az zenetanuláshoz vezető első lépéseket.

Szerző

Nepp Józsefet október 30-án búcsúztatják

Publikálás dátuma
2017.10.24. 07:48
Fotó: Shutterstock

Október 30-án 13 órakor vesznek végső búcsút Nepp József Kossuth-díjas rajzfilmrendezőtől a budakeszi temetőben, utána a budakeszi római katolikus plébániatemplomban gyászmisét tartanak. Nepp Józsefet életének 84. évében, október 6-án váratlanul érte a halál. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt, forgatókönyvírót, a magyar mozgókép mesterét az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Szerző