Bosszúper a 444.hu bántalmazott újságírójával szemben

Publikálás dátuma
2017.10.24. 15:16
Shutterstock illusztráció

Rágalmazásért beperelte Halász Júliát, a 444.hu kamerását Szabó László fideszes politikus, a Honvédelmi tárca rendezvényszervezőjének a volt vezetője. Az ügyben kedden tartották az első, úgynevezett békéltető eljárást, ám itt Szabó jogi képviselője azt nyilatkozta, hogy nem hajlandóak elállni a pertől. Maga a fideszes képviselő, bár jelen volt a tárgyalóteremben, nem szólalt meg.

Mint arról írtunk, Halász Júlia azt állította, hogy tavasszal egy fideszes rendezvényen Szabó László kivezette őt a teremből, ahol egy nyilvános fórumot tartottak. Ezután - a videóriporter állítása szerint - Szabó kicsavarta a karját, elvette a telefonját, tartalmát kitörölte. Miután Halász Júlia feljelentést tett az ügyben a rendőrség vizsgálatot indított, ám ejtették a nyomozást. Halász Júlia nemrég kapta meg a nyomozás iratait és mint lapunknak most elmondta: a rendőrség úgy zárta le az ügyet, hogy meg sem hallgatta Szabó Lászlót.

Időközben Szabó László, aki a tett elkövetését tagadta, de a sajtó kérdéseire érdemben nem volt hajlandó válaszolni, beperelte Halász Júliát rágalmazásért. Úgy tudni, Szabó a vádját a Pesti Srácok (PS) nevű kormánypárti portálon közzétett néhány másodperces videóval próbálják alátámasztani.

Mint azt Halász Júlia elmondta, amikor Szabó őt kivezette a teremből néhány fiatalember is lekísérte őket, közben az egyik a telefonjával végig felvette az akciót. Ebből a hosszú felvételből kerülhetett el néhány másodpercnyi a PS szerkesztőségébe.

A felvételen az látható, amikor a teremből kivezetett, majd a fiatalemberek által az utcán körbevett újságírónő az őt filmező
fiatalember kamerája felé kap azt kérve, hogy mondja meg, hogy kik azok az őt körbeálló emberek és hogy vegye fel őket is. Szabóék ezzel a pár másodpercnyi, megvágott videóval szeretnék bizonyítani, hogy valójában Halász Júlia volt az agresszív.

Halász Júlia most elmondta: a rendőrség ugyan megtalálta az őt videózó fiatalembert, ám az a nyomozóknak azt közölte, hogy ugyan szeretett volna felvételeket készíteni Halász Júliáról, ám az „túl rossz minőségű lett” így kitörölte azokat. A nyomozati anyagokba belepillantott újságírónő szerint a rendőrség azt sem kérdezte meg a tanútól, hogy ő készítette-e el a PS-nek elküldött pár másodperces anyagot.

Szerző

DK: Orbán ünnepeltetésére költhetik a tao-pénzeket

Publikálás dátuma
2017.10.24. 15:11
MTI Fotó: Kovács Tamás
 A Demokratikus Koalíció azt állítja, hogy szervezetten, buszokkal szállítottak nézőket Orbán Viktor miniszterelnök hétfői ünnepi beszédére.

A párt elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón azt mondta, már csak azért is folytatni fogják a tao-pénzek átláthatóságáért indított pereket, hogy kiderüljön, mennyi közpénzt költött a Fidesz a kormányfő "bértapsolóira".

Ráczné Földi Judit azt mondta, több fotó is megjelent a helyszín közelében parkoló buszokról, többek között a felcsúti Puskás Akadémia járművéről. Nem először merül fel, hogy Orbán Viktor ünnepeltetésére költhetik a tao-pénzeket - folytatta, hozzátéve: a Puskás Akadémia busza "állandó vendég" az állami ünnepeken, feltűnt március 15-én is.

A sajtótájékoztatón a DK szóvivőjét megkérték, hogy kommentálja a miniszterelnök szavait, amelyek szerint "márciusban újrakezdjük. És akkor áprilisban ismét győzni fogunk". Az, hogy Orbán Viktor mondja be, hogy mikor lesz a választás, azt jelenti, hogy Áder János nem köztársasági elnök, hanem gyakorlatilag egy fideszes pártkatona - reagált Gréczy Zsolt.

Szerző

Meghalt Magyar Kálmán Széchenyi-díjas orvos

Publikálás dátuma
2017.10.24. 14:42
Fotó: Shutterstock
Életének 84. évében október 21-én elhunyt Magyar Kálmán Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja és a Semmelweis Egyetem Gyógyszerhatástani Intézet professor emeritusa, aki egyebek mellett a központi idegrendszerre ható gyógyszerek hatásmódjának biokémiai vizsgálata terén ért el nemzetközi figyelmet is kiváltó eredményeket - közölte az MTA.

Magyar Kálmán 1933-ban született Szentlőrinckátán. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1959-ben. Tudományos pályáját az egyetem Gyógyszertani Intézeténél kezdte, ahol 1965-től adjunktusként, 1972-től pedig docensként dolgozott. 1979-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. Ugyanebben az évben bízták meg a SOTE Gyógyszerhatástani Intézetének vezetésével tanszékvezetői beosztásban. Az intézetet 1998-ig vezette. 2003-ban professor emeritusi címet kapott. Vezetője volt az MTA és a SOTE közös Neurokémiai Kutatócsoportjának is.

1970-ben védte meg az orvostudományok kandidátusi, 1978-ban akadémiai doktori értekezését. Az MTA Elméleti Orvostudományi Tudományos Bizottságának és a Gyógyszerkutatási és Farmakoterápiás Munkabizottságának lett tagja. 1987-ben megválasztották az MTA levelező, 1995-ben rendes tagjává. Fő kutatási területe a központi idegrendszerre ható gyógyszerek hatásmódjának biokémiai vizsgálata volt, valamint a gyógyszerek sorsa a szervezetben.

Mintegy 15 originális magyar gyógyszermolekula szervezetbeni sorsának vizsgálatát végezte el, és tisztázta farmakokinetikai tulajdonságaikat. Munkásságával megalapozta ezeknek a vegyületeknek a magyarországi és nemzetközi törzskönyvezését. Eredményeit egyebek mellett Akadémiai Díjjal és Széchenyi-díjjal is elismerték - olvasható a közleményben.

Szerző