Ez vicc? - Parkolóház lesz a Vidámpark helyén

Publikálás dátuma
2017.10.25. 15:17
A műemlék körhinta talán megmarad. FOTÓ: Népszava
A Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy 2019 végéig 5,7 milliárd forintos állami támogatásból megvalósítja a 700 férőhelyes Hermina Garázs projektet a Vidámpark helyén.

A képviselők 20 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes erről szóló javaslatát.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója korábban elmondta, a többszintes létesítmény részben a felszínen, részben a felszín alatt helyezkedik majd el a terület Kacsóh Pongrác út felé eső végének azon zónájában, amelyet már a Vidámpark működésének utolsó éveiben is parkolónak használtak.

Az építmény tetejére várhatóan felfutnak majd a Kárpát-medence múltbéli élővilágát bemutató Pannon Park zöldfelületei.
Horváth Csaba (MSZP) arról kérdezett, hogy miért kerül a tervezett garázsban egy parkolóhely kialakítása 10 millió forintba. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta, a későbbiekben dől el, hogy mennyibe kerül a beruházás, a tervezés folyamatban van.

Szigorítják a szmogrendeletet

Tovább korlátozzák a szmogriadó idején használható gépjárművek körét a fővárosban. Az elfogadott határozat szerint 2018. október 1-je után a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátozzák a 7-es és a 8-as környezetvédelmi osztályú - Euro 3-as dízelüzemű - gépjárművek forgalmát is. Az intézkedéssel a korlátozottak aránya az üzembentartók mintegy harmadáról gyakorlatilag 40 százalékára emelkedne.

A döntés értelmében a korlátozás 2019. október 1-jével riasztási fokozat elrendelése esetén a 10-es és a 11-es környezetvédelmi osztályú - Euro 4-es dízelüzemű - gépjárművekre is vonatkozik.

Új fizetős parkolási övezet jön létre Újpesten
A Fővárosi Közgyűlés több kerületi parkolási szabály módosításához járult hozzá, így például új fizetős övezetet alakított ki Újpesten.
A főváros a változtatással egyetértését adta egy újpesti parkolási várakozási övezet kialakításához, amit a helyi önkormányzat arra hivatkozva kért még júniusban, hogy a szomszédos XIII. kerületben szinte teljes egészében fizetőssé vált a parkolás, így jelentősen nőtt a városrészükben várakozó gépkocsik száma.
A képviselők emellett eltörölték a szeptemberben bevezetett hétvégi és ünnepnapi fizetős parkolást a Városligetben, mivel az ezekben az időszakokban a környékre érkezők inkább az ingyenes helyeken a VI. és VII. kerületi utcákban parkolnak, problémát okozva ezzel az ott élőknek.
Egy a zárószavazás előtt elfogadott módosítással emelték a VI. és a VII. kerület Dózsa György úttal érintkező fizetős övezeteinek díjtételét is, a szomszédos XIV. kerületben bevezetett mértékre.
Szerző

Kezdődik! - Metrópótló buszok járnak a hétvégén

Publikálás dátuma
2017.10.25. 14:05
FOTÓ: Molnár Ádám
Metrópótló buszok közlekednek a hétvégén a 3-as vonal északi szakaszán a november elején induló felújítási munkák előkészítése miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A járatok a Deák Ferenc térről indulnak és a metrómegállókhoz közeli éjszakai járatok megállóhelyén állnak meg. A BKK felhívta a figyelmet arra, hogy a Újpest a 14-es villamossal is megközelíthető, amely a Lehel térről indul, és a pótlás idején háromkocsis szerelvényekkel közlekedik. A pótlás miatt áthelyezik a 15-ös és 105-ös Gyöngyösi utcai megállóját.

A metrópótlásra a 3-as vonal hamarosan induló rekonstrukciós munkáinak előkészületei miatt van szükség. A vonal északi szakaszának felújítása november 3-án indul, ekkortól a szerelvények munkanapokon az első hajnali járatindulástól 20.30-ig Kőbánya-Kispestről csak a Lehet térig közlekednek, este fél 9 után, valamint szombaton és vasárnap egész nap a teljes vonalon pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Szerző

Már nem a Dunától védenék a Római-partot

Publikálás dátuma
2017.10.25. 12:50
MTI FOTÓ: Bruzák Noémi
A római-parti védműtől független, külön projektként kezelik az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak árvízvédelmét - döntött a Fővárosi Közgyűlés a városvezetés javaslatára szerdán.

A testület 24 igennel, 1 nem szavazat ellenében, 7 tartózkodás mellett támogatta a Tarlós István főpolgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést.

A Fővárosi Közgyűlés határozatban mondta ki: egyetért azzal, hogy a csillaghegyi öblözet egészének árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény keretében külön projektként az Aranyhegyi-patak és a Barát-patak mentén valósuljon meg az árvízvédelem. Ennek érdekében a patakok esetében folytassák le a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást, míg a Dunával párhuzamos védműről mint második ütemben megvalósuló létesítmény fejlesztéséről annak pontos nyomvonalának kijelölését követően, később dönt majd a testület. (A végleges nyomvonalról majd csak a választás után döntenek - szerk.)

Ahogyan lapunk már megírta: ha a beruházások megvalósulnak, akkor semmilyen komolyan vehető indok nem lesz a mobilgát felépítésére, hiszen a védendő öblözet, vagyis a lakott terület már biztonságban lesz, az ártéren pedig sem az államnak, sem az önkormányzatnak nincs mentesítési kötelezettsége.

Szerző