Előfizetés

Dél-budai centrumkórház - Miniszterelnöki megbízottat neveztek ki

Publikálás dátuma
2017.10.25. 18:03
Bedros Róbert, az újbudai Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. MTI F
Miniszterelnöki megbízott irányítja és koordinálja a jövőben a dél-budai centrumkórház építését; a feladattal Bedros Róbertet, az újbudai Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatóját bízták meg - jelentette be az emberi erőforrások minisztere a Szent Imre kórházban tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

Balog Zoltán közölte, Bedros Róbert az Egészséges Budapest Program dél-budai centrumkórházának beruházásával kapcsolatban tájékoztatja majd Orbán Viktor miniszterelnököt, feladata lesz továbbá, hogy az új intézmény létrejöttével összefüggő koordinációs és egyeztetési feladatokat ellássa.

A 100 milliárd forintot meghaladó zöldmezős beruházással - a XI. kerületi Dobogó területén - elkészülő ezerágyas új kórház több mint egymillió ember ellátását biztosítja majd, a dél-Budán élők mellett ellátja az agglomerációban lakók egy részét, például a Törökbálinton, Érden, Budaörsön és Pátyon élőket.

Idősügyi nemzeti minimumot sürget az LMP

Az LMP ötpárti egyeztetést kezdeményezett szerdára egy idősügyi nemzeti minimum megalkotása céljából, ám várhatóan csak a Jobbikkal egyeztethetnek erről. Schmuck Erzsébet budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: mind a Fidesz, mind az MSZP a távolmaradását jelezte- informált az MTI.

Az LMP frakcióvezető-helyettese azért is tartotta szükségesnek egy az idősek által kívánt nemzeti minimum kialakítást, mert szerinte a kormány célja nem az idősek helyzetének javítása, csupán az, hogy minél több nyugdíjast nyerjen meg magának. 

A kabinet tudatosan tervezte alul az inflációt januárban, mert az alacsonyabb járadék folyósításával ingyen használhatta az idősek pénzét - jelentette ki a politikus, aki problémásnak nevezte, hogy az 1 százalékos korrekció a legalacsonyabb járulékot kapóknak alig jelent valamit.  Az Erzsébet-utalvány összegét szerinte készpénzben kellene biztosítani, mert számos helyen nem használható az fel, és a kézbesítése is igen drága. Ráadásul az időseknek már eddig is részesülniük kellett volna a gazdasági növekedés hasznából.

A kormány ne kísérletezzen a rákos betegeken!

A Párbeszéd javaslatot nyújt be, hogy a kormány vonja vissza azt a gyógyszerbeszerzési eljárást, melynek értelmében november 1-jétől a daganatos betegek számára egyféle, a legolcsóbb onkológiai gyógyszert lesz kötelező felírnia az orvosoknak. Ez súlyosan veszélyezteti a rákos betegek biztonságos ellátását, és tovább ronthatja az Európában már így is legmagasabb halálozási számokat- írja közleményében Szabó Tímea, a párt társelnöke.

Magyarországon évente több, mint 50 ezer új daganatos beteget regisztrálnak, miközben évente több mint 33 ezren halnak meg rákos megbetegedésben. Ez nem csak Európában, hanem világviszonylatban is a legrosszabb arány. Ennek ellenére az Orbán-kormány rákgyógyszer támogatása a tavalyi évben sem érte el a 2005-ös szintet, súlyos hiány van a diagnosztikai berendezések területén, és hosszú hónapokat kell várni a kezelések megkezdésére.

A beteg- és orvosszakmai szervezetek szerint kormány új intézkedése tovább ronthatja a betegek gyógyulási esélyeit. Míg korábban három-négy gyógyszer közül is választhattak az orvosok, addig jövő hét szerdától csak a legolcsóbb készítmény felírására lesz lehetőség. A Párbeszéd határozati javaslatban követeli a kormánytól, hogy vonjak vissza a javaslatot és szakmai szervezetekkel egyeztetve dolgozzanak ki egy, a betegek biztonságát is biztosító eljárást. A párt írásbeli kérdést is intéz Balog Zoltánhoz, hogy megtudjuk: mi indokolta a módosítást, és milyen adatok támasztják azt alá- zárul a közlemény.