Nikolics és Németh újra a keretben

Huszonöt fős kerettel kezdi meg a felkészülést a magyar labdarúgó-válogatott a Luxemburg elleni idegenbeli (november 9.) és Costa Rica elleni hazai (november 14.) barátságos mérkőzésekre. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint a nemzeti csapat irányításával ideiglenesen megbízott Szélesi Zoltán ismét behívta Németh Krisztián és az észak-amerikai profi bajnokság alapszakaszát gólkirályként záró Nikolics Nemanját. Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa viszont saját kérésére kihagyja ezt a két találkozót.

"Örülök, hogy ezekben az időszakokban is játszhatunk barátságos mérkőzéseket, mert fontos, hogy amikor csak lehet, együtt lehessen a válogatott, hiszen egy közösségről van szó, melynek fejlődése szempontjából minden együtt töltött nap és lejátszott mérkőzés számít – fogalmazott a megbízott szövetségi kapitány. – Így az év vége felé több játékos is sérüléssel bajlódik, ezért döntöttem a szokásosnál picit nagyobb keret kihirdetése mellett. Az utazók névsoráról a luxemburgi mérkőzés előtt két nappal fogunk dönteni. Minden meghívott játékossal kapcsolatba léptem, mindannyian nagyon motiváltak, és biztosítottak arról, hogy a két mérkőzésen mindent meg fognak tenni a pozitív évzárás érdekében. Mindkét ellenfelünk ellen nehéz dolgunk lehet. Luxemburg esetében talán meglepő, hogy ezt mondom, de a franciák ellen elért döntetlenjük azt mutatja, hogy hazai pályán képesek lehetnek meglepetést okozni. Costa Rica pedig már kvalifikálta magát a jövő évi világbajnokságra, három éve pedig a legjobb nyolc közé jutott a vb-n. Összességében tehát két nehéz mérkőzésre számítok, melyeken szeretném, ha jó játékkal, minél jobb eredményt érne el a csapat."

A keret november 5-én vasárnap találkozik Telkiben és 8-án, szerdán utazik el Luxemburgba.

A 25 fős keret:

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gróf Dávid (Budapest Honvéd), Kovácsik Ádám (Videoton FC).

Védők: Bese Barnabás (Le Havre), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Yanbian), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Korcsmár Zsolt (Midtjylland), Korhut Mihály (Hapoel Beer Sheva), Szabó János (Paks), Vinícius Paulo (Videoton FC).

Középpályások: Balogh Balázs (Puskás Akadémia), Elek Ákos (Kairat Almaty), Nagy Ádám (Bologna), Pátkai Máté (Videoton FC).

Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Al Wahda), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Németh Krisztián (New England Revolution), Nikolics Nemanja (Chicago Fire), Priskin Tamás (Ferencváros), Sallai Roland (APOEL), Stieber Zoltán (DC United), Ugrai Roland (DVTK), Varga Roland (Ferencváros).

Szerző

B típusú szurkolói kártyát vezet be a Ferencváros

Publikálás dátuma
2017.10.25. 18:29
Kubatov Gábor - Fotó: Molnár Ádám
A Ferencváros B típusú szurkolói kártyát vezet be, amelyhez nem kell a vénaszkenneres regisztráció. Az MTI tudósítása szerint erről Kubatov Gábor klubelnök nyilatkozott hat nappal az után, hogy Facebook-oldalán bejelentette: a Fradi-tábor november 4-én, a Debrecen elleni hazai bajnoki labdarúgó-mérkőzésen visszatér a stadionba, miután sikerült megállapodni a távolmaradásukkal eddig tüntető szurkolókkal.

"Megállapodtunk, de hogy ki győzött, illetve ki kit győzött le, arra az a válaszunk: egyikünk sem, pontosabban a Ferencváros nyert ezzel a megegyezéssel" - ezt mondta Kubatov Gábor. Hozzátette: a 2014 nyara, az új stadion átadása óta, az új beléptetési feltételek miatt távolmaradó drukkerekkel másfél éves tárgyalássorozat után jutottak el a megegyezésig. Az elnök kiemelte: a megállapodás leglényegesebb pontját le sem írták, de mindkét fél egyetértett vele: bizonyos kereteken belül a stadionokban a szurkolói kultúrának változnia kell.

"A szurkolói csoportok vezetői és ötszáz drukker a vénalenyomatának megadásával szurkolói kártyát váltott ki, a többieknek B típusú kártyát tudunk adni, amihez nem kell vénalenyomatot adni" - mondta a klubvezető. Kiemelte: négy szektorba lehet így bemenni, a belépéshez az érvényes jegy és a kártya mellett fényképes igazolványra is szükség lesz. Kubatov Gábor elmondta: adott esetben a lelátón történt események egyértelmű és objektív megítélésére tesznek kísérletet, a következmények pedig vonatkoznak a drukkerekre és a biztonsági szolgálat embereire is.

"Nincs a stadionnak olyan pontja, amelyet ne látna kamera. Egyértelműen le van írva, milyen kihágásért milyen büntetés jár. Az ügyekkel foglalkozó, és azokban bizonyítékok alapján döntést hozó fegyelmi testület a szurkolói csoportok és a klub delegáltjaiból áll" - mondta az elnök. Hozzátette: akit ilyen fegyelmi alapján büntetnek meg, attól elveszik a B típusú kártyát, és csak a vénaszkenneres kártyával tud visszatérni.

Újságírói kérdésre Kubatov Gábor elmondta: a korábbi ügyekre, szurkolóktól kapott halálos fenyegetésekre fátylat borított.

Szerző

Nyilvános lesz a tao

Nyilvánosak a tao-pénzek, az erre vonatkozó adatokat ki kell adni - mondta ki a Kúria szerdán abban a perben, amelyet a Transparency International indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium ellen.

A civilszervezet a cégek társasági adójából az állam által sportcélra átengedett - úgynevezett tao - pénzekkel kapcsolatos 2011 és 2016 közötti adatok kiadását kérte a két minisztériumtól. A civilszervezet szerint a tao-rendszer 2011-es létrehozása óta eltelt időben több mint 360 milliárd forint ment el ilyen támogatásokra.

Korábban az elsőfokú bíróság nem jogerősen elutasította a keresetet, a másodfokú bíróság azonban javarészt helyt adott annak, és jogerősen kötelezte a tárcákat a kért adatok nagy részének kiadására.

Az elsőfokú bíróság elutasító döntésében részben adótitokra hivatkozott, részben pedig arra, hogy a kért adatok nem közérdekűek, az átlátható költségvetési gazdálkodáshoz nem szükséges az egyes gazdálkodó szervezetekre lebontva kiadni az adatokat.

A másodfokú bíróság jogerős ítéletében ugyanakkor azzal érvelt, hogy az adótitok nem abszolút korlátja a közérdekű adatok kiadásának, a közpénzek felhasználásának minden formája nyilvános, és ezzel annak is számolnia kell, aki tao-pénzek formájában nyújt támogatást.

Erősebb a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog, mint az adótitok - mondta ki a másodfokú bíróság.

A másodfokú bíróság a keresetnek javarészt helyt adva csupán annyiban utasította el azt, hogy nem kötelezte az adatkezelőket a tao-pénzekkel kapcsolatos egyes céges adatok - így például az adózó székhelyének, adószámának, számlaszámának - kiadására.

Az alperes minisztériumok a jogerős ítélet ellen a Kúriához fordultak felülvizsgálati kérelemmel.

A szerdai tárgyaláson ismertetett kérelmekben az alperesek a jogerős ítélet megsemmisítését, a kereset elutasítását és az elsőfokú ítélet jogerőre emelését kérték. Hivatkoztak többi között arra, hogy nem közérdekűek azok az adatok, amelyeknek a kiadását kéri a felperes, adótitkot sértene a kereset teljesítése, és a bíróság nem mérlegelhet a tekintetben, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságát, vagy az adótitok védelmét részesíti-e előnyben.

A felperes ugyanakkor azt kérte a Kúriától, hogy ne csupán 2016-ig, hanem a kereset teljesítéséig terjedő későbbi időszakra is adják ki a kért adatokat.

A Kúria a felülvizsgálati kérelmeket elutasította és a jogerős ítéletet helyben hagyta.

A Kúria szóbeli indoklása szerint az alaptörvény és több alkotmánybírósági határozat is kimondta: a közpénzek felhasználásának átláthatóságához kiemelkedő közérdek fűződik.

Közérdekű és ekként nyilvános minden adat, amely az állam által a költségvetés terhére nyújtott kedvezményre vonatkozik. A bíróságok pedig mérlegelhetik és gyakran mérlegelik is az egyes ügyekben, hogy az egymással versengő jogok közül melyiknek adnak elsőbbséget. Így történt ez ebben az ügyben is, amikor a bíróságok kimondták, hogy a közérdekű adatok nyilvánossága előbbre való, mint az adótitok védelme. Az adótitok nem lehet abszolút akadálya a közérdekű adatok nyilvánosságának - fejtette ki a Kúria.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország vezetője a Kúria döntésének kihirdetését követően újságírók előtt nagy győzelemnek minősítette a civilszervezet számára a történteket. Mint mondta, ezzel a tao-rendszer első fél évtizedének leglényegesebb adatai nyilvánosságra kerülhetnek.

Fény derülhet arra, hogy milyen kirívó aránytalanságok vannak ebben a rendszerben. Egyes számítások szerint míg az átlagos sportegyesületek néhány millió forintot kapnak, addig egyes csapatoknak, például a Felcsútnak, vagy a Mezőkövesdnek ezerszer ennyi, milliárdos összegek jutnak. Az adatok megismerésével korrupciós jelenségek válhatnak láthatóvá, például, hogy van-e összefüggés a között, hogy egy cég jelentős tao-támogatásokat nyújt és hogy jól szerepel a közbeszerzéseken - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Ligeti Miklós elmondta, hogy az írásba foglalt ítélet kézhezvételét követő két héten belül ki kell adniuk az alpereseknek a kért adatokat, amire még idén sor kerülhet.

Szerző
Frissítve: 2017.10.25. 14:27