Tovább "hergelik" a tanárokat

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:01
Népszava fotó
Visszautasítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a kormányzat vádjait, amelyek szerint az érdekvédők Népszavában is megjelent nyilatkozatai csak "hergelik" a tanárokat. Mendrey László elnök a tanárok differenciált béremelésével kapcsolatban dokumentumokkal is alátámasztotta igazát. A pedagógus béremelés utolsó, 3,5 százalékos szakasza idén szeptemberben volt esedékes – ám a korábbi ígéretekkel ellentétben nem mindenkinek járt egyformán, az igazgatók differenciáltan oszthatták szét. Ráadásul nem határozatlan, hanem határozott időre szólt, mégpedig erre az egy tanévre.

A kormány szerint ez nem így van. Legutóbb Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője nyilatkozott úgy: az idei béremelést sem csak egy évre kapják, az egy "hosszú távon, tehát mostantól kezdve fennálló fizetésemelés". Csakhogy az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) igazgatóknak küldött levele, amit Mendrey nyilvánosságra hozott, ellentmond ennek. A levélben úgy fogalmaznak: "Az intézmény vezetője a pedagógus illetményét – a kompetencia és teljesítményalapú értékelést követően – besorolása szerinti illetményétől eltérően tanévre vonatkozóan határozhatja meg, ebből következően határozatlan időre megállapítani nem lehet". Noha ezt úgy is lehet értelmezni, jövő tanévben, teljesítménytől függően újból differenciálhatnak az igazgatók, a PDSZ nem látja ennek fedezetét a jövő évi költségvetésben.

NPK: nem ismerik el a teljesítményt
A pedagógus életpálya egyik gyenge pontja, hogy önmagában nem tudja elismerni a tanárok teljesítményét - mutatott rá a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke. Horváth Péter éves beszámolójában említést tett arról is, az álláshelyeket heti 22 órából kellene tervezni, s ha az így szabott létszámra lehetne számítani a költségeket, akkor a fizetések differenciálására is inkább lehetőség nyílna. Hozzátette: a teljesítmény elismerésére külön keret kellene, ilyen az iskolákban most nincs.

Nyitrai Károly, a PDSZ jogásza arra is rávilágított, a pedagógusok jogszabályban előírt teljesítményalapú értékelésére sem kerülhetett sor, már csak azért sem, mert az első tájékoztató levelet, ami az igazgatókra testálta a differenciálást, két héttel a tanévkezdés előtt, augusztus 14-i keltezéssel küldte szét a KK, ennyi idő alatt pedig lehetetlen egy korrekt, egységes értékelőrendszert létrehozni. Vagyis a differenciálás nemcsak emberileg állította nehéz helyzet elé az intézményvezetőket, de a vonatkozó jogszabályok megsértésére is rákényszerítette őket.

A KK túlórákkal kapcsolatos állítására – mely szerint hazugság, hogy nem fizetik ki a túlórát – Mendrey úgy reagált: egy tanár heti óraszáma 22-26 óra között mozog, az összes heti munkaidő 32 órában maximalizálódik, ennél többet be sem írhatnak a munkaidő elszámolásba. És a KK is csak eddig fizethet túlóradíjat, ezen túlmenően már nem. Az órákra készüléssel, dolgozatjavítással, értekezletekkel, osztályfőnöki munkával és helyettesítésekkel a tanárok valós munkaideje sokszor jóval meghaladja a heti 32 órát.

Szerző

Oktatás hozott anyagból - Kivizsgálják a szék-ügyet

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:00
Akkor van függöny az ablakon, ha a szülők otthonról hoznak - Fotó: Szalmás Péter
Függönykarnis, sámli, zongora, fénymásoló, diavetítő, szőnyeg, ruhaakasztó kampó – ezt mind szülők vitték be az iskolákba, óvodákba. A fenntartó helyett.

Egy miskolci óvodában a szülőknek nyilatkozniuk kellett arról, meg tudják-e venni gyereküknek az ötezer forintos óvodai széket – ezt a bejegyzést tette közzé a minap Jakab Péter, a Jobbik helyi önkormányzati képviselője. Úgy tűnik azonban, hogy ez csak a jéghegy csúcsa: megkérdeztünk néhány szülőt, óvónőt, tanárt, és dőlt belőlük a panasz.

A tantermek kifestése, a bútorok felújítása rendre rájuk hárul, s rendszerint ők varrják és mossák a függönyöket is – mesélték szülők. Budai iskolába könyvespolcot és szőnyeget vitt be az anyuka, Egerben egy másik karácsonyfát szerzett be. Volt, aki sámlit vett, hogy a tanárnéni felérje a túl magasra szerelt táblát, másutt ruhaakasztó kampókat szereltek apukák a falra, hogy az elsősök ne az ölükben tartsák a cuccukat.

– Nálunk az első osztályban tizennyolc gyerekből tizenhét hátrányos helyzetű: mi a szülőktől semmilyen hozzájárulást nem kérhetünk – mondta egy Heves megyei falu tanítója. – Ezért egy tanévben két alkalommal szervezünk diszkót, amelyre a pedagógus készül műsorral, a szülők süteményt sütnek, s azt áruljuk a büfében a szendvics és az üdítő mellett. Az így befolyt „fekete pénzből” veszünk papírt, dekorációs dolgokat, táblafilcet, időnként tisztítószert, WC papírt, festékpatront, de ebből az illegális forrásból vásároltunk már számítógép asztalt, függönyt és karnist is – tette hozzá.

Egy óvodában a takarítónő a turkálóban szerzett be nagy törülközőket, abból varrt kis kéztörlőket a gyerekeknek, mert erre nem jutott pénz. Egy borsodi község tanárnője arról beszélt: irodaszerekből sosem azt kapják tankerülettől, amit kérnek, hanem azt, ami a központban már feleslegessé vált. Az iskolájukban nincs meleg víz, ez télen különösen probléma. Máshol fényképezőgépet kértek a szülőktől, mert adminisztrációs okokból le kellett fényképezni a gyerekeket, amint épp a KLIK által küldött gyümölcsöt eszik...

Az óvodákba tisztasági csomagot kérnek, és külön csoportpénzt szednek, amiből rendezvényekre viszik gyermekeket. Aki nem tudja ezt befizetni, azt nem viszik el a programra. "Ez vajon nem diszkrimináció?" – tette fel a kérdést egy dél-hevesi kis faluban dolgozó óvónő. Év elején "tanszerpénzt” is szednek az óvodák, ebből vásárolják meg a vizuális neveléshez szükséges eszközöket, ceruzákat, festékeket, rajzlapokat. A szülőktől kértek pénzt az ágyak cseréjére is. Előírás, hogy a homokozókban évente homokot kellene cserélni higiéniai okok miatt, ha ebben nem segítenének a szülők, évekig ott maradna a szennyezett homok. A karbantartási munkákat is "társadalmi munkában" végzik az apukák, anyukák, a korábbiakhoz képest azzal a különbséggel, hogy már anyagot is nekik kell vinniük – tette hozzá.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke szerint az óvoda, iskola működtetése a fenntartó dolga, a szülőket elvileg nem lehetne terhelni nagyobb eszközök beszerzésével, ám az intézmények költségvetéséből gyakran nem futja még alapvető dolgokra sem. Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője úgy vélte: egy színes papír, vagy néhány A4-es lap beküldése még „belefér”, de ennél drágább dolgoknál nem etikus a fenntartói szerepkört a szülőkre hárítani.

Kivizsgálják a szék-ügyet
"Miskolc valamennyi óvodájában biztonságban vannak a gyerekek, az említett üggyel összefüggésben a miskolci óvodai intézmények egyikétől sem érkezett kérés vagy panasz a hivatalhoz. A leírtakat ennek ellenére kivizsgáljuk, és ha indokolt, természetesen a szükséges berendezéseket önkormányzatunk – és semmi esetre sem a szülők – beszerzi." Így reagált a miskolci önkormányzat az országos sajtóvisszhangot kiváltott szék-ügyre. Hozzátették: az elmúlt három évben csaknem 800 millió forintot költöttek, 2020-ig pedig további mintegy 1,5 milliárd forintot fordítanak óvodai intézmények felújítására. Az érintett óvodát 2013-ban 65 millió forintból korszerűsítették, tavaly novemberben pedig 30 vadonatúj ágyat kapott az intézmény.Szerző

Csütörtök: több felhő, de melegebb idő

Publikálás dátuma
2017.10.25. 19:19
Illusztráció/AFP fotó
Csütörtökön több lesz a felhő az égen, a legtöbb napsütésre nyugaton, délnyugaton számíthatunk. Az északkeleti határnál gyenge eső kialakulhat a hajnali órákban. Helyenként élénk lehet a nyugatias szél. Melegszik az idő, hajnalban 2-8, délután 15-19 fok várható.

Pénteken eleinte erősen felhős, borongós időre számíthatunk, majd délután északnyugat felől feltámadó széllel, esővel, záporokkal hidegfront érkezik. A front előtt még 14-20 fokot mérhetünk.

Szombaton szeles időre készülhetünk, változóan felhős-napos időre van kilátás, keleten egy-egy gyenge zápor előfordulhat. Délután 11-15 fok valószínű. Vasárnap borús idő ígérkezik, a nap második felében egy újabb, markánsabb hidegfront hozhat csapadékot, erős, viharos északnyugatira forduló szelet - prognosztizál az Időkép. 

Szerző
Témák
időjárás