Emelkedésre számítanak a tőzsdén

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a kereskedés első felében alacsonyabb forgalomra lehet számítani, amely délután, az Európai Központi Bank (EKB) ülését követően emelkedhet.

Kovács Bálint, az Equilor senior elemzője kommentárjában kifejtette, hogy a vezető részvények közül az OTP újra nekifuthat a 2007. júliusi 10 970 forint csúcsának, miután szerdán csak kismértékben maradt el attól. Kedvező képet mutat a Mol, amelynek szerdán sikerült áttörnie a 3200 forintos ellenállási szintet, így tovább folytatódhat az emelkedés. Hozzátette: a Richter szerdai menetelését a 200 napos mozgóátlag akasztotta meg, de a nyár óta kirajzolódó sávban még van tér felfelé.

Kiemelte, hogy a blue chipek közül napközben a Molra érdemes figyelni, a társaság elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, valamint Szijjártó Péter külügyminiszter is beszédet tart a Mol új petrolkémiai beruházásáról Tiszaújvárosban.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 429,56 pontos, 1,09 százalékos emelkedéssel, 39 840,92 ponton zárt szerdán, ami új történelmi csúcs volt. A részvénypiac forgalma 17,1 milliárd forint volt, a vezető részvények többsége erősödött az előző napi záráshoz képest. A Mol 57 forinttal, 1,79 százalékkal 3240 forintra erősödött, 2,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 90 forinttal, 0,83 százalékkal 10 900 forintra nőtt, forgalmuk 8,9 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,42 százalékkal 471 forintra csökkent, forgalma 256,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 95 forinttal, 1,44 százalékkal 6710 forintra emelkedett, forgalmuk 1,8 milliárd forintot ért el.

Szerző
Témák
tőzsde BÉT

Káosz az állami halászcégnél

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:26
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Szabálytalanul gazdálkodott vagyonával az állami Balatoni Halászati Zrt. - állapította meg az Állami Számvevőszék. A társaság a halászat betiltása óta már csak halastavai hasznosításával foglalkozik. A vagyon értékének, állagának megőrzéséről nem gondoskodtak. A számvitel se volt rendben: a tárgyieszköz-sort nem támasztotta alá leltár, a bevételi és kiadási adatok mögött pedig nem találtak megfelelő bizonylatokat. A mindössze kétfős létszámú cégnél nem álltak rendelkezésre a vagyongazdálkodás személyi és tárgyi feltételei - állapította meg az ÁSZ, amely a csepeli Mahart-Szabadkikötő Zrt. könyveit viszont alapvetően rendben találta. 

Szerző

Sztrájkveszély a Metro áruházláncnál

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:25
ŐRSÉGVÁLTÁS A KASZ ÉLÉN - Sáling József utódja az elnöki poszton Kassai Zoltán - Fotó: Vajda József
Új elnököt választottak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) kétnapos kongresszusán Kassai Zoltán személyében, aki eddig titkárként képviselte az érdekvédelmi szervezetet a Tescónál.

A kongresszust követő sajtótájékoztatón a szakszervezeti vezetők a bértárgyalások során elért eredményeket tekintették a legfontosabbnak. Bejelentették, hogy november első hetében folytatódnak a bértárgyalások - már a a jövő évi béremelésekről -, a Tesco vezetői és a cégnél tevékenykedő két reprezentatív szakszervezet képviselői között. A szakszervezet a bértábla 20 ezer forintos emelését tűzte ki célul. Novemberben a többi kiskereskedelmi láncnál is megkezdik a bértárgyalásokat - tették hozzá.

Kiemelték: a kiskereskedelmi láncnál sikeresen megtartott sztrájk nyomán más láncok is emeltek, vagy legalább tárgyalóasztalhoz ültek a dolgozók érdekképviseleteivel.

Egyre feszültebb viszont a helyzet a Metro áruházláncnál a súlyos létszámhiány és a túlterheltség miatt - említette Sáling József, a KASZ tegnap leköszönt elnöke. Csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz a cég vezetőivel, de ha nem lesz felhatalmazásuk az egyeztetésre a bérről és létszámról, akkor nem kizárt, hogy Metrónál is munkabeszüntetésre kerülhet sor. Az Auchan talán a Tesco sztrájk hatására is 30-40 ezer forintot emelt a béreken - tette hozzá a volt elnök. A Penny Market és a Spar munkavállalói a bér mellett a létszámhiány miatt is elégedetlenek - jegyezte meg Sáling József. (Ez utóbbi éppen tegnap jelentette be, hogy 13. havi bért ad dolgozóinak. a szerk.)

A szakszervezet eddig hiába szorgalmazta a kormányzatnál a munkatörvénykönyvének módosítását, mert az jelenlegi formájában munkavállalóellenes.

Szerző