Előfizetés

Orbán: Hogyan fogunk így a jövőben együtt élni?

Publikálás dátuma
2017.10.26. 11:03
Orbán Viktor Passauban MTI Fotó: Máthé Zoltán
 Európa új törésvonaláról, a német-magyar kapcsolatokról, a cseh választásokról valamint a magyar gazdasági sikerekről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Passauer Neue Presse című német lapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Az Európai Unióban elveszítették jelentőségüket a régi különbségek - régi vagy új tagok, nyugatiak vagy keletiek vagyunk -, az új törésvonal a bevándorlóországok és a nem bevándorlóországok között húzódik - fejtette ki a kormányfő. "Néhány ország úgy döntött, hogy vegyes lakosságot akar, más országok pedig úgy akarnak fennmaradni, ahogy most vannak. Számunkra ez belbiztonsági kérdés is, és senki sem kényszerítheti rá az akaratát a másikra. A nagy európai kérdés az, hogyan fogunk így a jövőben együtt élni" - fejtette ki Orbán Viktor. Rámutatott: ebben a kérdésben pillanatnyilag még több az érzelem, mint a józanság, több szó esik a különbözőségről, mint arról, hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani, pedig "Európa jövője e kérdés megválaszolásától függ" - fejtette ki, hozzátéve: ő maga szeretne a politikai ringben maradni, és azt szeretné, hogy a Fidesz meghatározó erő és szilárd pillér maradjon a nem bevándorlóországok szövetségének csoportjában.

Az Európai Bíróság kvótaítéletével kapcsolatban Orbán Viktor úgy vélekedett: ez az ítélet nem mond semmit arról, hogy az Európai Bizottságnak egyáltalán joga van-e a magyar kormány akarata ellenére valakit Magyarországra hozni, ugyanakkor a döntő kérdés éppen ez. "A mi véleményünk az, hogy egy ország területe és lakossága az adott ország alkotmányos identitásának része, és erre vonatkozóan egyetlen európai szerv sem állapíthat meg semmilyen kötelezettséget" - mondta a miniszterelnök.

Emlékeztetett: a migránsok elosztásáról szóló uniós döntést - talán egy kivételtől eltekintve - senki sem hajtotta végre. Ennek fényében nem tisztességes éppen Magyarországot kritizálni. Ha egy döntést többségében nem hajtanak végre, akkor lehet, hogy a döntés volt rossz - fogalmazott.

A csehországi választások eredményéről Orbán Viktor azt mondta: a jövőben is stratégiai együttműködésre törekszik a csehekkel. "Ismerem a választások ottani győztesét. Kiválóan lehet vele együttműködni. Nekünk, magyaroknak "fekszenek" az ilyen vezetők. Ő üzletember, világosan beszél, nem szereti az időt vesztegetni, és ha megállapodtunk vele, akkor ahhoz tartja magát. Örülünk tehát a győzelmének" - szögezte le a kormányfő.

A magyar gazdasági sikerek titkát firtató kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt: munkaalapú társadalmat építettünk, 2010 után egy teljes foglalkoztatottságra irányuló rendszert hoztunk létre, és ez a cél már kézzelfogható közelségben van. A siker másik titka az, hogy "a saját lábunkon akarunk állni". A magyar gazdaságot nem német pénzből akarjuk rendbe hozni, és visszafizettük az összes adósságot mind az IMF-nek, mind az EU-nak, amit a válság kezelésére használtunk. Aki mások pénzéből él, az végső soron szolga. Ez nem illik a magyar jellemhez - szögezte le.

Orbán Viktort arról is kérdezték, érez-e német dominanciát a kétoldalú kapcsolatokban. "Németország nagyobb, gazdagabb és erősebb Magyarországnál. Ha kisebbek vagyunk is, Németországnak tisztelettel kell bánnia Magyarországgal. Ez nem mindig, de legtöbbször sikerül. Nincs okunk tehát panaszkodni" - mondta a kormányfő. Hozzátette: a német-magyar viszony "különleges és misztikus" kapcsolat, egy "kicsit az ésszerűségen túl is, van egy lelki minősége". Rámutatott: évszázadok óta nem háborúztunk egymással, kölcsönösen támogattuk egymást, ha szükséges és lehetséges volt. Gyakran szövetkeztünk egymással, volt, hogy rossz, volt, hogy jó dolgokra. Most éppen egy jó dologért fogtunk össze: közösen akarjuk építeni Európát. Vannak véleménykülönbségek köztünk, ez azonban semmit nem változtat azon, hogy szövetségesek vagyunk - mondta a német-magyar kapcsolatokról a miniszterelnök.

A német belpolitikával és a legutóbbi választáson megerősödött, sokak által szélsőségesnek tartott AfD párttal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor azt mondta, a Fidesz CDU-val és a CSU-val ápol testvérpárti viszonyt. "Mi természetünknél fogva hűségesek vagyunk, és azok is maradunk, nem keresünk új szövetségeseket" - szögezte le.

Az interjú végén kérdezték passaui látogatásáról, melynek keretében a magyar kormányfő Boldog Gizella sírjánál is járt. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy "semmi sem fölösleges, és semmi nem múlik el következmények nélkül". Egy bajor asszony nagy kísérettel átjött egy magyar férfihoz, és a felesége lett - folytatta -, ebből keletkezett Magyarországon a kereszténység. Most mindezt védjük - zárta a beszélgetést a kormányfő.

Végveszélyben a legszebb vasútvonal, a szilvásváradi

Egyre rosszabb állapotban van a Szilvásvárad és Putnok közötti vasútvonal, a hasznosítására irányuló törekvések pedig nem haladnak villámgyorsan. Néhány jogszabályváltozást már sikerült elérniük az önkormányzatoknak, hogy turisztikai célra használják a meglévő pálya egy részét, további változtatások azonban még váratnak magukra. Két évvel ezelőtt módosították a vasúti törvényt és azóta is születtek már szabályok, amelyek a turisztikai célú vasúti hajtányokra vonatkoznak.

– A szívemnek oly kedves Putnok–Szilvásvárad–Eger vasútvonalat több hegyomlás is elzárja, s egyre vastagabb pénzeket látok, hogy mibe kerülne a kijavítása. Helyre kellene állítani – mondta el a heol.hu-nak Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára egy múlt heti közlekedési konferencián. A szilvásváradi az ország egyik legszebb vonalvezetésű vasútja – tette hozzá az államtitkár. Szerinte a hajtány ötlete átmenetileg jó megoldás, amíg nincs rendben az egész szakasz, helyi attrakcióként meg tudják valósítani. Mint mondta, Isten malmai lassan őrölnek.

Vigyázzon! Álszámlák a Telekom nevében

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:17
Fotó: Shutterstock
A Telekom nevében küldenek ki álszámlákat csalók, akik adathalász webcímekre próbálják meg átirányítani az ügyfeleket. Ha nem vigyázunk, könnyen hozzáférhetnek pénzünkhöz és banki adatainkhoz.

A tavaszi, néhány száz címzettet elérő adathalászati kísérlet után az elmúlt napokban a telekom@fiok.com e-mail címről sokan kaptak olyan - nyilvánvalóan külföldi eredetű, fordítóprogrammal készült - üzenetet, amelyben előfizetői tartozásra hívják fel a figyelmet. Feltehetően a mostani adathalászat mértéke nagyobb, mint a korábbi volt, mert olvasóink közül akad olyan, aki egy héten belül kétszer is kapott értesítést, és ismerősei köréből is többen jelezték, hogy náluk is történt kísérlet. A felszólítás a Magyar Telekom Nyrt. weboldalára emlékeztet, de emblémát nem tartalmaz. Érdekes módon a tartozás mértékét sem közlik, viszont megfenyegetik a címzettet, hogy amennyiben nem tesz eleget fizetési kötelezettségének, akkor a szolgáltatást megszüntetik. Egyben ,,gálánsan" felajánlják, hogy bankkártyás befizetést is elfogadnak, amit egy klikkeléssel elintézettnek is lehet venni.

Érdeklődésünkre a Telekom ügyfélszolgálata közölte, magánügyfelekkel e-mailben soha nem tartják a kapcsolatot, csak SMS-ben vagy levélben kommunikálnak. Hozzátették, munkahelyi levelezési címen - mint olvasónk esetében is történt - sem tartják a kapcsolatot. Ugyanakkor a cég e-mail címében mindig szerepel a telekom.hu tartomány. A társaság kommunikációs igazgatósága azt közölte lapunkkal, hogy "tudomásunk van róla, hogy a Telekom nevében ilyen adathalász leveleket küldenek, április óta több hullámban kaptak hasonló maileket ügyfelek és olyanok is, akik nincsenek is kapcsolatban a céggel. A Telekom, amint észlelte a támadásokat, azonnal megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket, és az érintett adathalász url-eket letiltotta. Sajnos az elkövetők újabb url-ek felhasználásával folytat(hat)ják a támadássorozatot." (Az url - más néven webcím - alkalmas arra, hogy a világháló használatának helyét azonosítsák.)

A Magyar Telekom Nyrt. leveléből kiderül, eddigi próbálkozásuk az adathalászat megfékezésére eredménytelen volt. Az kétségtelen tény, hogy a társaság honlapján szerepel egy óvatosságra intő figyelemfelhívás arról, hogy csak a telekom.hu tartományba tartozó linkeket szabad megnyitni, de ez aligha vigasztalja azokat, akik már áldozatul estek a csalóknak és fizettek. Ezért fokozott figyelemre intik az ügyfeleiket. Arra a kérdésre, hogy tettek-e emiatt feljelentést a rendőrségen, az RTL Klub Híradója nem kapott választ.

Fontos figyelembe venni, hogy már egy kattintással is károsak lehetnek az álszámlák, mert például olyan zsarolóvírust telepíthetnek a számítógépre, ami titkosítja az adatokat, és csak pénzért engedi újra a hozzáférést.