Előfizetés

Marton-ügy - Eszenyi Enikőnek is árthat a botrány

Publikálás dátuma
2017.10.26. 13:23
Eszenyi Enikő FOTÓ: Népszava

Eszenyi Enikőt is hírbe hozták a szexuális zaklatási ügyben, mégpedig a Vígszínház általa jegyzett hírlevele és közleménye kapcsán, melyben azt írta: "Jómagam 35 éve dolgozom a Vígszínházban, amelynek 2009 óta vagyok az igazgatója, ez idő alatt nem értesültem ilyen, vagy ehhez hasonló esetről."

Az igazgató ezt is írta: nőként, alkotóként és színházi vezetőként mindig is fontosnak tartotta, hogy "a Vígszínház repertoárján kiemelt szerepet kapjanak azok az előadások, amelyek felhívják a figyelmet azon szélsőséges emberi megnyilvánulásokra, melyek másokat akaratuk ellenére megalázó, érzelmi törést okozó helyzetbe hoznak, emberi méltóságukban sértenek. Társulatunk elítéli az erőszakot, a hatalommal való visszaélést, és kiáll a gyengék és a kiszolgáltatott helyzetben lévők mellett. ... Hangsúlyozzuk, hogy nem a mi dolgunk ítélkezni." 

Fáy Miklós kritikus, újságíró a weboldalán írt véleménycikkben most azt írta, ő úgy tudja, - egy közös ismerősüktől, - hogy a Vígszínház igazgatónője tudott arról, mi történik a hírbe hozott rendező körül.

Fáy írása kapcsán a Blikk megkereste a Vígszínház jogi képviselőjét:

"Ez mindent alulmúl" - mindössze ennyit reagált Bánáti János, a színház jogi képviselője, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

UPDATE: Marton László bocsánatot kért

Megírtuk: Elúszott Marton vadkacsája - A Vígszínháznál a labda

Többen – Radnóti Zsuzsa dramaturg, Kornis Mihály író - felvetették, hogy a történtek miatt le lehet-e nullázni egy tekintélyes szakmai életművet. (Stohl András egy pénteki rádióműsorban, még az újabb áldozatok megjelenése előtt Marton elleni hadjáratnak minősítette a történteket.) Ki lehet-e és ki kell-e söpörni a Vígszínház repertoárjából a Marton-rendezéseket? Ha csak praktikusan, illetve anyagi és üzemszerűségi szempontból nézzük, ha ezeket eltörölnék, összeomlana a Víg játszási rendje. Novemberben a jelenlegi tervek szerint 17 estét érintenek Marton-rendezések a Víg három játszóhelyén. Az ártatlanság vélelme miatt egyébként is korainak tűnne ez a gesztus. Más kérdés, hogy Marton László egyelőre a korábbi lemondó üzenetein túl hallgat az ügyben, a Független Hírügynökség információi szerint pedig ügyvédje tanácsára valószínű, hogy bár korábban „megfelelő lépéseket” ígért, mégsem fog perelni. A Magyar Nemzet információja szerint az említett ügyvéd Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, aki szerződéses viszonyban áll a Vígszínházzal. Bánáti János nem erősítette meg a pertől való elállásra vonatkozó információt.

Sokan, beleértve a feltételezett áldozatokat bocsánatkérést várnának Martontól, vagy legalább szembenézést a napról napra újabb történetekkel bővülő vádlistával.

Szeretetmozi

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:50

November 2-án, Halottak Napján mutatja be Buvári Tamás Szeretföld című filmjét az OFF-Biennále Budapest programjaként az Art+Cinema. A mű egy veszprémi közösségi finanszírozással megvalósult háborúellenes független „off" játékfilm, amely a háborúnak egy szűk közösségre és azon belül egy kisfiúra gyakorolt hatását mutatja be. Iancu Laura azonos című regénye-adaptációjának különlegessége, hogy egy vidéki nagyváros fogott össze, hogy elkészülhessen.

Szabó Magda-est Nápolyban

Publikálás dátuma
2017.10.26. 07:49

November 1-jén Nápolyban rendeznek kerekasztal-beszélgetést és emlékestet A barátság tányérja címmel, amellyel az Olaszországban már bestselleré vált Szabó Magdára emlékeznek. A kerekasztal-beszélgetésen Antonella Cilento, neves olasz kortárs írónő; Vera Gheno, Szabó Magda egyik legismertebb olasz fordítója; Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója valamint Szilágyi Mónika, a milánói Edizioni Anfora könyviadó vezetője vesz részt.