Előfizetés

Paks 2 - Százhatvan milliót fizet a kormány a tanácsokért

Publikálás dátuma
2017.10.26. 14:13
Klaus Mangold FOTÓ: PETER STEFFEN / DPA
Négy különböző szerződéssel több mint félmillió euróért, azaz átszámítva összesen csaknem 160 millió forintért ad tanácsokat a kormánynak az oroszok legismertebb lobbistájaként számon tartott Klaus Mangold – tudta meg a Hír Televízió. 

A közérdekűadat-igényléssel birtokunkba került szerződések szerint nemcsak a „nukleáris energia fejlesztése” témájában, hanem a „2020 után feleződő uniós támogatások”, az „önvezető autózás”, valamint a „magyar autóipar elhelyezkedése” tárgyában is szakért a német üzletember.

Mangold egyébként annak a Rotschild bankháznak a német társelnöke, amely a Paks 2 beruházás megtérüléséről készített tanulmányt a kormánynak – az uniós szintű botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy 2016-ban az ő magángépén érkezett Magyarországra Günther Oettinger korábbi energetikáért, jelenleg digitalizációért felelős uniós biztos. A kormány akkoriban tagadta, hogy Klaus Mangoldnak szerepe lett volna a paksi bővítés uniós jóváhagyási eljárásában.

Majtényi: a kormány szándékosan okoz kárt az országnak

Publikálás dátuma
2017.10.26. 13:03
Majtényi László FOTÓ: Molnár Ádám
Az alkotmányjogász szerint a nemzeti konzultációk alkotmányellenesek.

A választásokról az Eötvös Károly Intézet elnöke – megerősítve az illiberális államról készített szakértői elemzés megállapításait – azt mondta, hogy mára megbénult a hatalommegosztás és nem működnek a hatalom ellenőrzésére hivatott intézmények. A jogállam maradványai sokáig megmaradnak, de elveszítette függetlenségét az Alkotmánybíróság, a számvevőszék és a médiahatóság, márpedig alapkérdés, hogy egy autoriter rendszerben mi az igazi tétje az általános választásoknak.

Sokan mondják, hogy a rendszer kiépült, a kormánynak szüksége van az ellenzékre, és pontosan olyan ellenzéke van, amit magának megálmodott, amelyik részt vesz a választásokon, de nem képes őket legyőzni. Ez is egy lehetséges értelmezés a helyzetben. (…) Az autoriter rendszerben más a választások tétje, mint egy demokráciában. Van, aki úgy látja, hogy a politikai rendszerünk egy olyan szisztéma felé halad, ahol vannak ellenzéki pártok, de a pálya olyan mértékben egyenlőtlen, ami kétségessé teszi a választások tisztaságát.

Majtényi László nem gondolja, hogy aki részt vesz a választáson az kollaboráns, a Nemzeti Együttműködés Rendszere bukhat választáson is. 2018-ban ez nem tűnik valószínűnek, de a jövő még nyitott, a társadalmat a NER-nél sokkal jobban uraló kommunista rezsim is választáson bukott meg, de a szívekben már sokkal előbb. Ha Orbán Viktort végül választáson fogják leváltani, már azelőtt meg fog bukni, hogy a választást kiírnák.

Az alkotmányjogász teljesen egyértelműnek nevezte, hogy a kormány egy alkotmányos államban nem csinálhatna a nemzeti konzultációhoz hasonló kampányokat, mert az újraválasztásért nem a kormánynak, hanem a pártoknak kell kampányolniuk.

Ennyit a cukiságról: romaellenes maradt a Jobbik

B.I.M.
Publikálás dátuma
2017.10.26. 12:17
Ujhelyi István FOTÓ: Népszava
Nem szavazta meg a Jobbik két, jelen lévő európai parlamenti (EP-) képviselője azt a jelentést, amely kimondja: valamennyi európai tagállamban egyenlő jogokat kell biztosítani a romáknak és meg kell szüntetni az ellenük irányuló gyűlöletet és megkülönböztetést. 

A szerdai szavazásra Ujhelyi István hívta fel a figyelmet, az MSZP EP-képviselője ugyanis azt posztolta ki a Facebook-on: "na, ennyit a Jobbik cukiságáról". Az EP szinte egyhangúlag tett hitet a jelentés mellett, kizárólag az ott lévő jobbikosok, Balczó Zoltán és Kovács Béla, valamint néhány más szélsőséges képviselő nem nyomot gombot, azaz tartózkodott a jelentés elfogadásától, amely ennek ellenére az Európai Bizottság asztalára kerül.

A romák unióbeli integrációjának alapjogi szempontjairól és a cigányellenességgel szembeni küzdelemről szóló jelentés arra hívja fel a figyelmet: dacára annak, hogy mind a tagállamok alkotmányában, mind az uniós szerződésekben szerepel az egyenlőség biztosítása és a diszkrimináció tiltása, Európában a rasszizmus, a megkülönböztetés, az oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya sok roma mindennapos tapasztalata. Márpedig – hívja fel a figyelmet a dokumentum – ugyanolyan elbánásban kell részesíteni a romákat, mint a társadalom többi tagját. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2016-os adatai szerint a romák 80 százalékát fenyegeti a szegénység, a 16–24 éves fiatal romák 63 százaléka pedig munkanélküli, és nem vett részt oktatásban vagy képzésben.

Morvai Krisztina visszatért a Fideszhez

Morvai Krisztina másfél oldalon mondhatta el szóról szóra a Fidesz kampánypaneljeit a kormánylapban. A Magyar Időkről van szó, amelyből a „Meg kell gátolni, hogy Sorosék terve megvalósuljon” címmel megjelent interjút kár lenne idézni, főként, mert mindennél többet elmond róla Bayer Zsolt ugyanott közölt vezércikke. A Morvai és Ephialtész című publicisztika szerint: "Az a helyzet, hogy ezt az interjút Orbán Viktor is adhatta volna. A dolgok lényegét tekintve semmi, de semmi különbség nem lenne a két mondanivaló között." Sőt, Bayer szerint Morvai „nem követte a párt elnökét az árulásba és a mocsokba.” A vezércikk odáig magasztalja az EP-képviselőt: "Morvai Krisztina hazatért. Úgy tűnik, el sem utazott. Hazatért, s rálátván a brüsszeli boszorkánykonyhára és elmegyógyintézetre, pontosan tudja, mi a dolga, s hogy mit kell képviselnie."

A magát saját honlapján az „Európai Parlament független képviselőjeként” feltüntető Morvai 2009-ben és 2014-ben is a Jobbik listavezetőjeként kapott mandátumot, ő volt a párt köztársasági elnökjelöltje 2010-ben. A politikai életben 2006 végén tűnt fel a tévészékház ostroma és a Fidesz ünnepi nagygyűlése utáni törvénytelen rendőri fellépéseket vizsgáló Civil Jogászbizottság elnökeként, amiként a Fidesz többször is szerepeltette – a többi között Brüsszelben is. A Jobbikba ugyan nem lépett be, de 2008 óta az egyik arca.