Majtényi: a kormány szándékosan okoz kárt az országnak

Publikálás dátuma
2017.10.26. 13:03
Majtényi László FOTÓ: Molnár Ádám
Az alkotmányjogász szerint a nemzeti konzultációk alkotmányellenesek.

A választásokról az Eötvös Károly Intézet elnöke – megerősítve az illiberális államról készített szakértői elemzés megállapításait – azt mondta, hogy mára megbénult a hatalommegosztás és nem működnek a hatalom ellenőrzésére hivatott intézmények. A jogállam maradványai sokáig megmaradnak, de elveszítette függetlenségét az Alkotmánybíróság, a számvevőszék és a médiahatóság, márpedig alapkérdés, hogy egy autoriter rendszerben mi az igazi tétje az általános választásoknak.

Sokan mondják, hogy a rendszer kiépült, a kormánynak szüksége van az ellenzékre, és pontosan olyan ellenzéke van, amit magának megálmodott, amelyik részt vesz a választásokon, de nem képes őket legyőzni. Ez is egy lehetséges értelmezés a helyzetben. (…) Az autoriter rendszerben más a választások tétje, mint egy demokráciában. Van, aki úgy látja, hogy a politikai rendszerünk egy olyan szisztéma felé halad, ahol vannak ellenzéki pártok, de a pálya olyan mértékben egyenlőtlen, ami kétségessé teszi a választások tisztaságát.

Majtényi László nem gondolja, hogy aki részt vesz a választáson az kollaboráns, a Nemzeti Együttműködés Rendszere bukhat választáson is. 2018-ban ez nem tűnik valószínűnek, de a jövő még nyitott, a társadalmat a NER-nél sokkal jobban uraló kommunista rezsim is választáson bukott meg, de a szívekben már sokkal előbb. Ha Orbán Viktort végül választáson fogják leváltani, már azelőtt meg fog bukni, hogy a választást kiírnák.

Az alkotmányjogász teljesen egyértelműnek nevezte, hogy a kormány egy alkotmányos államban nem csinálhatna a nemzeti konzultációhoz hasonló kampányokat, mert az újraválasztásért nem a kormánynak, hanem a pártoknak kell kampányolniuk.

Szerző

Ennyit a cukiságról: romaellenes maradt a Jobbik

Publikálás dátuma
2017.10.26. 12:17
Ujhelyi István FOTÓ: Népszava
Nem szavazta meg a Jobbik két, jelen lévő európai parlamenti (EP-) képviselője azt a jelentést, amely kimondja: valamennyi európai tagállamban egyenlő jogokat kell biztosítani a romáknak és meg kell szüntetni az ellenük irányuló gyűlöletet és megkülönböztetést. 

A szerdai szavazásra Ujhelyi István hívta fel a figyelmet, az MSZP EP-képviselője ugyanis azt posztolta ki a Facebook-on: "na, ennyit a Jobbik cukiságáról". Az EP szinte egyhangúlag tett hitet a jelentés mellett, kizárólag az ott lévő jobbikosok, Balczó Zoltán és Kovács Béla, valamint néhány más szélsőséges képviselő nem nyomot gombot, azaz tartózkodott a jelentés elfogadásától, amely ennek ellenére az Európai Bizottság asztalára kerül.

A romák unióbeli integrációjának alapjogi szempontjairól és a cigányellenességgel szembeni küzdelemről szóló jelentés arra hívja fel a figyelmet: dacára annak, hogy mind a tagállamok alkotmányában, mind az uniós szerződésekben szerepel az egyenlőség biztosítása és a diszkrimináció tiltása, Európában a rasszizmus, a megkülönböztetés, az oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya sok roma mindennapos tapasztalata. Márpedig – hívja fel a figyelmet a dokumentum – ugyanolyan elbánásban kell részesíteni a romákat, mint a társadalom többi tagját. Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2016-os adatai szerint a romák 80 százalékát fenyegeti a szegénység, a 16–24 éves fiatal romák 63 százaléka pedig munkanélküli, és nem vett részt oktatásban vagy képzésben.

Morvai Krisztina visszatért a Fideszhez

Morvai Krisztina másfél oldalon mondhatta el szóról szóra a Fidesz kampánypaneljeit a kormánylapban. A Magyar Időkről van szó, amelyből a „Meg kell gátolni, hogy Sorosék terve megvalósuljon” címmel megjelent interjút kár lenne idézni, főként, mert mindennél többet elmond róla Bayer Zsolt ugyanott közölt vezércikke. A Morvai és Ephialtész című publicisztika szerint: "Az a helyzet, hogy ezt az interjút Orbán Viktor is adhatta volna. A dolgok lényegét tekintve semmi, de semmi különbség nem lenne a két mondanivaló között." Sőt, Bayer szerint Morvai „nem követte a párt elnökét az árulásba és a mocsokba.” A vezércikk odáig magasztalja az EP-képviselőt: "Morvai Krisztina hazatért. Úgy tűnik, el sem utazott. Hazatért, s rálátván a brüsszeli boszorkánykonyhára és elmegyógyintézetre, pontosan tudja, mi a dolga, s hogy mit kell képviselnie."

A magát saját honlapján az „Európai Parlament független képviselőjeként” feltüntető Morvai 2009-ben és 2014-ben is a Jobbik listavezetőjeként kapott mandátumot, ő volt a párt köztársasági elnökjelöltje 2010-ben. A politikai életben 2006 végén tűnt fel a tévészékház ostroma és a Fidesz ünnepi nagygyűlése utáni törvénytelen rendőri fellépéseket vizsgáló Civil Jogászbizottság elnökeként, amiként a Fidesz többször is szerepeltette – a többi között Brüsszelben is. A Jobbikba ugyan nem lépett be, de 2008 óta az egyik arca.

Szerző

Vége lehet Handó Tünde egyeduralmának?

Publikálás dátuma
2017.10.26. 12:14
Handó Tünde FOTÓ: Vajda József

Kollégái tapssal fogadták a Handó Tünde ellen pert indító Vasvári Csabának, a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírójának programismertetőjét a múlt hét elején, amikor mintegy ötszáz fővárosi bíró küldötteket választott maga közül – Írja a Magyar Nemzet. A több mint két tucat jelölt közül egyedül Vasvári Csaba kapott hangos tetszésnyilvánítást.

A most megválasztott húsz fővárosi küldött – az ország többi részéről delegált társaikkal együtt – várhatóan télen tartja majd a gyűlést, ahol döntésre viszik, kik legyenek közülük az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai a következő hatéves ciklusban. Ugyanis a 2012-ben felállított testület első tagságának tavasszal lejár a mandátuma.

Azért nagy jelentőségű a választás folyamata, mert ez az a szerv, amely képes volna valamelyest féken tartani a bíróságok központi igazgatását ellátó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde hatalmát. A bírói karon belül egyre többen kritizálják nyíltan az elnök önkényes működését, különös tekintettel a kinevezési ügyekre.

Az Országos Bírósági Hivatal vezetője tehetséges, de önkényes, félelemkeltő döntéseket hoz – mondta Szepesházi Péter bíró.

Vasvári Csaba is ezért nyújtott be munkaügyi keresetet ellene; hiába pályázott ugyanis kétszer ítélőtáblai pozícióra, és hiába végzett mindkétszer első helyen, Handó Tünde utóbb mindkét pályázatot visszavonta, így a nyertest végül nem nevezték ki. Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírója is nyilatkozott erről a 444-nek. Szerinte a módszer elég gyakori a hivatal elnöke által kevésbé kedvelt bírók távol tartására. Mint mondta, „állandóan ilyen érvénytelen pályázatokról lehet olvasni a Bírósági Közlönyben”.

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének ténykedésében bírói részről kifogásolt elemek egyébként rendre olyanok, amelyeknél az Országos Bírói Tanács vissza tudta volna fogni, vagy legalább meg tudta volna nehezíteni a nemkívánatos beavatkozásokat. Az OBT tudniillik – noha az a funkciója, hogy az ellensúlya legyen – nem mondható teljesen függetlennek az OBH-tól.

Költségvetését a hivatal adja, ráadásul az OBT irodavezetője, akinek kezén a testület minden információja átmegy, az OBH egyik tisztviselője, aki Handó Tünde bizalmasa. Tehát az elnök rajta keresztül lényegében kontroll alatt tudja tartani annak a szervnek a folyamatait, amely azért van, hogy őt kontrollálja.

Nemrég a HVG utalt rá, hogy a küldöttválasztásba írásbeli figyelmeztetések kiosztásával is be lehet avatkozni. Akinek kiosztanak egy ilyet, de nem ért egyet vele, és megtámadja, az ellen fegyelmi eljárás indul a jogosság tisztázására; így viszont kizárja magát a küldötté válás lehetőségéből.

A Magyar Rádió volt elnöke, Kondor Katalin arról írt egy cikkében, hogy Handó Tünde néha éjjel, e-mailben küld feladatokat bíróknak, másnap reggeli határidővel.

Szerző