Előfizetés

Odaítélték a Szaharov-díjat

Publikálás dátuma
2017.10.26. 14:56
FOTÓ: AFP/JUAN BARRETO
A venezuelai demokratikus ellenzéknek ítélte oda idén az Európai Parlament (EP) a gondolat és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat - jelentette be Antonio Tajani, az uniós képviselőtestület elnöke csütörtökön Strasbourgban.

Az elismerésre az EP néppárti és liberális frakciója közösen jelölte a venezuelai demokratikus ellenzéket, a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlést és az ottani politikai bebörtönzötteket, akiket több, házi őrizetben vagy börtönben lévő ellenzéki politikus, köztük Leopoldo López, Antonio Ledezma és Yon Goicoechea képvisel.

Tajani az EP strasbourgi plenáris ülésén elmondta: a döntésnek nincs politikai színezete, Venezuelában rendkívül megromlott a helyzet, sokakat megfosztottak az alapvető jogaiktól, Európának pedig hallatnia kell a hangját a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok védelmében.

"Példát jelent mindenki számára a venezuelai ellenzék, amely bátor emberekből áll, akik a verések és a bebörtönzések ellenére nem félnek, nem adják fel, hanem harcolnak a szabadságukért és a méltóságukért" - hangsúlyozta José Ignacio Salafranca néppárti képviselő.

Guy Verhofstadt, a liberális EP-frakció vezetője pedig felszólította a nemzetközi közösséget, csatlakozzanak a venezuelai nép szabadságáért folytatott harchoz.

Az Európai Parlament sajtószolgálata kiemelte: az év eleje óta több mint 130 ellenzékit meggyilkoltak, ötszáz embert pedig önkényesen bebörtönöztek a dél-amerikai országban.

Az utolsó körben a Szaharov-díj jelöltjei között volt még Aura Lolita Chávez Ixcaquic guatemalai emberi jogi aktivista és Dawit Isaak svéd-eritreai író, újságíró, akiket ugyancsak meghívtak a díjátadóra.

A nyertest az EP házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Konferenciája választja ki, miután a frakciók vagy legalább negyven képviselő által felterjesztett jelöltekből a parlament illetékes szakbizottságai kiválasztanak hármat, akiket érdemesnek tartanak az elismerésre.

Az 50 ezer euróval járó, idén 29. alkalommal kiosztott díjat december 13-án adják át az uniós parlament plenáris ülésén.

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.

Terrorcselekménynek minősítették a kijevi robbantást

Gál Mária
Publikálás dátuma
2017.10.26. 14:25
FOTÓ: SZERGEJ KHARCHENKO / NURPHOTO

Két halálos áldozata van már annak a robbantásos merényletnek, amelyet szerda este követtek el egy ukrán televízió épülete előtt. A célpont vélhetően Ihor Moszijcsuk, az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője volt, de ő túlélte a merényletet. Megműtötték, a kórház tájékoztatása szerint állapota közepesen súlyos. Egy ismert politológus, Vitalij Bala is megsérült, ő sincs életveszélyes állapotban. A politikus testőre és egy közelben lakó rendőrtiszt életét vesztette.

A kelet-ukrajnai születésű, 45 éves nemzeti radikális politikus műtéte után azonnal azt nyilatkozta, hogy a történtek mögött minden bizonnyal Moszkva áll, de magát a terrorakciót helyiek hajtották végre. Szemtanúk szerint két férfi vitte a helyszínre azt a motorkerékpárt, amely felrobbant. A kijevi hatóságok ugyan terrorcselekménynek minősítették az esetet, de hivatalosan nem említették Moszkvát. Ivan Varcsenko belügyi tanácsadó viszont egy tévéműsorban az oroszbarát csecsen elnököt nevezte megrendelőnek, emlékeztetve, hogy Ramzan Kadirov 2014-ben halállal fenyegette Moszijcsukot. Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója sem zárta ki, hogy az orosz titkosszolgálatok állnak a háttérben, de hozzátette, hogy a támadás indítékaként más verziókat is vizsgálnak a hatóságok.

Bár Ukrajnában minden merénylet, tüntetés és komolyabb incidens mögött Moszkvát vélik felfedezni a hatóságok, mindeddig konkrét bizonyítékuk nincs. Az viszont tény, hogy a kelet-ukrajnai harcok 2014-es kezdete óta több leszámolás ízű bűncselekmény történt, feltűnően gyakorivá váltak a robbantásos merényletek. Az idén márciusban Kijev belvárosában, fényes nappal lőtték agyon Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz duma volt képviselőjét. Júniusban az ukrán katonai hírszerzés ezredesével, Makszim Sapovval végzett autójába rejtett pokolgép. Másnap ugyancsak robbantásban vesztette életét az SZBU, az Ukrán Biztonsági Szolgálat ezredese, Jurij Voznij, őt a kelet-ukrajnai frontövezetben gyilkolták meg.

A legnagyobb nemzetközi visszhangot a fehérorosz származású, orosz állampolgársággal is rendelkező Pavlo Seremet halála keltette. Őt 2016. július 20-án saját kocsijában robbantották fel. Máig nincs meg a tettes, sem a gyilkosság indoka. Sőt, mivel a neje kocsijában ült, az sem kizárt, hogy Olena Pritula, az Ukrajinszka Pravda főszerkesztője volt a célpont. Seremet egyébként az Ukrajinszka Pravda második, gyilkosság áldozatává vált munkatársa: a hírportál alapítóját és szerkesztőjét, Heorhij Gongadzét 2000-ben gyilkolták meg hivatása gyakorlása miatt. Újságírók elleni több korábbi gyilkosságot is homály fed, akárcsak a 2014-es odesszai tömegmészárlást.

A célpont
2015 szeptemberében az ukrán parlament megszavazta Ihor Moszijcsuk mentelmi jogának felfüggesztését. A szavazás után az SZBU még a parlament épületében őrizetbe vette a politikust, akit a főügyészség korrupcióval, hivatalos személyek elleni fenyegetéssel és erőszakkal gyanúsít. Az egyik bizonyíték egy rejtett kamerás felvétel volt, erről azonban azt állította a képviselő, hogy összevágták, az ellene indított eljárás pedig a főügyész személyes bosszúja. Ítélet még nem született ügyében.

Letartóztatták a Las Vegas-i tömeggyilkos testvérét

Az egyesült államokbeli Los Angelesben gyermekpornó vádjával letartóztatták a hó eleji Las Vegas-i tömegmészárlást elkövető Stephen Paddock egyik testvérét. 

Bruce Paddockot Los Angeles egyik elfekvőintézetében tartóztatták le, a Los Angeles Times tudósítása szerint tolókocsiban vitték el a rendőrök.

Az 58 éves férfinál több mint hatszáz gyermekpornó-képet találtak, s megindult a vizsgálat, hogy vajon volt-e köze kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélésekhez is. A Los Angeles-i rendőrkapitányság közzétette Paddock fotóját, és kérte, hogy az esetleges áldozatok vagy azok, akik áldozatokról tudnak, okvetlenül jelentkezzenek.

Josh Rubensten, a Los Angeles-i rendőrség szóvivője közölte: az ügynek és az ezzel kapcsolatos nyomozásnak nincs köze ahhoz a nyomozásnak, amelyet a Stephen Paddock által elkövetett mészárlás ügyében folytatnak.

A 64 éves Stephen Paddock október 1-jén egy szálloda 32. emeletéről lőtt bele a szálloda mellett rendezett countryfesztivál vendégeibe. 58 embert megölt és mintegy 500 embert megsebesített. Tettének oka mindeddig ismeretlen, csak annyi derült ki, hogy a férfi hosszasan és alaposan előkészítette a tömeggyilkosságot. A rendőrség egyelőre változatlanul nyomoz, meghallgatta Paddock rokonait és ismerőseit, megvizsgálta utazásait, pénzügyi helyzetét és egészségi állapotát. Újabb adatokat és információkat azonban nem közölt.

A The New York Times szerdai információi szerint a szállodában megtalált számítógépből kivették a merevlemezt, feltehetően maga Stephen Paddock.