Babis arat a magyar agráriumban

Publikálás dátuma
2017.10.27 07:35
Fotó: AFP/Michal Cizek
Fotó: /
A jövendő cseh kormányfő ma már Magyarország második legnagyobb agrárbefektetője, aki termelési rendszerekben gondolkodik.

Talán sokak számára meglepő, de Andrej Babis, Csehország következő miniszterelnöke a magyar mezőgazdaságnak is meghatározó szereplője. Hazájának második leggazdagabb embere különösen vonzódik az agrárbefektetésekhez. Az általa működtetett tőke zászlóshajója az Agrofert cégcsoport, amely Csehországban a második legnagyobb munkaadó. A jövendő cseh kormányfő - akárcsak Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök a hazájában - jelentős médiabirodalommal rendelkezik. Vagyonát négymilliárd dollárra becsülik, összehasonlításul Csányi Sándor bankvezér és agrár-nagyvállalkozóét "csak" egymilliárd dollárra.

Az Andrej Babis kizárólagos tulajdonában lévő Agrofert-csoport összesen 270 cégből áll, és Csehország mellett jelen van Magyarországon, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában is. A jövendő cseh kormányfő agrárportfoliójának kialakításakor mindig arra törekedett, hogy a teljes termékvertikumot lefedjék cégei. Így lett termőföld-tulajdonos, gabonatermelő, és hazájában az egyik legfontosabb sütőipari cégtulajdonos. Külföldi terjeszkedését elsősorban az motiválta, hogy a viszonylag kis cseh és szlovák piac már szűknek bizonyult számára.

Az agrárnagyvállalkozóra nagy hatással voltak azok az eredmények, amelyeket a magyar mezőgazdaság már a rendszerváltás előtt elért az úgynevezett rendszerintegrátori tevékenység kifejlesztésekor. A nyolcvanas évektől ennek két kiemelkedő szereplője volt a nádudvari KITE és a bábolnai IKR. Mindkét rendszer jellemzője, hogy végigkíséri a szántóföldi munkákat a termelés finanszírozásától, a vetőmagvásárlásig, a szükséges gépek beszerzésétől a felvásárlásig, s folyamatos szaktanácsadást is nyújtanak a termelőknek.

Mint ismeretes, négy esztendeje Csányi Sándor lett a KITE tulajdonosa, így Andrej Babis számára csak az IKR felvásárlása jöhetett szóba. A bábolnai cég azonban a 2000-es évek elejétől fokozatosan meggyengült, a 2008-2009-es gazdasági világválság nyomán pedig arra kényszerült, hogy a talpon maradás érdekében megváljon néhány üzletágától. Ez kapóra jött Andrej Babisnak, aki ezeket megvásárolta, és eldöntötte, hogy IKR Agrár néven működteti tovább az új társaságot. A G7 internetes portál szerint mindez rendkívül eredményesnek bizonyult, hiszen 2016-ban 87 milliárd forintos árbevételt értek el, így egy csapásra Magyarország második legnagyobb agrárvállalkozásává váltak. (Az IKR mezőgazdasági gépekkel foglalkozó üzletágát az ugyancsak Babis érdekeltségébe tartozó Agrotec vásárolta fel, s a G7 adatai szerint négy év alatt 18 milliárd forintos árbevételt sikerült realizálniuk.) A jövendő cseh kormányfő magyarországi gazdasági eredményességének titka az, hogy Andrej Babis, mint pénzügyi, s nem mint szakmai befektető van jelen - nyilatkozta a G7-nek Illés Zoltán, az Agrotec ügyvezető-igazgatója. A megtermelt nyereséget nem veszik ki a cégekből, hanem beruházásokra fordítják. Vagyis hasonló üzleti filozófiát követnek, mint Csányi Sándor.

Andrej Babis még egy jelentős céget mondhat magáénak, ez a kiskunfélegyházi NT Kft., amely a második legnagyobb finomított napraforgóolajat előállító cég Magyarországon, árbevétele tavaly mintegy 40 milliárd forint volt. A magyarországi Babis-érdekeltségek közül érdemes még megemlíteni a győri székhelyű Ceres Sütőipari Zrt.-t, amely tartós kenyeret állít elő. A jövendő cseh kormányfő egyébként politikai pályafutása miatt visszahúzódik a a cégek irányításától, sőt akad közöttük olyan is, amelynek tulajdonrészét egy hozzá közelálló alapítványnak engedte át.

Szerző
2017.10.27 07:35

Szétizzadt, erős testszagú ember nem metrózhat, vagy köteles helyben dezodorálni

Publikálás dátuma
2018.07.17 09:21

Fotó: AFP/
Nem csak az utasok, de ételeik is büdösek, így ezeket - előbbiekkel ellentétben - ki is tiltják a bécsi metróból. A kávé egyelőre maradhat.
Dezodorokat osztogatnak a bécsi U6 metró vonalán a markáns testszagú utasok miatt, adta hírül a Presse alapján a Privátbankár. A következő napokban több mint 14 ezer darab izzadásgátlót adnak ingyenesen az arra járóknak.
Semmi esetre sem akarják megsérteni az utasokat
- mondta Ulli Sima, a városvezetés közlekedésért felelős tagja, aki egy megállónál maga is részt vett az osztogatásban. Az utasok kérték az ősztől érvényes szigorítást, amit a metró után más vonalakon is bevezetnek majd.
A jövőben a "túlzottan illatos" ételek sem lesznek elfogadottak. Nem szabad majd például pizzát, kebabot és tésztaféléket fogyasztani a metrókocsikban. Az ételek pontos listáját a közeljövőben állítják össze, de az már most biztos: a kávé nem fog szerepelni rajta.
2018.07.17 09:21

Trump Putyinnak puncsol, miközben orosz kémnőt mértek be Amerikában

Publikálás dátuma
2018.07.17 08:54

Fotó: Maria Butina / Facebook/
Jó kapcsolatban áll a Republikánus Párttal, és hatalmas lendülettel vesz részt a fegyverviselésért való lobbizásban az a 29 éves orosz nő, akit kémkedésért tartóztattak le az Egyesült államokban. A hír pár órával a két elnök találkozója után jelent meg.
Az amerikai kormány kémkedéssel vádol egy 29 éves orosz nőt - írja a 444.hu. Sajtóhírek szerint a 29 éves Maria Butina szoros kapcsolatot alakított ki a Republikánus Párttal, és a fegyverviselési jogok védelmezője lett. Alapítója a Right to Bear Arms nevű szervezetnek, amit a média korábban az Egyesült Államok legerősebb fegyverlobbi-szervezetéhez, az NRA-hez kötött.
A Washingtonban élő nőt vasárnap tartóztatták le, a hír pár órával a Trump–Putyin-találkozó után jelent meg. Szerdai meghallgatásáig börtönben tartják. Butinát állítólag a Kreml egy magas rangú tisztségviselője irányította. Kevin Helson, az FBI különleges ügynöke szerint a nő küldetése az volt, hogy „személyes kapcsolatokkal éljen vissza olyan amerikai állampolgárok esetében, akiknek van befolyásuk az amerikai politikára, és így elősegítse az Oroszországi Föderáció érdekeit”.
Butina egy eskü alatt tett írásbeli nyilatkozat szerint „megpróbált létrehozni egy »fekete csatornát«, hogy azon kommunikálhassanak az orosz kormány képviselői”, és a Twitteren direkt üzenetekben kommunikált a kapcsolattartójával. 
A szibériai származású Butina hallgatói vízummal érkezett az ország egyik egyetemére. Ügyvédje, Robert Driscoll közleménye szerint „nem ügynök”, csak egy nemzetközi kapcsolatokat tanuló diák.
A vádak nincsenek kapcsolatban a Robert Mueller vezette vizsgálattal, ami a 2016-os elnökválasztás orosz befolyásolása után nyomoz.
2018.07.17 08:54
Frissítve: 2018.07.17 08:55