Babis arat a magyar agráriumban

Publikálás dátuma
2017.10.27 07:35
Fotó: AFP/Michal Cizek
A jövendő cseh kormányfő ma már Magyarország második legnagyobb agrárbefektetője, aki termelési rendszerekben gondolkodik.

Talán sokak számára meglepő, de Andrej Babis, Csehország következő miniszterelnöke a magyar mezőgazdaságnak is meghatározó szereplője. Hazájának második leggazdagabb embere különösen vonzódik az agrárbefektetésekhez. Az általa működtetett tőke zászlóshajója az Agrofert cégcsoport, amely Csehországban a második legnagyobb munkaadó. A jövendő cseh kormányfő - akárcsak Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök a hazájában - jelentős médiabirodalommal rendelkezik. Vagyonát négymilliárd dollárra becsülik, összehasonlításul Csányi Sándor bankvezér és agrár-nagyvállalkozóét "csak" egymilliárd dollárra.

Az Andrej Babis kizárólagos tulajdonában lévő Agrofert-csoport összesen 270 cégből áll, és Csehország mellett jelen van Magyarországon, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában is. A jövendő cseh kormányfő agrárportfoliójának kialakításakor mindig arra törekedett, hogy a teljes termékvertikumot lefedjék cégei. Így lett termőföld-tulajdonos, gabonatermelő, és hazájában az egyik legfontosabb sütőipari cégtulajdonos. Külföldi terjeszkedését elsősorban az motiválta, hogy a viszonylag kis cseh és szlovák piac már szűknek bizonyult számára.

Az agrárnagyvállalkozóra nagy hatással voltak azok az eredmények, amelyeket a magyar mezőgazdaság már a rendszerváltás előtt elért az úgynevezett rendszerintegrátori tevékenység kifejlesztésekor. A nyolcvanas évektől ennek két kiemelkedő szereplője volt a nádudvari KITE és a bábolnai IKR. Mindkét rendszer jellemzője, hogy végigkíséri a szántóföldi munkákat a termelés finanszírozásától, a vetőmagvásárlásig, a szükséges gépek beszerzésétől a felvásárlásig, s folyamatos szaktanácsadást is nyújtanak a termelőknek.

Mint ismeretes, négy esztendeje Csányi Sándor lett a KITE tulajdonosa, így Andrej Babis számára csak az IKR felvásárlása jöhetett szóba. A bábolnai cég azonban a 2000-es évek elejétől fokozatosan meggyengült, a 2008-2009-es gazdasági világválság nyomán pedig arra kényszerült, hogy a talpon maradás érdekében megváljon néhány üzletágától. Ez kapóra jött Andrej Babisnak, aki ezeket megvásárolta, és eldöntötte, hogy IKR Agrár néven működteti tovább az új társaságot. A G7 internetes portál szerint mindez rendkívül eredményesnek bizonyult, hiszen 2016-ban 87 milliárd forintos árbevételt értek el, így egy csapásra Magyarország második legnagyobb agrárvállalkozásává váltak. (Az IKR mezőgazdasági gépekkel foglalkozó üzletágát az ugyancsak Babis érdekeltségébe tartozó Agrotec vásárolta fel, s a G7 adatai szerint négy év alatt 18 milliárd forintos árbevételt sikerült realizálniuk.) A jövendő cseh kormányfő magyarországi gazdasági eredményességének titka az, hogy Andrej Babis, mint pénzügyi, s nem mint szakmai befektető van jelen - nyilatkozta a G7-nek Illés Zoltán, az Agrotec ügyvezető-igazgatója. A megtermelt nyereséget nem veszik ki a cégekből, hanem beruházásokra fordítják. Vagyis hasonló üzleti filozófiát követnek, mint Csányi Sándor.

Andrej Babis még egy jelentős céget mondhat magáénak, ez a kiskunfélegyházi NT Kft., amely a második legnagyobb finomított napraforgóolajat előállító cég Magyarországon, árbevétele tavaly mintegy 40 milliárd forint volt. A magyarországi Babis-érdekeltségek közül érdemes még megemlíteni a győri székhelyű Ceres Sütőipari Zrt.-t, amely tartós kenyeret állít elő. A jövendő cseh kormányfő egyébként politikai pályafutása miatt visszahúzódik a a cégek irányításától, sőt akad közöttük olyan is, amelynek tulajdonrészét egy hozzá közelálló alapítványnak engedte át.

Szerző

Nem bizonyított, hogy Trump összejátszott az oroszokkal elnökké választásakor

Publikálás dátuma
2019.03.24 21:19
Trump fellélegezhet
Fotó: AFP/ MANDEL NGAN
"A bizonyítékok nem támasztják alá, hogy az elnök részt vett egy orosz beavatkozással összefüggő választási csalásban" - ismertette a Mueller-jelentés eredményét az igazságügy-miniszter.
A régóta várt Mueller-jelentés tisztázta Donald Trump amerikai elnököt azok alól a vádak alól, amelyek szerint összejátszott Oroszországgal a 2016-os választás befolyásolása érdekében - tudósít William Barr igazságügy-miniszter vasárnapi bejelentéséről a Washington Times.

"A vizsgálat szerint a bizonyítékok nem támasztják alá, hogy az elnök részt vett egy orosz beavatkozással összefüggő választási csalásban"
- közölte Barr, majd hozzátette, azt sem derült ki, hogy Trump kampánycsapatából bárki együttműködött volna az oroszokkal, pedig, mint állítja, a másik fél nyitott lett volna erre. Robert Mueller pénteken fejezte be a csaknem kétéves vizsgálatot, majd az ebből készült jelentést átadta az igazságügy-miniszternek, aki most nyilvánosságra hozta a dokumentumnak azt a pontját, amelyre a legtöbben kíváncsiak voltak.

A különleges ügyész azt sem állítja, hogy Trump elkövette az igazságszolgáltatás akadályozása bűncselekményt, de nem is menti fel ez alól.

Meghallgatásra idézik be az amerikai igazságügyi minisztert

Meghallgatásra idézi be William Barr igazságügyi minisztert a Mueller-vizsgálattal kapcsolatban az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága - jelentette be Jerry Nadler. A bizottság demokrata párti elnöke rögtön azt követően nyilatkozott, hogy a tárcavezető levélben tájékoztatta a törvényhozókat a Mueller-jelentésben foglalt főbb megállapításokról. Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának ugyancsak demokrata párti vezetője már azután, hogy a Mueller-bizottság pénteken átadta a jelentést William Barr miniszternek, közölte: a törvényhozók a kongresszus elé idézhetik meghallgatásra Robert Muellert, a vizsgálóbizottság vezetőjét is.

Frissítve: 2019.03.24 22:05

Románia áthelyezi izraeli követségét Jeruzsálembe (vagy mégsem?)

Publikálás dátuma
2019.03.24 18:43
Egyre több követője lehet Trump lépésének
Fotó: AFP
Keleti szomszédunk első európai országként jelentette be, hogy - Donald Trump úttörő példáját követve - átköltözteti diplomáciai képviseletét Tel-Avivból.
Viorica Dancila román kormányfő vasárnap Washingtonban bejelentette, országa áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe - adta hírül az MTI. Dancila az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbija, az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnap kezdődött három napos tanácskozásán vesz részt. A román politikus az elsők között mondott beszédet a zárt körű tanácskozáson vasárnap délután.

"Én, Románia miniszterelnöke és a kormány, amelyet irányítok, át fogjuk helyezni nagykövetségünket Jeruzsálembe, Izrael Állam fővárosába" -
fogalmazott a román kormányfő a beszéd sajtóhoz eljuttatott leirata szerint.
Dancila leszögezte azt is: Izrael Állam és a zsidó közösség támogatása Románia részéről "töretlen". "Eltökélt vagyok abban, hogy hozzájáruljak az Izrael és az egész Európai Unió közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez" - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy Románia "Izrael Állam és a zsidó nép lojális barátja" és és leghűségesebb európai támogatója. Viorica Dancila beszéde előtt Juan Orlando Hernández hondurasi elnök szintén arról beszélt, hogy országa azonnal megnyitja diplomáciai misszióját Jeruzsálemban. Az AIPAC éves politikai konferenciája a lobbiszervezet legnagyobb szabású tanácskozása.
Az idei konferencián szokás szerint rész vesz az izraeli kormányfő, Benjamin Netanjahu, akit a hét elején a Fehér Házban fogad Donald Trump elnök.
Beszédet mond a rendezvényen Mike Pence amerikai alelnök, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója, akárcsak az amerikai kongresszus vezető politikusai, köztük Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője és Chuck Schumer, a felsőház demokrata párti frakciójának irányítója, valamint több befolyásos amerikai politikus. A Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsai bojkottálják a rendezvényt.

Donald Trump amerikai elnök még 2017 decemberében jelentette be, hogy az Egyesült Államok - a világon első országként - a konfliktusgócnak számító Jeruzsálembe viszi nagykövetségét. Erre végül 2018 májusában került sor, akkortájt pedig másodikként Guatemala jelentett be hasonló lépést.
Jelenleg a 88 ország közül, amelyik diplomáciai képviselettel jelen van Izraelben, 86-nak Tel-Avivban és az azt körülvevő metropoliszban van a nagykövetsége.
Románián kívül eddig Honduras és Brazília szánta el magát a közeljövőbeli költözésre.

Az elnöki hivatal szerint még nem született döntés a nagykövetség áthelyezéséről

Tagadta a román elnöki hivatal vasárnap, hogy Románia eldöntötte volna izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetését - hívja fel a figyelmet az MTI. Ahogy a fenti cikkünkben is írtuk, Viorica Dancila román miniszterelnök az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vasárnapi rendezvényének vendégeként Washingtonban jelentette be, hogy Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

"Dancila miniszterelnök igyekezett úgy beállítani, mintha ez a döntés csak a kormányon múlna, és ezért olyasmit jelentett be, amiről nem született döntés" - idézte Klaus Iohannis államfőt az elnöki hivatal közleménye.

A dokumentum szerint a végső döntést a témáról készülő elemzés véglegesítését követően, a külpolitikában illetékes valamennyi intézmény jóváhagyásával - alkotmányos hatáskörének megfelelően - a román államfő fogja meghozni.

Frissítve: 2019.03.24 20:28