Előfizetés

Spanyolország - Megszavazták a 155-ös cikk alkalmazását Katalóniában

Megszavazta a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága csütörtök este azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. A spanyol kormány által benyújtott javaslatokat a testület 27 képviselőjéből 22-en támogatták, és 5-en szavaztak ellene. Az elfogadott intézkedésről pénteken tart vitát és szavazást a szenátus plenáris ülésén.

Katalónia - Nem ír ki előrehozott választásokat az elnök

Nem ír ki előrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában Carles Puigdemont katalán elnök. Ezt maga Puigdemont jelentette be csütörtökön Barcelonában, a kormányzati palotában tett nyilatkozatában.

A politikus hangsúlyozta: kész lett volna ezt megtenni, de nem kapta meg azokat a garanciákat a spanyol kormány részéről, amelyek indokolnák jelenleg ezt a lépést. "Senki nem mondhatja, hogy nem voltam kész áldozatokra" - jelentette ki Carles Puigdemont, hozzátéve, hogy elnökként feladata, hogy kimerítse az összes lehetséges "utat" egy párbeszéddel és megállapodással létrejött megoldáshoz.

A katalán elnök hangsúlyozta, hogy nem fogadja el a 155-ös cikk intézkedéseit, amelyeket jogellenesnek és igazságtalannak nevezett. A parlament feladata dönteni arról, hogy milyen választ ad a 155-ös cikk alkalmazására - mondta Carles Puigdemont.

A politikus nyilatkozata előtt a spanyol sajtó szinte biztosra vette, hogy a katalán elnök bejelenti az előrehozott helyi parlamenti választásokat.  Ezt látszott megerősíteni, az is Jordi Cuminal és Albert Batalla, kormánypárti politikusok Twitter-üzenetben jelentették be, hogy nem értenek egyet az előrehozott választásokról szóló döntéssel, ezért lemondanak parlamenti mandátumukról, és kilépnek az Európai Katalán Demokrata Pártból (PDeCAT).

A katalán parlament csütörtök délután tartja rendkívüli ülését, amelyet úgy hirdettek meg, hogy általános vita a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásáról és lehetséges hatásairól Katalóniában.

Végre van kormánya Hollandiának

Publikálás dátuma
2017.10.26. 16:17
FOTÓ: FRANK VAN BEEK / ANP / AFP
 Hét hónappal a választások után Vilmos Sándor holland király kinevezte Hollandia új kormányát csütörtökön.

A hágai ceremónián az uralkodó elsőként Mark Rutte régi-új miniszterelnököt iktatta be, a kormány tizenhat minisztere és nyolc államtitkára ezután tette le a hivatali esküt.

A március 15-ei választásokon győztes liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) mellett a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a liberális D66 és a Keresztény Unió (CU) vesz részt a kabinetben, amelynek mottója a "Jövőbe vetett bizalom".

A négy párt közötti tárgyalások 225 napot vettek igénybe, ez a leghosszabb idő, ameddig a kormánykoalíció megalakítása valaha tartott Hollandiában. Szakértők szerint a legnagyobb nézetkülönbségek a bevándorlás, az eutanázia és a vállalati adók terén voltak.

Az új kormány jelentősen csökkentené a társasági és a jövedelemadót, miközben emelné a környezetszennyező tevékenységeket sújtó terheket, fokozva a megújuló energiatermelést, és 2030-ig felszámolva a széntüzelésű erőműveket az országban. Korlátoznák a menedékkérőknek nyújtott pénzügyi támogatásokat a tartózkodás első két évében, de ezzel párhuzamosan az eddiginél több menekültet terveznek befogadni évente.

Hollandiában egyesek sérelmezték, hogy a kormányban tizennégy férfi és csak tíz nő van. Rutte ennek kapcsán elmondta, ő is szerette volna, ha egyenlő a nemek aránya, de "a lényeg, hogy a legalkalmasabb embereket nevezték ki".

A helyi sajtóban rámutattak az etnikai sokszínűség hiányára is, kiemelve, hogy mindegyik kormánytag "európai hátterű", és olyan is mindössze egy van, aki nem Hollandiában született. A kormány legfiatalabb tagja 40 éves, a legidősebb pedig 57.
A négy pártnak nagyon szűk többsége, mindössze 76 képviselője lesz a parlament 150 fős alsóházában, a politikai elemzők ezért közel sem tartják biztosnak, hogy a kormány ki tudja tölteni négyéves mandátumát, de ha nem is kell előrehozott választásokat kiírni, a tervezett programot akkor sem lesz könnyű végrehajtani.

A koalíciós tárgyalások többszöri összeomlása után több szakértő már úgy vélekedett, hogy ebben a helyzetben egy VVD vezette kisebbségi kormány vagy egy hatpárti baloldali szövetség is elképzelhető.