Előfizetés

Baleset az Erzsébet hídon

Egy motor és egy személygépkocsi ütközött össze - írja a hvg.hu.

A baleset a híd Pest felé vezető oldalán történt. A motoros súlyos sérülést szenvedett. A történtek miatt nagy torlódás alakult ki a hídon. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel és óvatosan vezessenek.

Titkosan maradnak a Kennedy-gyilkosság egyes dokumentumai

Donald Trump amerikai elnök ígéretétől eltérően egyelőre mégsem hozza nyilvánosságra a Kennedy-gyilkosság titkosított dokumentumainak teljességét. 

A Fehér Ház csütörtök esti közlése szerint az Országos Levéltár helyi idő szerint csütörtökön éjjel a honlapján nyilvánosságra hoz 2800 dokumentumot, ám mintegy 300 feljegyzés, hangfelvétel és egyéb dokumentum továbbra is titkos marad.

A The Hill című lap információi szerint az elnök elrendelte, hogy az elkövetkező 180 napban alaposan vizsgálják át a visszatartott dokumentumokat, és valószínűleg majd csak ezt követően teszik őket hozzáférhetővé.

Az elnök még szerdán este Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta, hogy "a JFK-dokumentumok régóta várt közzétételére holnap sor kerül. Érdekes lesz". Ezt úgy értelmezték, mint ígéretének maradéktalan betartását, vagyis a híres elnökgyilkosság valamennyi részletének feltárását. Csütörtökön a kora esti órákban azonban a Fehér Ház memorandumot adott ki, amelyben Donald Trump leszögezte: "a mai nappal elrendelem, hogy a fátyol végre lebbenjen fel. Ugyanakkor minisztériumok és szervezetek azt javasolták nekem, hogy bizonyos információkat nemzetbiztonsági okokból, törvényi és külpolitikai megfontolásokból nyilvánosságra hozataluk előtt meg kell szerkeszteni. Nincs más választásom - ma -, mint ezt inkább elfogadni, semmint visszafordíthatatlan károkat okozni nemzetünk biztonságának".

Amerikai sajtóhírek szerint Trump elsősorban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nyomására tartott vissza dokumentumokat. A The Washington Post című lap Roger Stone politikai tanácsadóra hivatkozva csütörtökön este a honlapján azt közölte, hogy elsősorban Mike Pompeo, a CIA igazgatója lobbizott Trumpnál egyes dokumentumok átmeneti visszatartása érdekében. Maga Stone egyébként a Kennedy-gyilkosságról könyvet is írt, amelyben azt vetette fel, hogy Lyndon B. Johnson, Kennedy alelnöke, majd utódja gyilkoltatta volna meg Kennedyt.

Csütörtökön járt le a határideje a dokumentumok nyilvánosságra hozatalának, amelyet a kongresszus által még 1992-ben megszavazott törvény írt elő. Történészek és elemzők arra számítanak, hogy az újonnan megismerhető feljegyzésekből fény derül a Kennedy elnök egyedüli gyilkosaként számon tartott Lee Harvey Oswald utazásaira és kapcsolatrendszerére, a gyilkosság előtt két hónappal Mexikóban tett látogatásának részleteire, ahol kubai és orosz tisztségviselőkkel találkozott. A szakértők ugyanakkor arra nem számítanak, hogy a dokumentumok teljességének nyilvánosságra hozatala alapjaiban változtatná meg a gyilkosságot vizsgáló Warren Bizottság jelentésének megállapításait és következtetéseit.

Kapcsolódó
Kinyílhatnak a Kennedy-akták

Gyurcsány: az LMP a legnagyobb akadálya a Fidesz legyőzésének

Publikálás dátuma
2017.10.27. 10:13
Gyurcsány Ferenc egy korábbi pártrendezvényen. FOTÓ: Molnár Ádám
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában azt mondta, ha 60-70 egyéni körzetben veszít a Fidesz a jövő áprilisi országgyűlési választásokon, akkor kisebbségbe szorul. Szerinte ennek a demokratikus ellenzéki oldalon a "legnagyobb akadálya" az LMP.

A műsorban, amelyben hárompárti ellenzéki vitát tartottak Szél Bernadett, az LMP társelnöke, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnökének részvételével, Gyurcsány Ferenc a Fidesz leváltásának forgatókönyvéről egyebek mellett azt mondta: az LMP-nek "elhanyagolható" esélye van akár csak egy választókörzetben is győzni; ráadásul már 2014-ben is elvesztettek 11 körzetet, amely nyerhető lett volna, ha az LMP együttműködik.

Szél Bernadett úgy válaszolt: Gyurcsány Ferenc a legnagyobb akadálya ennek, mivel bukott kormányzás fűződik a nevéhez, személyes felelőssége van abban, ahogy Orbán Viktor hatalomra tudott kerülni, és nagyon sokan emlékeznek még az Orbán Viktor kormányra kerülését megelőző nyolc évre is.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az a helyes magatartás, amelyet az Együtt, a Párbeszéd, az MSZP és a DK képvisel, hogy bár vannak különbségek, "de egyéniben együtt kell indulni".

A DK elnöke úgy fogalmazott, hogy Szél Bernadett tavaly Tusnádfürdőn Kósa Lajossal "egymás szavába vágva sorosozott", valamint ő és az LMP "a Fidesszel és a Jobbikkal működött együtt" például az alkotmánybíró-választásban, ezért nem hiteles, ha korszakváltásról beszél. Hozzátette: az LMP "hirtelen fölfedezte magában a Fidesz-ellenességét", a baloldalon keresi a helyét, és "átalakuláson megy keresztül", mint a Jobbik.

Szél Bernadett azt válaszolta: megérti, hogy Gyurcsány Ferencnek szitokszó a korszakváltás, mert irritálja, hogy az LMP az elmúlt 27 év meghaladásáról beszél. Kitért arra is, hogy a DK elnöke "kollaboránsnak nevezte" őket, amikor azért küzdöttek, hogy az Alkotmánybíróságban olyan bírák is legyenek, akik próbálnak a jogállamnak érvényt szerezni.

Karácsony Gergely többek között arról beszélt: bár valószínűleg sok vitája lenne Gyurcsány Ferenccel, de együtt tudnak működni, azért, mert tudja, hogy sok egyéni körzetben a DK-s jelölt a legjobb.

Kiemelte: egy közös lista szerinte nem tudná megszólítani a Fidesszel szembeni, változást akaró sokszínű tábort, de egy-egy választókerületben vannak emberek, akik igen. Ha minden párt elindítja a maga jelöltjét a választókerületekben, és nem értékelik azokat a jó jelölteket, akik nem az ő pártjuk színeiben, de az ellenzék támogatásával el tudnák hozni a változást, akkor a saját programjukból nem valósul meg semmi és Orbán Viktor marad a miniszterelnök - tette hozzá.

Mindhárom politikus elzárkózott a választási együttműködéstől a Jobbikkal.