Az Újpest a múlt, az aranyérem még távoli jövő

Publikálás dátuma
2017.10.28 07:51
FOTÓ: PEKA ROLAND/VIDI.HU
Fotó: /
Az éllovas Videotont fogadja az Újpest a Szusza Ferenc Stadionban szombaton, az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 14. játéknapján.

A párharc apropóján nem először tér vissza ellenfélként a Megyeri útra a lapunknak nyilatkozó Kovács Zoltán, aki játékosként évekig futballozott Újpesten, napjainkban sportigazgatóként viszont már a Videoton sikeréért dolgozik. A sportvezető jelenlegi munkaadójának bajnoki esélyeivel kapcsolatban óvatosan fogalmazott.

- A legutóbbi öt mérkőzéséből kettőt nyert meg a Videoton, ám vezeti a bajnokságot. Elégedettek?

- Jó dolog vezetni a tabellát, bár természetesen ennek is megvan a maga terhe. Hogy meg vagyunk-e elégedve? Ez nagyjából tiltott kifejezés az öltözőben és a klubnál, hiszen mivel is lennénk megelégedve? Csak az ősszel vár még ránk hat bajnoki, összesen pedig 20 forduló van hátra a végéig, szóval felesleges számolgatni. Egyértelmű célunk az aranyérem megszerzése, de ettől még nagyon messze vagyunk. Nyilván minden mérkőzés után értékelést készítünk, megvizsgáljuk, hogy milyen irányba haladunk, ennek alapján az összkép pozitív, a folyamatok szintén, ám látjuk a hibáinkat és tudjuk, hogy mik a gyengeségeink, miben kell fejlődnünk. A 13. forduló után hiba volna messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy éppen vezetjük a bajnokságot.

A 14. forduló programja
Balmazújváros–Honvéd 15.30
Balmazújváros, Városi Stadion
Újpest–Videoton 15.30
Szusza Ferenc Stadion (tv: M4 Sport)
Mezőkövesd–FTC 15.30
Mezőkövesd, Városi Stadion
Debrecen–Paks 15.30
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Haladás–DVTK 15.30
Sopron, Városi Stadion
Puskás Akadémia–Vasas 17.45
Felcsút, Pancho Aréna (tv: M4)

- Szombaton azzal az Újpesttel játszanak, amellyel a 3. fordulóban döntetlent játszottak, s amelynek otthonában néhány hete kikaptak a Vasastól. Ezúttal mire számít a Szusza-stadionban?

- A bajnokság elején játszottunk az Újpesttel, Felcsúton 2-0-ra is vezettek ellenünk, a végén viszont egyenlítettünk, sőt, akár nyerhettünk is volna. Az egy izgalmas, változatos meccs volt, ahol az első félidőben az Újpest, a másodikban mi voltunk jobbak, de ez már nem számít, régen volt. Az meg aztán végképp lényegtelen, hogy a Vasastól később kikaptunk Újpesten, ráadásul úgy, hogy egy tizenegyest nem kaptunk meg, valamint egy szabályos gólt is elvett tőlünk a játékvezető. Szombaton egy nagyon jó csapat ellen játszunk. Minket nem téveszt meg az Újpest helyezése és az elmúlt hetekben mutatott formája, tudjuk, hogy mi vagyunk az erősebb csapat, ezt viszont a pályán is be kell bizonyítanunk.

- Ön szerint lehet annak jelentősége, hogy az Újpest egy FTC elleni vereség után fogadja a Videotont?

- Egy komoly sportoló nem foglalkozik azzal, hogy mi történt egy hete, azzal már inkább, hogy mi lesz holnap. Mi természetesen csak saját magunkkal foglalkozunk, s tudjuk, hogy a Videoton van annyira erős, hogy a saját játékát tudja játszani, s mindenhol a győzelemre törhessen. Legutóbb, a Puskás Akadémia ellen szerintem jól futballoztunk, a végén két gólt szerezve győzni tudtunk, jó formában van a csapat. Persze, ez ma már nem ér semmit, csak az számít, hogy mi lesz holnap.

- Nem először tér vissza ellenfélként a Megyeri útra, mégis érdekelne: különleges élmény?

- Ez nagyon összetett kérdés. Nagyon jól érzem magam a Videotonnál, ahol van lehetőségem a folyamatos fejlődésre. Bátran mondhatom, hogy a Videoton az ország legkomolyabb klubja. Nagy célokért dolgozhatok, az pedig, hogy Újpesten az Újpest ellen játszunk, nem először fordul elő, megtanultam kezelni ezt a helyzetet. Szerintem ma már kár arról beszélni, hogy mi volt akkor, amikor ott futballoztam. Régen volt, az egy másik életem volt, büszke vagyok rá, amit ott elértem, de ez engem ma már semmiben nem befolyásol.

- Az újpesti barátok közül azért biztosan többen megkeresik olyankor, amikor tudják, hogy visszatér.

- Igen, vannak olyan barátok, akik ilyenkor fel-felhívnak, előkeresik a számomat, de az is igaz, hogy ma már nagyon kevesen vannak a klubban olyanok, akikhez erős volt a kötődésem. Ez nyilván a szurkolókra nem vonatkozik, hiszen ők mindig ott lesznek a szívemben. Ami Kovács Zoltánnal történt játékosként, külön pályafutás volt, arra életem végéig büszke leszek, a mai munkám viszont már egy másik karrier, amit sportvezetőként építek, a kettőnek egymáshoz vajmi kevés köze van.

- Szoros vagy „sima” Videoton győzelmet vár?

- Soha nem szoktam tippelgetni, az viszont biztos, hogy győzni megyünk Újpestre.

2017.10.28 07:51

Az ember, aki több üveget tört be, mint a bombák

Publikálás dátuma
2018.09.25 16:30

Fotó: AFP/
Kaká 2007-es díjazása óta a nemzetközi szövetségnél az esztendő férfijátékosának hétfőn megválasztott Luka Modrić az első futballista, aki megtörte Messi és Ronaldo hegemóniáját.
A 33 éves, zentai születésű középpályás inspiráló élettörténetével az oroszországi világbajnokság idején ismerkedett meg a szélesebb közvélemény. A 2018 nyarára már temérdek egyéni és csapatszinten megszerzett trófeát magáénak tudó Modrić a döntőig menetelő horvát nemzeti csapat vezéreként került a figyelem középpontjába júliusban – akkor többen meglepődtek, milyen messziről is ért fel a csúcsra a vb legjobbjának választott játékos.
Amikor a horvát válogatott kapitánya a vb-döntő előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a délszláv háború máig hatással van az érintett területeken élő és nevelkedő emberekre, így természetesen a végül ezüstérmesként végző futballcsapatra is, nem csupán a levegőbe beszélt. A szegény sorsú nagyszülei által nevelt Modrić jócskán megtapasztalta az 1991-ben kirobbant horvát függetlenségi háború borzalmait: nagyapját szerb lázadók végezték ki, házukat felgyújtották. A történtek idején mindössze hat éves Luka családjával együtt menekülni kényszerült, évekig egy szerény szállodában laktak. Modrić ezekben az időkben kizárólag a játékban lelte örömét; a família átmeneti otthonául szolgáló hotel szóvivője a nyáron úgy nyilatkozott egy brit lapnak, hogy a ma már ünnepelt sztárjátékos gyerekként szinte éjjel-nappal futballozott, egymaga több ablaküveget tört be, mint a bombák.
Luka Modrić 11 évesen, 1996-ban már szülővárosa csapatának labdarúgója volt. Kezdetben az edzők féltették őt alacsony termete és félénk természete miatt, játéktudása alapján azonban 2002-től a horvát futball meghatározó klubjához, a Dinamo Zágrábhoz került. A fővárosi gárda kétszer is kölcsönadta Boszniába (Modrićot az évek alatt a bosnyák és a horvát liga legjobbjának, valamint az év horvát labdarúgójának is választottak), ám 2008-ban szintlépés következett: a Tottenham Hotspur 21 millió eurót fizetett érte. Az igazán nagy dobás azonban az angoloknál eltöltött négy év „jutalma”, a Real Madrid szerződése lett.
Modrić már Carlo Ancelotti edzősége idején is fontos tagja volt a 2013/2014-es idény végén – 2002 után először – Bajnokok Ligáját nyerő madridi gépezetnek, ám igazán Zinédine Zidane időszakában vált nélkülözhetetlenné: az elmúlt hat idényből négyszer beválasztották a BL álomcsapatába, kétszer volt a spanyol bajnokság legjobb középpályása és az európai szövetség által kihirdetett Év csapatában is ugyanennyiszer kapott helyet. Modrić a Zidane-érában még háromszor nyert BL-t, a 2014/2015-ös, sérülésekkel teli idényt leszámítva érkezése óta csapata egyik meghatározó tagjaként említik. Bár a nyáron az olasz Internazionale élénken érdeklődött iránta, szerződése 2020-ig Madridba köti.
Modrić kvalitásait eddig sem sokan vitatták, az egyébként kétgyermekes családapa a hétfői, londoni eredményhirdetés óta mégis sokak szemében több, mint egy kivételes klasszis: hivatalosan is ő lett az az ember, aki 2007 óta először orrozott el egy nívós egyéni elismerést a külön ligába sorolt Lionel Messi és Cristiano Ronaldo elől. 
Mivel 2016 óta ebben az évben is külön osztják ki a nemzetközi szövetség elismerését és a France Football által odaítélt Aranylabdát, decemberben is jó esély mutatkozik a trónfosztásra.

Felcsúti küldöttség Londonban

A Magyar Labdarúgó-szövetség első embere, Csányi Sándor a nemzetközi szövetség alelnökeként „hivatalból” jelen volt a hétfői FIFA-gálán, mellette az MLSZ képviseletében a FIFA vasárnapi konferenciáján is részt vevő Marco Rossi szövetségi kapitány és Róth Antal utánpótlás-szakágvezető is a helyszínen követte az eseményeket. A magyar vendégek sora a sportnapilap főszerkesztőjével, az idén 10. alkalommal odaítélt Puskás-díj létrehozásában nagy szerepet vállaló Szöllősi Györggyel folytatódott, mellette pedig a felcsúti Puskás Akadémia is külön küldöttséggel képviseltette magát: Mészáros Lőrinc klubelnök, Jakab János, a felügyelő bizottság elnöke, illetve Spandler Csaba, a csapat saját nevelésű játékosa is ott volt a Royal Festival Hallban. Orbán Viktor miniszterelnök - bár hívták - ezúttal nem lehetett ott.

2018.09.25 16:30
Frissítve: 2018.09.25 16:30

Nagy lehetőségek előtt áll az ifjabb Schumacher

Publikálás dátuma
2018.09.25 15:53

Fotó: DPA/ SVEN SIMON
Mick Schumacher kényelmes előnnyel vezeti a Forma 3-as bajnokságot, a Ferrari csapatfőnöke pedig máris azt mondta: bármikor szívesen látják a csapatukban
Az utóbbi hetekben remek formában vezet a Forma 3-as Európa-bajnokságban tavaly óta szereplő Mick Schumacher, aki az F1-ben 1994 és 2004 között hét világbajnoki címet nyerő, 2013-as síbalesete óta a külvilágtól elzártan élő Michael Schumacher 19 éves fia. Az ifjú versenyző a sorozat legutóbbi 13 futamából nyolcat megnyert – legutóbb kettőt a hétvégén Ausztriában, ahol orosz márkatársával domináltak – ezzel a korábbi középszerű teljesítményén jócskán javítva kényelmes előnnyel vezeti a pontversenyt a bajnokság október 13–14-én rendezendő hockenheimi idényzárója előtt.
„Az első kettőhöz viszonyítva ezen a rajtrácson senkinek sem volt esélye Ausztriában. Még a csapattársaik sem voltak sehol hozzájuk képest, pedig ők is jó versenyzők. Az érdekes szóval írnám le a tempójukat és biztos vagyok benne, hogy az F3-as ellenfelek közül sokan egyetértenének” – üzent a közösségi médiában sokat sejtetően Schumacher legfőbb riválisa, a Red Bull juniorprogramjában nevelkedő Dan Ticktum, aki hozzátette: eleve vesztes csatát vív, hiszen őt nem Schumachernek hívják.
A német látványos formajavulása nem jött jól az éppen F1-es versenyzőket kereső Toro Rossóval is hírbe hozott Ticktumnak, hiszen a szintén 19 esztendős brit kizárólag a bajnokság megnyerésével rendelkezne az F1-es bemutatkozáshoz elengedhetetlen számú szuperlicenc-ponttal. 
„Mindenki fejlődik a szezon során, mi sem állunk le a munkával és a tanulással. A belgiumi győzelmem óta sikerült kiegyensúlyozottá válnunk, főként az időmérőkön, így jó köridőket értünk el” – reagált Schumacher, aki sajtóhírek szerint szintén jelölt a Toro Rosso ülésére.
Habár nemrégiben a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene is azt mondta, hogy az F3-as bajnokság esélyesévé előlépő Mick Schumachert bármikor szívesen látják a csapatukban, a pilóta menedzsmentje korábban kijelentette: pártfogoltjukkal szeretnék végigjárni az F1-ig vezető sorozatokat.
Szerző
2018.09.25 15:53