Előfizetés

Repült a vécédeszka - Botrányos rangadó

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.10.30. 06:55
Fotó: MTI/Czagány Balázs
Egy fordulatos mérkőzés végén megosztozott a pontokon az Újpest és a Videoton a labdarúgó NB I 14. fordulójában. A találkozó sajnos nem csupán a játékról szólt.

Nem bírták sokáig az újpestiek.

A Megyeri úti mérkőzés 28. másodpercében vezetést szerzett a Videoton, az egy héttel korábbi, FTC ellen 1-0-ra elveszített derbihez képest jelentősen megfogyatkozó Újpest-táborból pedig ezzel egy időben minden fájdalom előtört. Noha a magyar pályákat járva kár meglepődni bármin is, még egy perc sem telt el, amikor a „nagyon gyenge” kevésbé irodalmi változatától zengett a Szusza-stadion.

A szurkolónak egyébként igaza volt, olyannyira, hogy az ötödik percben már 0-2-t mutatott az eredményjelző: Ezekiel Henty után Anel Hadzic is mattolta a házigazda védelmét, az elégedetlenség pedig természetesen nem hagyott alább. A kilátástalanságba fordulatot Hadzic kiállítása hozott (ez a 37. perc eseménye volt – a szerk.), amelyből a második játékrészben profitált a házigazda; Branko Pauljevic az 50. percben szépített, a csereként beállt Tischler Patrik pedig amellett, hogy a 71. minutumban egalizált, a lefújás előtt nyerőember is lehetett volna, ám kihagyta a büntetőt, így az utolsó percekben már kettős emberelőnyben játszó Újpestnek be kellett érnie egy ponttal. Adta magát a kérdés: vajon akkor is ilyen látványos feltámadást produkált volna a házigazda, ha nem villan a piros az első játékrészben?

„Nem tudom, utólag ezt kár boncolgatni” – mondta a Népszavának már az öltözőfolyosón Tischler. – A kiállítás szerintem jogos volt, utána nekünk kellett volna átvenni az irányítást, hiszen az első néhány percünk katasztrofálisra sikeredett. A második félidőnk már jól sikerült, gólt szereztem, mégsem vagyok teljes mértékben elégedett, hiszen nyerhettünk volna. Sajnálom a kihagyott tizenegyesemet, mert azzal meglehetett volna a három pont – összegzett a játékos, aki érdeklődésünkre elmondta: szervezettebb játékra lesz szükség ahhoz, hogy csapata elmozduljon a középmezőny aljáról.

Nagy kár, hogy a fordulatos rangadó nem csupán a játékról szólt. A helyi műsorközlő hiába figyelmeztette többször is a lelátó népét, a hosszú oldalról folyamatosak voltak a rasszista bekiabálások és a huhogás. A vendégek csapatkapitánya, a március óta magyar állampolgárságú és válogatott Vinícius Paolo ezt, s a végén elszabaduló indulatokat megelégelve – még egy vécéülőke is a pályán landolt – elhagyta volna a játékteret, Solymosi Péter játékvezető ekkor a játékot is megszakította. Később Bojan Sankovic, a fővárosiak montenegrói védője - állítólag - megalázó megjegyzéseket tett Hentyre, akit csak csapattársai testi ereje akadályozott meg abban, hogy ne vegyen elégtételt a sérelmekért; a nigériai végül indulatát az folyosó egyik ajtaján vezette le. A kárt klubja megtéríti – olvasható a Videoton szombati közleményében, amely a történtek tényszerű kivizsgálását kérte a Magyar Labdarúgó-szövetségtől. Az Újpest tegnapi reakciójában persze a történet másként szerepel, ők kiállnak Sankovic ártatlansága mellett.

A székesfehérváriak pontvesztését kihasználta a Mezőkövesden győzedelmeskedő Ferencváros, hiszen az eredmények alakulásának köszönhetően szombat este óta az FTC nevével kezdődik a tabella. A zöld-fehérekhez köthető hír, hogy a tegnapi állás szerint - a Kubatov Gáborral békét kötő, több mint három év után visszatérő szurkolótábornak is köszönhetően - minden jegy elkelt a szombati, Debrecen elleni bajnokira, azaz minden adott a ferencvárosi futballünnephez.

Soha jobbkor nem vehette volna át a vezetést a 29-szeres bajnok, mint most.

Máshol nem divat így viselkedni

A magyar válogatott keretébe is meghívott Videoton-kapus, Kovácsik Ádám lapunknak elmondta: elítéli a lelátón történteket, annak viszont nem tulajdonít komoly jelentőséget, hogy csapata már nem listavezető.

- A végén hárított büntető miatt akár örülhetnének is az egy pontnak, ám gyanítom, inkább bosszúsak.

- Csalódottak vagyunk, hiszen 2-0-nál is megvoltak a helyzeteink, azokkal élnünk kellett volna, vagy rúgnunk még egyet és eldönteni a mérkőzést. Miután jött az első kiállítás, teljesen más mérkőzés alakult ki. A végén még akár örülhetnénk is az egy pontnak a büntető miatt, de ez most nem megy, kicsit le kell ülepednie a dolgoknak.

- Feszült hangulatú mérkőzés volt több színes lappal és lelátói botrányokkal.

- Kicsit kicsúszott szerintem a játékvezető kezéből a mérkőzés, volt egy-két sárga lap, ami szerintem túlzás volt. A szurkolóknak – és itt nem a hazai táborra gondolok, hanem azokra, akik oldalt ültek – egyszerűen nem szabadna így viselkedni a sportpályán. Ez más országban sem divat szerintem.

- A döntetlenjük miatt már az FTC vezet, van ennek ilyenkor jelentősége?

- Még nagyon az elején vagyunk. Persze, jó érzés lenne, ha továbbra is megelőznénk a Fradit, de így is azonos pontszámmal állunk, szóval nem akkora a baj. Ki kell értékelnünk az itteni hibákat, saját magunkkal kell foglalkozni, hiszen csak azon tudunk javítani.

Luther Márton városában kevés a hívő

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2017.10.30. 06:46
1517. október 31-én innen indult útjára a reformáció Fotók: a szerző felvételei
Wittenberg évek óta készül az évfordulóra, csak épp látogatóból nincs sok az emlékkiállításon.

„Kicsit csalódottak vagyunk. A reformáció világkiállításra kétszázezer embert vártak a szervezők, de július közepéig csak ötvenöt-hatvanezer ember volt kíváncsi rá” – mondja Axel Conrad wittenbergi lakos. Az ötvenes éveiben járó férfi ugyanakkor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy néhány hónapon belül megsokszorozódjon a Szabadság kapuira keresztelt program látogatottsága. Luther Márton városában, Wittenbergben már 2014-ben elkezdték a készülődést: a városháza előtti téren azóta számlál vissza az évforduló napjáig (október 31.) egy földgömbbe helyezett óra.

A vasúti pályaudvaron Biblia-alakú kilátópont áll; a közelmúltban újra kiadták a Szentírás Luther-féle fordítását. A városba vezető utakon álló kapukra feszített molinókon több világvárosban tevékenykedő reformátor mellett Debrecen, Sopron és Sárvár hitújítóitól származó, magyar nyelvű idézetek is szerepelnek. A világkiállítás szervezői ezzel arra emlékeztetnek, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és teológus, a reformáció atyja 1517. október 31-én Albert mainzi érseknek címzett leveléhez csatolta a 95 tétel című munkáját, amit az egyházszakadáshoz vezető folyamat első mozzanataként tartanak számon.

De Wittenberg csupán kiindulópontja volt az átalakulásnak. A legenda tévesen úgy tartja, hogy Luther, aki a wittenbergi egyetem bibliatanára volt (mellesleg a városban házasodott, s örök nyughelyre is ott lelt), ugyanezen a napon kiszegezte a tételeit a wittenbergi vártemplom oldalsó kapujára.

Három éve számlál vissza az óra a wittenbergi városháza előtti téren

Három éve számlál vissza az óra a wittenbergi városháza előtti téren

Az évfordulótól függetlenül megtekinthető a Luther, valamint munkatársa, Philipp Melanchthon, illetve Lucas Cranach festőművész életművét bemutató tárlat, de az ünnepre Wittenberg utcáit és tereit is felöltöztették: standok, információs táblák segítik a látogatókat. Ezeken a történelmi adalékok mellett arról is olvashatunk, hogy a reformáció út volt a modernizáció, az emberi életszínvonal javulása, a korrupció elleni harc felé is. A középkori jellegét megőrző városban nyomtathatunk egy-egy oldalt egy korabeli nyomdagép másolatával az Újszövetségből, de ellátogathatunk abba a közparkba is, amelyet néhány éve egyházi szervezetek közösen hoztak létre. Egy másik szakaszon különböző méretű farönkök sugallják, hogy a fiatalság az út- és hitkeresés szakasza. Nem messze a különös installációtól pedig a Yadegar Asisi osztrák építész által megalkotott nagyméretű Luther-panoráma mutatja meg, hogy milyen lehetett egy nap az ötszáz évvel ezelőtti Wittenbergben.

S hogy ma mennyire vallásosak az emberek Luther városában? – Hívő vagyok, de kisebbségben vagyok a hitemmel. Sem nálunk, sem Szász-Anhalt tartomány más városaiban nincsen komolyabb vallási élet, aminek valószínűleg az lehet az oka, hogy a kommunizmus és a szocializmus időszakában sokan elfordultak a hitüktől – magyarázza egy hatvanas éveiben járó asszony a városi piacon. Hozzáteszi: a térség lakossága többségében keresztény, javuk evangélikus hitű, de a város nyitottságát mutatja, hogy július végéig Luther Márton és a zsidóság címmel is tartottak kiállítást.

A reformáció évfordulója iránt érdeklődőket Eisenachban és Wartburg várában is várják: előbbi helyszínen járt Luther iskolába, a várban pedig Bölcs Frigyes választófejedelem vendégszeretetét élvezve, álnéven és szakállat növesztve élt. A mesebeli várban egyébként bármikor megtekinthető a Luther-szoba: a helyiség, ahol a reformátor egy évig lakott és dolgozott a protestáns Biblián. Noha Luther élete szorosan nem kapcsolódik Münchenhez, a bajor fővárosban számos helyen hívja fel plakát a figyelmet a Luther Márton és a reformáció Bajorországban című virtuális kiállításra. A huszonegy kulturális intézmény összefogásából létrejött tárlat a bajorországi reformáció fejődését mutatja be, az ellenmozgalmak sorsával együtt.

Luther Márton városában kevés a hívő

Mészáros Márton
Publikálás dátuma
2017.10.30. 06:46
1517. október 31-én innen indult útjára a reformáció Fotók: a szerző felvételei
Wittenberg évek óta készül az évfordulóra, csak épp látogatóból nincs sok az emlékkiállításon.

„Kicsit csalódottak vagyunk. A reformáció világkiállításra kétszázezer embert vártak a szervezők, de július közepéig csak ötvenöt-hatvanezer ember volt kíváncsi rá” – mondja Axel Conrad wittenbergi lakos. Az ötvenes éveiben járó férfi ugyanakkor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy néhány hónapon belül megsokszorozódjon a Szabadság kapuira keresztelt program látogatottsága. Luther Márton városában, Wittenbergben már 2014-ben elkezdték a készülődést: a városháza előtti téren azóta számlál vissza az évforduló napjáig (október 31.) egy földgömbbe helyezett óra.

A vasúti pályaudvaron Biblia-alakú kilátópont áll; a közelmúltban újra kiadták a Szentírás Luther-féle fordítását. A városba vezető utakon álló kapukra feszített molinókon több világvárosban tevékenykedő reformátor mellett Debrecen, Sopron és Sárvár hitújítóitól származó, magyar nyelvű idézetek is szerepelnek. A világkiállítás szervezői ezzel arra emlékeztetnek, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes és teológus, a reformáció atyja 1517. október 31-én Albert mainzi érseknek címzett leveléhez csatolta a 95 tétel című munkáját, amit az egyházszakadáshoz vezető folyamat első mozzanataként tartanak számon.

De Wittenberg csupán kiindulópontja volt az átalakulásnak. A legenda tévesen úgy tartja, hogy Luther, aki a wittenbergi egyetem bibliatanára volt (mellesleg a városban házasodott, s örök nyughelyre is ott lelt), ugyanezen a napon kiszegezte a tételeit a wittenbergi vártemplom oldalsó kapujára.

Három éve számlál vissza az óra a wittenbergi városháza előtti téren

Három éve számlál vissza az óra a wittenbergi városháza előtti téren

Az évfordulótól függetlenül megtekinthető a Luther, valamint munkatársa, Philipp Melanchthon, illetve Lucas Cranach festőművész életművét bemutató tárlat, de az ünnepre Wittenberg utcáit és tereit is felöltöztették: standok, információs táblák segítik a látogatókat. Ezeken a történelmi adalékok mellett arról is olvashatunk, hogy a reformáció út volt a modernizáció, az emberi életszínvonal javulása, a korrupció elleni harc felé is. A középkori jellegét megőrző városban nyomtathatunk egy-egy oldalt egy korabeli nyomdagép másolatával az Újszövetségből, de ellátogathatunk abba a közparkba is, amelyet néhány éve egyházi szervezetek közösen hoztak létre. Egy másik szakaszon különböző méretű farönkök sugallják, hogy a fiatalság az út- és hitkeresés szakasza. Nem messze a különös installációtól pedig a Yadegar Asisi osztrák építész által megalkotott nagyméretű Luther-panoráma mutatja meg, hogy milyen lehetett egy nap az ötszáz évvel ezelőtti Wittenbergben.

S hogy ma mennyire vallásosak az emberek Luther városában? – Hívő vagyok, de kisebbségben vagyok a hitemmel. Sem nálunk, sem Szász-Anhalt tartomány más városaiban nincsen komolyabb vallási élet, aminek valószínűleg az lehet az oka, hogy a kommunizmus és a szocializmus időszakában sokan elfordultak a hitüktől – magyarázza egy hatvanas éveiben járó asszony a városi piacon. Hozzáteszi: a térség lakossága többségében keresztény, javuk evangélikus hitű, de a város nyitottságát mutatja, hogy július végéig Luther Márton és a zsidóság címmel is tartottak kiállítást.

A reformáció évfordulója iránt érdeklődőket Eisenachban és Wartburg várában is várják: előbbi helyszínen járt Luther iskolába, a várban pedig Bölcs Frigyes választófejedelem vendégszeretetét élvezve, álnéven és szakállat növesztve élt. A mesebeli várban egyébként bármikor megtekinthető a Luther-szoba: a helyiség, ahol a reformátor egy évig lakott és dolgozott a protestáns Biblián. Noha Luther élete szorosan nem kapcsolódik Münchenhez, a bajor fővárosban számos helyen hívja fel plakát a figyelmet a Luther Márton és a reformáció Bajorországban című virtuális kiállításra. A huszonegy kulturális intézmény összefogásából létrejött tárlat a bajorországi reformáció fejődését mutatja be, az ellenmozgalmak sorsával együtt.