Viharkárok - 900 helyen dolgoztak délben a tűzoltók

Publikálás dátuma
2017.10.30. 14:32
A szélvihar miatt leesett mobiltelefon-átjátszó állomás egy tízemeletes épület előtt MTI Fotó: Varga György
Országszerte csaknem kilencszáz helyszínen dolgoztak a viharkárok elhárításán hétfő délben a tűzoltók - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője.

Mukics Dániel közölte: főként a fővárost, illetve Pest és Bács-Kiskun megyét érintik a jórészt kidőlt fákról és villanyoszlopokról, megrongált épületekről, tetőkről szóló riasztások, de más megyék tűzoltói is zömében a viharkárok elhárításán dolgoznak. Budapesten délben mintegy háromszáz címre várták a tűzoltói segítséget - tette hozzá.

Pest megyében a vasárnapi vihar több településen megrongálta az elektromos vezetékeket, áramkimaradást okozva. A legfrissebb információk szerint a megyében mintegy ötezer fogyasztói helyen nincs még áram, a szakemberek folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán - sorolta.

Bács-Kiskun megyében délben kétszáz helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A katasztrófavédelemhez személyi sérülésről hétfőn nem érkezett bejelentés - közölte Mukics Dániel.

Szerző

Kocsis Zoltánról nevezik el a pécsi próbatermet

Publikálás dátuma
2017.10.30. 11:31
Kocsis Zoltán vezényel FOTÓ: Vajda József
A tavaly ősszel elhunyt Kocsis Zoltánról, a világhírű zongoraművészről, karmesterről és zeneszerzőről nevezi el a pécsi Kodály Központban található próbatermét a koncertterem rezidens együttese, a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) november 9-én – írja a Pécsi Újság. 

A PFZ a megújulásától számítva több mint egy évtizeden keresztül élvezhette Kocsis Zoltán szakmai mentori támogatását.

Az állandó vendégkarmesterként minden évadban fellépő dirigens koncertjei teltházat vonzottak - tették hozzá, kiemelve, hogy „a rendkívül intenzív és tartalmas közös munkák emlékére” az együttes Kocsis Zoltánról nevezi el zenekari próbatermét.

Az ünnepélyes teremavatás november 9-én 18 órakor lesz, amely után tartják meg a PFZ Kocsis Zoltánra emlékező, három részből álló pécsi koncertsorozatának első hangversenyét. A fiú címet viselő esten zongorán közreműködik Kocsis Krisztán; vezényel Bogányi Tibor.

A sorozat műsorának összeállításakor Kocsis Zoltán legkedvesebb zeneszerzőinek műveiből válogatott az együttes: műsorra kerülnek Beethoven, Rahmanyinov, Richard Strauss, Kurtág György, Bach és Bartók Béla darabjai - olvasható az írásos összegzésben.

Szerző

Díj a közönség kedvenceinek

Publikálás dátuma
2017.10.30. 06:50

Elindult az Arany Medál kulturális közönségdíj szavazása. Bárki voksolhat az aranymedaldij@gmail.com email-címen, illetve idén a Bethlen Téri Színházban kijelölt szavazófelületen kedvenc írójára, színészére, színésznőjére, rendezőjére, valamint a legígéretesebb fiatal tehetségre. Emellett életműdíjat is kiosztanak. A szabályok szerint csak élő személyre lehet szavazni, s a díj 2017 művészi alkotásaihoz kötött. A díjátadót december közepén tartják, voksolni november 30-ig lehet.

Szerző